SLÁNSKÉ NOVINY

Daň z nemovitosti se nemění

2011-10-02 12:49:50, - redakce

Slánská pravice neprosadila zvýšení daně z nemovitostí ve Slaném.

Jedním z důležitých bodů jednání městského zastupitelstva ve středu 21. září byl i návrh na zvýšení daně z nemovitosti ve Slaném.

V letech 2008 - 2009 se výběr daně z nemovitosti, kterou platí jak občané, tak podnikatelé vlastnící jakoukoliv nemovitost na území města či přilehlých obcí, pohybovala v rozmezí 5,5 - 6,1 milionů korun. Na základě vládního  návrhu  však byly plošně zvýšeny sazby daně z nemovotostí pro rok 2010 téměř na dvojnásobek. V roce 2010 inkasovalo město Slaný z této daně celkem 9,1 milionů korun.

I toto téměř 100% zvýšení však bylo slánským pravicovým stranám, především ODS a TOP09, málo a tak na zářijové jednání městského zastupitelstva  připravily návrh na další zvýšení daně z nemovitostí ve Slaném. Návrh, který obhajoval především ing. Frolík (ODS) by znamenal další výrazné navýšení daňové zátěže téměř všech obyvatel města či podnikatelů ve Slaném. Ing. Frolík navrhoval, aby  byla daň zvýšena téměř o dalších 80% (v průměru), a město by tak na dani inkasovalo kolem 16 milionů korun.

Tento návrh však ve svých vystoupeních odmítli jak zástupci KSČM, tak i sociální demokracie. Nesouhlas s tímto návrh vyjádřili i někteří další zastupitelé (ing. Bartoníček, ing. Hampl).

V následném hlasování tak nebylo, především díky hlasům slánských levicových stran, které se vyslovily proti návrhu, navrhované zvýšení daní z nemovitosti přijato.

Sazby daně z nemovitosti tak ve Slaném pro rok 2011 zůstávají na stejné úrovni, jako tomu bylo v roce 2010.