SLÁNSKÉ NOVINY

Finanční rezervy města jsou vyčerpány

2010-07-11 08:39:12, - redakce

Obdrželi jsme další ohlas na článek  " Nejvyšší schodek v hospodaření města za posledních 20 let".

Pro některé radní a  "vládnoucí" slánské zastupitele zjevně zůstává tajemstvím fakt, že auditor má za povinnost závěrečný účet města kontrolovat především co do jeho formy, tedy zda finanční souvztažnosti   takového vyúčtování jsou v souladu se zákonem. Pokud tedy jeho zpráva konstatuje, že "hospodaření města je v pořádku a v souladu se zákonem" jsou tito zastupitelé potažmo přesvědčeni, že hospodaření města Slaný v r.2009 je skvělé. Bohužel, opak je pravdou. 

Finanční výbor zastupitelstva měl vážné výhrady k přístupu, výběru, ale i vlastnímu provedení a presentaci auditu - tedy i k formě vyúčtování. Finanční výbor je nejvyšším orgánem zastupitelstva v oblasti sledování toku financí ve městě a realizací vyúčtování - jeho postavení je nezastupitelné a ani auditor oproti němu není žádnou autoritou. Argumentovat proto auditorem a nenaslouchat výsledkům práce finančního výboru je, domnívám se,  na hranici  zákona o obcích. Několikráte jsem již veřejně vyjádřil názor, že pokud pan starosta chce, dokáže se na hranici zákona pohybovat, pokud nechce, neřeší ani zákonné potřeby a povinnosti.

Jen mimochodem bych chtěl  "vyzvednout"  vlastní obsah  závěrečného účtu - nejvyšší schodkové hospodaření města za posledních 12 let.  K tomu bych chtěl dále připomenout, že  již třetím rokem hospodaří město Slaný se schodkem. A již dnes je zřejmé, že za rok 2010 nás čeká další výrazný schodek! Za poslední 4  roky město utratilo  cca 1.500.000 000 Kč (slovy jeden a půl miliardy korun), ale na nezbytnou  čističku se ani tak nedostalo. Vedení města  v posledních 3 letech utratilo všechny rezervy z předchozích let vzniklé především  privatizací bytů a převodu dalšího majetku, který dostalo od státu. A plánuje v dalším období výrazné zadlužení města, odhadem až  150 miliónů korun. Nejsem spokojen s hospodařením města - především co do jeho obsahu. Nejsem spokojen se "silovým válcováním" výborů zastupitelstva, které jsou zřízeny a pracují v intencích zákona, ani s přehlížením některých  "opozičních" názorů některých zastupitelů. Jsem přesvědčen, a historická zkušenost to jasně ukazuje, že takto polarizující způsob vládnutí, který zde již po 12 let prezentuje především slánská ODS v čele se starostou města, dr. Rubíkem, je pro město Slaný i jeho obyvatele brzdou dalšího rozvoje. Jsem přesvědčen o tom, že hledání většinové shody v pluralitní diskusi by bylo pro naše město mnohem užitečnější, než současné "kdo má většinu hlasů, ten má vždy pravdu".

 

Ing. Luboš Šmehlík, člen zastupitelstva

 

Související články:

Největší schodek v hospodaření města za posledních 20 let