SLÁNSKÉ NOVINY

Absurdní divadlo

2021-06-10 13:06:48, - redakce

O slánském zastupitelstvu jsem toho už slyšel hodně, ale to, čeho jsem byl, díky TV přenosu včera svědkem, překonalo má nejhorší očekávání. Na straně druhé jsem vděčný vedení města, že nám dokáže zprostředkovat tyto TV přenosy, neboť tak se může každý občan seznámit s tím, jaká individua se v našem nejvyšším orgánu vyskytují.

Již první bod, v němž se projednávaly dotace našim slánským oddílům, byl pro mne objevný. Nikdy bych nevěřil tomu, že předsedou komise, která tyto finance rozděluje, může být člověk, který se rozhodl, že z veřejného balíku peněz ukradne co může. A když mu to někteří zastupitelé zkoušeli vytknout, tak se ještě cítil dotčen. Osobně pana Žáka vůbec neznám a o horolezeckém oddíle vím snad jen to, že tu ve Slaném nějaký existuje, ale odklonit si z veřejných peněz do vlastní kapsy půl mega a ještě se cítit ukřivděn, že po mně někdo chce nějaké doklady, to je fakt na hlavu. Ovšem pochopil jsem tento postoj v okamžiku, kdy snad (?) místopředseda sportovní komise, nějaký pan Šafránek (??) s udivujícím úsměvem vysvětloval, že přeci Žák nic špatného neudělal, že jen postupoval podle pravidel. Tohle duo opravdu řídí sport ve Slaném? A celá rada města k tomu jen mlčí?! A když se ozve pár zastupitelů, tak se tahle parta cítí ještě dotčena, že si na jejich levárny někdo posvítil? Tohle se fakt děje ve Slaném v roce 2021? 

No, jestli mne první bod mírně řečeno vytočil, tak bod další mne doslova šokoval. Chvíli jsem si myslel, že to je snad nějaká předem připravená komedie, kterou musí časem zastupitelé odmítnout. Ale dopadlo to úplně jinak. Začalo to tím, že zastupitel Peška upozornil na to, že nějaký spolek Wotrubia má nedořešené závazky k městu a podle nějakých dávno schválených pravidel by tedy neměl mít nárok na dotaci, kterou nárokuje. Pochopil jsem, že spolek Wotrubia je vlastně spolek Bartoníček + jeho matka a tihle dva se nemají s Peškou rádi. Což nám může být vcelku fuk, protože takových přátel a nepřátel na politickém kolbišti bude asi více. Podstatné pro mne bylo, co Peška říkal - tedy že z důvodů kovidu a propadu příjmů města rozhodlo v loňském roce město Slaný (nebo zastupitelé města?) o snížení dotací na různé sportovní a kulturní akce a spolky. A vyzvalo tyto spolky, aby jim nějakých 10% z obdržené částky vrátily. Což udělaly všechny až na jediný - ten, který řídí zastupitel Bartoníček. No budiž, hladovec je hladovec a pokud se do toho zamontuje ještě to kovidové období, když řada lidí padala na hubu a někteří rovnou do rakve, tak mi připadá jako vhodnější použít označení hyena. Slušný výraz pro takové chování nemám a sprostý nechci používat. Ovšem jako absurdum ad absurdum mi připadlo, když Bartoníček označil Pešku za lháře jen proto, že tento si dovolil citovat dopis, který někdy před rokem zaslalo město Slaný na spolek Wotrubia a v němž jej žádá o vrácení marginálních 7000 Kč. Bartoníček si s tímto dopisem vytřel ? víte co, že ? A většina přítomných zastupitelů se s tím spokojila, protože si asi řekli, že když mu nenechají letos těch 7000 korun, tak je Bartoníček příště vojebe na něčem jiném. Pravda, pánové starosta a místostarosta se zmohli na nějaký výrok, že chování Bartoníčka a jeho matky není zrovna etické a zastupitel Šmehlík se podivil nad tím, proč to vůbec Peška říká, když se vlastně nic nestalo. A to jsem si původně myslel, že Šmehlík, jako předseda kontrolního výboru, by měl při takové informaci spíše zbystřit, než aby ostatní napomínal, že o nepříjemných věcech se nemá mluvit, ale raději na ně rychle zapomenout.

 Fakt jsem netušil, že vojebat město na financích je tak snadné: vymyslím si akci, která je tak populární, že s výjimkou organizátorů na ni téměř nikdo nepřijde, navíc ji ani neuskutečním, protože prostě covid a vláda řekli že to nejde, a přesto dokážu utratit 75.000 Kč a tvrdit že ani to nestačilo a tedy nemohu blbých 7000 Kč městu vrátit tak, jako to udělali všichni ostatní? Takže jako odměnu za tento státotvorný čin zastupitelé přihráli Bartoníčkovi a spolku Wotrubia dalších asi 58 tisíc korun. 

Přemýšlím, zda si ostatní slánské spolky a organizace zasloužili takovýhle plivanec do tváře. Ne od Bartoníčka, to je sebestředný egoista, který na nic jiného, než na vlastní prospěch nedokáže myslet, ale od těch našich městských zastupitelů. Ti by přeci měli dokázat rozlišit mezi tím, co je správné a čestné a co naopak podlé a zlodějské. Ale zdá se, že ve Slaném je to s tou pravdou a lží poněkud naruby. 

No a nakonec mne dostalo poslední rozhodnutí zastupitelstva. Bartoníček byl většinou přítomných zastupitelů (pravda těsnou, leč opravdu většinou) zvolen za předsedu Kontrolního výboru. Tedy, jestli to chápu správně, má to být on, kdo bude dohlížet nad tím, zda se ve Slaném dodržují všechny zákony, vyhlášky, rozhodnutí atd. Nic snad už nemůže být absurdnější. Zvolit do této funkce někoho, kdo byl jen chvíli před tím usvědčen z toho, že na jakékoliv etické normy z vysoka s... , to už na mne fakt bylo moc. A tak jsem to své PC raději vypnul, protože koukat na tohle slánské divadlo chce fakt hodně otrlý žaludek. 


Rosťa Pražan