SLÁNSKÉ NOVINY

Bude velvarský NATVRDEL na tvrdo?

2019-08-10 08:56:10, - redakce

V sobotu 14. 9. od 17 hodin, proběhne již 12. ročník milého baboletního benefičního festiválku, který se koná v přívětivém prostředí Velvarského Malvaňáku, areálu přírodní plovárny.

Název Natvrdel je odvozen od názvu spolku Natvrdlí z.s., který Natvrdel každoročně pořádá.. Název spolku vznikl na základě staré pověsti o vypečených Velvarácích, kteří vezli do Prahy na stavbu Karlova mostu vajíčka uvařená na tvrdo, aby se jim cestou nerozbila.

Natvrdel láká i letos účastníky nejen příjemným prostředím přírodní plovárny, ale především výběrem hudby. Dramaturgie je koncipována tak, aby si mohl návštěvník festivalu vychutnat program celý. Máme proto pouze jedno pódium, na kterém vystoupí tři hlavní kapely. Významem ne druhotný je však i doprovodný program tvořený kralupským volným uskupením "bubínkářů", kteří si říkají Quanta kytek. Za zvuku bubnů se pak noční scénérie malovarských rybníků rozzáří ohňovou podívanou, kterou nám zajistí rovněž kralupské uskupení Los Žonglos. Hudební produkci předchází divadlo pro děti, které může zaujmout i dospělé. Profesionální divadelní spolek Karrosa nám předvede loutkovou adaptaci známé Čapkovy Pošťácké pohádky.
Při výběru občerstvení dbáme vždy na kvalitu s ohledem i na vlastní mlsné jazýčky
Na své si tradičně přijdou i milovníci dobré kávy, kterou si mohou vychutnat u Kongo stánku (výtěžek z prodeje je věnován sirotčinci v Kongu) a dobrého piva, vína či moštu. O duchovní stravu se postará mělnický antikvariát Želví doupě, v jejichž stánku seženete dobré knihy nebo i hudbu na vinylových deskách. Malé i velké parádnice jistě potěší Spolek Laura, kde zakoupí vkusné, ručně vyráběné šperky.

Výběr kapel pro letošní ročník je následující. Hudební blok festivalu zahájí velvarský rodák, osobitý umělec Jiří Konrvrzek se svou kapelou nesoucí příznačné jméno konVRZek. Hudba tohoto svérázného tvůrce zaujala v posledních desetiletích nejen početné publikum povětšinou alternativních posluchačů, ale i mnohé hudební publicisty a kritiky. Jeden z nejváženějších hudebních publicistů, Jiří Černý, o něm napsal, že "Samorost Konvrzek patří k nejlepším originálům české hudební scény posledního desetiletí." A my se s názorem pana Černého plně ztotožňujeme.
Po Konvrzkově úvodu bude následovat vystoupení legendární plzeňské hudební skupiny ZNOUZECTNOST, která již neuvěřitelných 33 let plní sály i kotle pod festivalovými pódii. Znouzi vystřídá pražsko-slánské hudební uskupení RASTAFIDLI ORKESTRA (reggae-ska), které po deseti letech své existence v minulém roce vydalo své první CD s názvem Soul Food. Tato milá devítičlenná partička dokáže roztančit i klidnou hladinu rybníka. Přijďte se přesvědčit 
Otázkou zůstává, zda se Natvrdel tentokrát uskuteční v novém prostoru právě vznikajícího "Účka".. Byli bychom moc rádi, kdyby tomu tak bylo.. Ale uvidíme. Je to napínavé. Pokud se však stavba či předání stavby pozdrží, nezoufejme.. Festiválek se uskuteční i tak, stejně jako v minulých letech, kdy Účko nestálo, v prostorném stanu.

Na závěr je třeba připomenout, že Natvrdel je benefičním festivalem, jehož výtěžek jako vždy poputuje na konto dvou velvarských dětí znevýhodněných vlivem dětské mozkové obrny. Vstupné je dobrovolné. I přes skutečnost, že všechny kapely a zvukař výrazně slevily ze svých obvyklých honorářů a jedinou odměnou pořadatelů je jen spokojenost návštěvníků, zbývá pořád k úhradě nemalá částka. Děkujeme proto za finanční podporu  městu Velvary, firmě Metal Trade Comax a mnoha dalším drobným velvarským, kralupským, mělnickým a slánským firmám za jejich finanční či materiální dary. Velice si této podpory vážíme!

Děkujeme a těšíme se na září. 
      
Kli, Natvrdlí, z.s.