SLÁNSKÉ NOVINY

Bude se ze Slaného létat do vesmíru?

2017-04-01 00:03:29, - redakce

V přísném utajení se ve Slaném připravuje projekt, který, bezesporu, může do Slaného napřít pozornost doslova celého světa. Má jím být obnovení letů amerického raketoplánu, tentokrát však nikoliv pouze s obvyklou posádkou, ale dokonce s několika desítkami cestujících na palubě.

Přesto, že celá příprava podléhá nejpřísnějšími utajení (ani v tomto oboru konkurence nespí), podařilo se nám pro čtenáře Slánských novin připravit exkluzivní rozhovor s osobou, která stojí v celém projektu   velmi vysoko. Je pochopitelné, že jméno této osoby i místo, ve kterém rozhovor probíhal, zůstává utajeno.

Můžete nám představit hlavní obrysy celého projektu?
Princip je jednoduchý. Jednáme o znovuobnovení letů raketoplánu Atlantis do vesmíru. Tento raketoplán vykonal úspěšně celkem 33 letů do vesmíru, poslední pak před 6 lety a nám připadá škoda, že by měl  již nadále zůstat nevyužit někde v hangáru na Floridě.


Ovšem příprava raketoplánu na start není ani jednoduchou a rozhodně ani levnou záležitostí ?
Z toho nemáme obavy. Možná bude Atlantis potřebovat nějaké repase, modernizaci avioniky - vždyť ta původní pochází ještě z 80. let minulého století. A také samozřejmě úpravu původně nákladového prostoru na kabiny pro cestující.

Kde by tedy měl vzniknout  slánský kosmodrom?
Nebudeme vymýšlet nic nového ... Pochopitelně na bývalé protiletadlové raketové základně   v Podlešíně.

Ale slyšel jsem, že vybavení této raketové základny se během let poněkud ... vytratilo ...
No přesněji rozkradlo. Ale s tím počítáme, jednáme s KSC o převzetí celého jejich řídícího centra pro starty raketoplánů, které je teď již zcela nevyužito.

Myslíte s centrem KSČM v ulici Politických vězňů v Praze?
Ne, ne. S KSC na Floridě. Tedy přesněji s Kennedy Space Centrum na Mysu Canaveral.

A přistávat budete na letišti v Ruzyni?
No, tam by to asi nešlo. Předpokládám, že na našem slánském letišti vybudujeme novou betonovou přistávací dráhu. Máme již rozjednanou dotací z fondů EU. Nahrává nám to, že dotační programy se  v tomto období zaměřují právě na podporu dopravní infrastruktury.
Výhodou je i to, že následná kontrola technického stavu raketoplánu po jeho návratu z kosmu by se mohla realizovat v areálu bývalého závodu ČKD, který se nachází hned pod kopcem, na kterém leží slánské letiště. 

Ten teď ovšem obhospodařují jiné firmy, že?
Však také některé z nich mají s raketovou technikou již určité zkušenosti.


Jakou očekáváte podporu od slánské radnice?
S ohledem na odborné zkušenosti současného vedení slánské radnice se na ně patrně obrátíme s dotazem na možnost zřízení parkoviště pro návštěvníky kosmodromu. Víc bych od nich neočekával. A protože nám jde pochopitelně o dlouhodobou perspektivní spolupráci, pak je zbytečné se současným vedením radnice o čemkoliv jednat, protože to příští rok na radnici stejně končí.

Jaké výhody z vesmírného programu budou mít slánští občané?
To je přeci naprosto zřejmé. Nebudou si muset kupovat žádné vstupenky na tribuny při startu raketoplánu. Ten totiž uslyší i uvidí odkudkoliv ve Slaném i v jeho blízkém okolí. Ať už budou chtít nebo nebudou. To můžeme naprosto garantovat.

Kdo by měl být mezi prvními slánskými kosmonauty?
Výběr ještě nezačal, ale zájemci se již hlásí. Nedávno nás  kontaktovala jedna renomovaná advokátní kancelář s tím, že v zastoupení nejmenovaného klienta je připravena uhradit let do vesmíru pro několik radních našeho města. Ale při dalším jednání vyšlo najevo, že mají zájem pouze o jednosměrnou jízdenku "někam do vesmíru". A jak patrně víte, každá cestovní kancelář má za povinnost dopravit své klienty nejen na místo určení, ale též zpět do vlasti. Takže, bohužel, zatím k dohodě nedošlo. 

Je hlavním důvodem včera ohlášené návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Slaném zahájení slánského kosmického programu?
Zde mohu potvrdit jen to, že prezident Miloš Zeman má opravdu navštívit Slaný v pátek 7. dubna. Další otázky a podrobnosti jeho návštěvy musím, z důvodů bezpečnosti, ponechat bez komentáře.

Raketoplán Atlantis patří americké vládě. Jak se na jeho prodej do České republiky tváří současný americký prezident?
Podívejte se, Donald je, stejně jako já, stále duší byznysmen. Tak předpokládám, že se dokážeme dohodnout na takových podmínkách, které budou výhodné jak pro vládu Spojených států amerických, tak pro naši cestovní kancelář. A kdyby se snad přeci jen objevily nějaké překážky, tak doufám, že to vyřeší jeden telefonát Miloše Zemana    do Bílého domu.
Ostatně, Atlantis je dnes vyřazen z aktivního nasazení, slouží jen jako muzejní exponát, nedá se ani prodat do starého železa, protože jeho podstatné části jsou z křemíkových desek. Takže my vlastně jen ušetříme NASA výdaje, které má v současné době  na údržbu  tohoto exempláře.  A na to určitě NASA uslyší, protože těžko shání každý dolar na jejich plánovanou misi na Mars.

Kam tedy bude váš raketoplán létat? Na Mars to asi nebude?
No, nikdy neříkej nikdy. Ale z počátku počítáme s jednodenními výlety na oběžnou dráhu. Později pak s víkendovými pobyty na ISS. A někdy později možná i s obletem Měsíce a s možným přistáním na Měsíci - samozřejmě jako fakultativním výletem.

Chcete říci, že raketoplán dokáže přistát na Měsíci?
 To samozřejmě v žádném případě. Ale viděli jste někdy s čím přistával na Měsíci Armstrong? Víte kolik takových  vesmírných vozítek se vejde do nákladového prostoru raketoplánu?

Ne, to nevím?
No, já taky ne. Ale odhaduji, že nejméně pět to bude.

A kdy můžeme očekávat první start raketoplán ze Slaného do vesmíru?
To bohužel nemohu zatím prozradit.

Tak alespoň naznačte ?
My nesmíme ani naznačovat.
  


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/slanske-firmy-maji-moznost-zapojit-se-do-kosmickeho-programu



1.4.2017