SLÁNSKÉ NOVINY

Bude zima, bude mráz, RDK tu bude zas

2022-07-08 19:31:11, - redakce

Ceny tepla ve Slaném účtované firmou RDK se za posledních rok zvýšil z cca 750 Kč za GJ na dvojnásobek (aktuálně 1700 Kč za GJ).

A jak se dá podle vývoje ceny plyn na evropském trhu, ani zdaleka to nemusí být cena konečná. Co tedy můžeme v příštích měsících, případně v příštím roce očekávat? 

Zjevná neschopnost současné Fialovy vlády zajistit dostatečné zásobování České republiky plynem patrně způsobí další prudké zvýšení cen plynu, které RDK opět promítne do ceny tepla a teplé vody při nejbližší vhodné příležitosti. 

RDK totiž postupuje tak, že všechny tyto cenové eskalace přenáší rovnou na konečného spotřebitele, který se proti nim nemá jak bránit. RDK, jako soukromá firma, tak nenese žádná rizika např. z chybného podnikatelského rozhodnutí při nevhodném výběru dodavatele těchto surovin, ke kterému ze strany RDK v minulém roce zjevně došlo. Chyby a negativa z jejího podnikání tak na svých bedrech nenesou manažeři firmy RDK, ale občané Slaného. 

Vedení města, potažmo rada města, která firmě RDK pronajímá kotelny a rozvody tepla a teplé vody, tuto firmu v jejím podnikání nikterak nekontroluje.

Před rokem byla zastupitelstvu města předložena dohoda o určitém narovnání vztahů mezi RDK a městem Slaný, ale pro některé nejasnosti v textaci byla tato dohoda odložena s tím, že dojde k určitému zpřesnění některých formulací, a že se k ní zastupitelstvo po několika měsících opět vrátí. Bohužel, k tomu nikdy nedošlo a těchto "několik měsíců" trvá již téměř rok a je takřka jisté, že do konce volebního období současného zastupitelstva již tato dohoda projednána a schválena nebude.

Příští katastrofické scénáře tak mohou vypadat např. následovně: 

Již dnes se řada odběratelů tepla snaží hledat alternativní možnosti vytápění a tedy cesty, jak se vazby na služby RDK zbavit. Zatím se jedná spíše jen o malé desítky případů. Ale pokud se bude cena služeb RDK i nadále takto prudce zvyšovat, může se v krátké době stát z desítek případů hned několik stovek. A to by hospodaření RDK opět jen zhoršilo. Ovšem RDK i tuto ztrátu logicky opět přenese do ceny tepla pro zbývající odběratele. A tím se roztočí celý kolotoč znovu. 

Další zdražení tepla účtované občanům města firmou RDK již řada sociálně slabších rodin nedokáže uhradit. Přestanou tedy za teplo a teplou vodu platit. Firma RDK sice může svoje pohledávky vymáhat soudně, případně i exekučně, ale to je běh na řadu měsíců, možná i let. A pokud takovýchto případů bude přibývat, může se stát, že ani samotná RDK nebude mít dostatek financí na nákup potřebných energií resp. plynu. A tak může i sama vyhlásit úpadek a přestat poskytovat tyto služby. 

Město Slaný tak může být ze dne na den postaveno do situace, že zásobování teplem a teplou vodou bude  pro cca 3000 občanů města, škol i úřadů vážně ohroženo. A na tuto situaci není město vůbec připraveno. Archaická smlouva mezi RDK a městem Slaný nic takového neřeší. Bohužel, neřeší ji ani současná rada města, byť tuto situaci sama nezpůsobila, ale jako výkonný orgán města je za hledání potřebných řešení odpovědná. 

Domnívám se tedy, že v dané situaci je nutné urychleně dořešit smluvní vztahy mezi městem Slaný a firmou RDK tak, aby město Slaný mělo větší kontrolu nad tím, jak se s jeho majetkem ve vztahu k občanům města nakládá. 

L.Peška 

zastupitel / Naše město