SLÁNSKÉ NOVINY

Cenzurovaná Slánská radnice

2017-02-09 13:47:51, - redakce

V těchto dnech se rozhodnutím Hrabánkovy rady města distribuuje do většiny slánských domácností další číslo Slánské radnice. Číslo, které prošlo tvrdou cenzurou a v němž bylo vedením města zakázáno otištění několika příspěvků slánských zastupitelů.

Již na jednání prosincového zastupitelstva města jsem upozornil vedení města i redakční radu tohoto periodika, že v případě vydávání Slánské radnice není dodržován tiskový zákon. Především pak jeho ustanovení o tom, že periodikum, které je hrazeno z veřejných zdrojů musí poskytovat přiměřený a vyvážený prostor pro prezentaci všech názorových skupin obyvatelstva, především pak zastupitelům daného města.

Zákon doslova říká:
Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.


Jaká je skutečnost ve Slaném: Od dubna 2016, tedy od nástupu Hrabánkova vedení města,  je soustavně a záměrně znemožňováno opozičním zastupitelům publikovat jejich názory v periodiku Slánská radnice.  Pod různými záminkami - článek je příliš dlouhý, obsah čísla je již zaplněn apod., je otištění jejich příspěvků bezdůvodně odsouváno o řadu měsíců. 

Možná by některý z čtenářů našeho webu mohl namítnout, že za předchozího vedení, kdy  radnici vedla rada vzniklá z koalice Změny to bylo stejné. Ale nebylo. Stačí se podívat na jednoduchou statistiku příspěvků zastupitelů, které byly otištěny v roce 2015 a v roce 2016.

V roce 2015 (tedy v době fungování rady  města složené z členů koalice Změny), od dubna do listopadu bylo ve Slánské radnici zveřejněno celkem  14 příspěvků koaličních zastupitelů a 12 příspěvků zastupitelů opozičních.
V roce 2016, ve stejném období od dubna do listopadu, ale již pod řízením nové Hrabánkovy rady města, bylo celkem uveřejněno 23 příspěvků koaličních zastupitelů (15 z nich pochází od pana Bartoníčka) a celé 2 příspěvky zastupitelů opozičních.

Do letošního únorového čísla byly zaslány celkem 4 příspěvky opozičních zastupitelů  (autory byli Zlámal, Šmehlík a 2x Peška). Ing Zlámal popisuje genezi jednání s Veolií, ing. Smehlík  vysvětluje důvody, které jej vedou k předkládání návrhů na odvolání ing. Záloma  z funkce místostarosty města, já se v prvním článku věnuji ekonomice provozu vodárenské společnosti a v druhém článku rozebírám porušování zákonů, kterého se dopouští starosta Hrabánek při jednáních zastupitelstva města.  Ani jeden z těchto příspěvků nebyl v daném čísle uveřejněn. A to  dokonce ani ten, ve kterém se ing. Zlámal vyjadřuje k napadení jeho činnosti ve funkci místostarosty, kterého se v lednovém vydání Slánské radnice dopustil poslanec Parlamentu České republiky a zastupitel města, pan Berkovec. 
Zveřejněn byl jen článek o tom, co vše se v roce 2016 nestihlo, který jsem na adresu redakce zaslal již v prosinci loňského roku.

Za takovýto rozsah cenzury, kterou zavedl na slánské radnici   pan Hrabánek (ODS) a jeho spolupracovníci by se nemusel stydět žádný totalitní režim minulosti ani současnosti.


L.Peška