SLÁNSKÉ NOVINY

Až na dno ...

2019-12-14 09:40:11, - redakce

Až na úplné politické dno dopadla slánská sociální demokracie. Její místní organizace byla tento týden zrušena.

Důvodů pro takovýto konec dříve úspěšné politické strany se najde jistě několik. Ale hlavní příčinou bude zcela zjevně jednání a vystupování představitelů ČSSD ve Slaném v posledních několika letech. Ing. Zálom  (místopředseda místní organizace ČSSD) byl jediným starostou města, který musel být ze své funkce odvolán pro naprostou neschopnost vykonávat tuto funkci. Pánové Koryta (předseda místní organizace) a Zálom pak prokázali, že oblíbené Hitlerovo rčení, že "smlouvy jsou jen cár papíru" má své zastánce i v řadách slánské ČSSD, když se po necelém roce a půl po volbách v roce 2014 rozhodli zapomenout na své koaliční závazky a tajně se spojili  s původně odstavenou ODS a pomohli zpět do funkcí lidem, kteří tyto volby prohrály. A to jen proto, aby si udrželi teplá místečka na slánské radnici. Předseda Koryta se pak vydal na nové křižácké tažení proti těm členům místní organizace, kteří jej za tento krok kritizovali. A povedlo se mu řadu z nich doslova vyštvat z řad ČSSD. Popularitě ČSSD rovněž nepřidala aktivita těch členů a příznivců, kteří  chtěli využít politického postavení jen ve svůj osobní prospěch. Pánové Víšek (člen výboru místní organizace ČSSD) a Čabla (slánský podnikatel a největší sponzor ČSSD ve Slaném) jméno ČSSD rozhodně nevylepšili. Vrchol zmaru pak předvedl pan Zálom krátce před loňskými komunálními volbami mezi obyvateli Domu s pečovatelskou službou. I když šetření Policie ČR nakonec podezření ze spáchání  trestného činu pokusu o maření voleb neprokázalo, řada občanů pokládalo  jeho aktivity za zcela neetické a neslučitelné s běžnými mezilidskými vztahy.       
A tak nebylo divu, že při komunálních volbách v loňském roce občané Slaného poslali slánskou ČSSD do politického důchodu. Nepomohly ani velkorysé finanční injekce od pana Čably. Po nejhorším volebním výsledku za posledních 30 let zůstala ČSSD bez jediného mandátu v městském zastupitelstvu.
Další vývoj pak byl již dostatečně předvídatelný. Ti kteří si od členství či sponzorování ČSSD slibovali osobní výhody najednou ztratili zájem a potichu se vytratili. Není ani překvapením, že mezi prvními to byl bývalý starosta města za ČSSD, ing. Zálom.  Na funkci předsedy místní organizace  rezignoval i její předseda Koryta a  zbylých pár členů místní organizace ČSSD ve Slaném pak nenašlo žádné smysluplné důvody pro pokračování její existence. A tak byla místní organizace ČSSD ve Slaném dne 10. prosince 2019 zrušena.

-kučera-