SLÁNSKÉ NOVINY

Člověk, který se nebojí ...

2010-09-12 22:39:33, - redakce

Lubomír Šmehlík, slánský podnikatel a člen zastupitelstva města, ale také jeden z mála těch slánských občanů, který si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je "jít do války".  Jeho názory na život v našem městě jsou mnohdy originální a vždy přímočaré, a tak je rádi zprostředkujeme i čtenářům Slánských novin.

SN: Byl jste asi jediný slánský občan,  který se v posledních 20 letech reálně účastnil opravdového vojenského konfliktu. Jak na tuto vojenskou misi dnes vzpomínáte?

LŠ: S nostalgií a zároveň jako na vyvrcholení mé profesionální kariéry. S nostalgií proto, že jsem byl o dvacet let mladší. Dodnes si velmi cením, že českoslovenští vojenští chemici se ihned při svém prvním bojovém nasazení v první válce v Perském zálivu stali lídry v oblasti protichemické, protibiologické a protijaderné ochrany v celosvětovém měřítku.

 

SN: Co jste dělal po vašem návratu z války v Zálivu do Slaného?

LŠ: Ještě jednou jsem se zúčastnil roční mise v Iráku v jednotkách UNGCI. Po jejím ukončení jsem odešel do civilu, kde se živím vlastními aktivitami. V období 1999 - 2006 jsem dokonce zaměstnával až 23 zaměstnanců. Nyní jsem jednatelem rodinné společnosti.

 

SN: Hodně jste se angažoval ve slánském fotbalu. Proč?

LŠ: Můj vstup do slánského fotbalu začal na podzim r. 1999, kdy tehdejší výbor SK Slaný i s celým realizačním týmem rezignoval. Zanechal za sebou obrovské dluhy a nebyl již schopen na řešení zejména finančních záležitostí jakkoliv reagovat. K fotbalu mě tehdy přivedl,  lépe řečeno přemluvil, známý bouřlivák, Josef Jenč. Spolu s dalšími jsme vytvořili zcela nové vedení SK Slaný a začali pracovat.

 

SN: Jaké zkušenosti jste si odnesl z vaší práce v zastupitelstvu?

LŠ: Velmi, velmi mi vadí, že zastupitelstvo je zpolitizováno. Dále to, že se přijímají zásadní rozhodnutí o stomilionových projektech (parkovací dům) těsnou většinou zastupitelů. Jsem nakloněn přijímat taková rozhodnutí až po jejich skutečně zevrubném projednání. Např. ten parkovací dům mi skutečně leží v žaludku. Sto milionů korun nechce žádná oslovená privátní společnost do takového projektu vložit, protože je to naprosto nevratná investice. Slaný, resp. jeho pravicové vedení,  po hlasování 14:13 do toho jde.

V dalším  někteří vedoucí představitelé města a rady města naprosto protizákonně dehonestuje závěry práce Kontrolního a někdy i Finančního výboru. Místo projednávání jejich zjištění a podnětů  tyto  personifikují a vše končí "pravopisným" ponaučováním, místo přijetí nápravných opatření. Pokládám to za naprosto nechutnou ukázku arogance moci.

Jsem dodnes velmi překvapen neochotou zastupitelů ODS nějakým usnesením donutit  vedení města k tomu, aby zprůhlednilo zadávání a vyhodnocování veškerých veřejných zakázek. Tento fakt spolu s každoroční změnou priorit investic vytváří u mne dojem, že v našem městě vládne klientelismus a ním spojené další negativní jevy.

 Na druhé straně musím potvrdit, že jednání zastupitelstva probíhají demokraticky. Co jsem si odnesl? Vědomí, že se dá účinně pracovat i v opozici - ale není to snadné.

 

SN: SPO zemanovci je poměrně mladá strana. Jaké voliče chcete oslovit?

LŠ: Každého, kdo stojí za právem pro občany.  Každého, pro něhož bude prvotní kvalita života občana města Slaného, kdo bude preferovat stejná práva při prosazovaní jejich zákonných požadavků. Každého kdo nechce zbytečně  zadlužovat město, kdo chce vyrovnané hospodaření. Kdo chce  zprůhlednit veškeré veřejné zakázky zadávané městem. Toho, kdo nechce stranit nikomu, nechce rozdávat pašalíky a trafiky.

Chceme zastavit výstavbu parkovacího domu a rozhodnout o ní až na základě místního  referenda. Naše teze nevyžadují žádné finanční náklady. Nic neslibujeme jenom jediné -  změnit strukturu rozhodování ve prospěch občana,  říkat mu pravdu a odpolitizovat jednání zastupitelstva. 

Program SPOZ je již zpracován a brzy jej po jednotlivých oblastech zveřejníme.

 

SN: Co pokládáte za největší slánské problémy a jak je chcete řešit?

LŠ: Začnu tím největším. Není zpracován "Strategický plán rozvoje města" členěný po jednotlivých lokalitách a oblastech činnosti města. Takový dokument po prodiskutování a odsouhlasení by se pak měl stat jakýmsi zákonem pro zastupitelstvo a měl by stanovovat priority rozvoje města. Nemohlo by se pak stát, že v lednu bude prioritou parkovací dům, v červnu pak čistička odpadních vod, rok před tím obchvat Želevčic do Linetu, nebo vybudování atletického stadionu pro neexistující atlety. Na tři roky starou přípravu (několikamilionovou) revitalizace centra města se zapomene a upustí se od ní prý "kvůli hejtmanovi Rathovi". No děs.

Takže nastřelování jednotlivých priorit bez stanovených zásad mi vadí, zavání klientelismem.

K dalším problémům řadím nedostatek zařízení pro rozvoj volnočasových aktivit občanů a přilákání aktivních turistů. Podmínky a lokality k tomu máme (Háje, spartakiádní stadion, plochá dráha), ale  běžte se tam dnes podívat, jak vypadají.

K dalším pak řadím způsob hospodaření města. Čtyři roky být v deficitu, utratit za tu dobu cca 1,5 miliardy Kč a hovořit o potřebě dalšího úvěru 150 mil. Kč na čističku,  je na mne trochu moc.

Jak tyto problémy chceme řešit není tajemstvím - vše je v našem volebním programu. Je krátký a konkrétní.

 

 

S některými dalšími názory L.Šmehlíka se můžete seznámit v jeho článcích:

Finanční rezervy města jsou vyčerpány

Největší schodek v hospodaření města za posledních 20 let

Ohlasy na článek "Zpackaná rekonstrukce stadionu Za nádražím"

Kam směřuje slánský fotbal