SLÁNSKÉ NOVINY

Hrabánek zvažuje rezignaci na funkci starosty města

2021-04-01 09:05:38, - redakce

Z dobře informovaných zdrojů se naše redakce dozvěděla překvapivou a zatím neoficiální zprávu - pan Martin Hrabánek v příštích dnech rezignuje na všechny své veřejné funkce.

Ve slánských radničních kuloárech se tak již několik dní přetřásá jméno nového kandidáta na funkci starosty. Ano, nebude to nikdo z ANO. Pan místostarosta si patrně bude muset ještě několik let na vysněnou funkci starosty počkat. Nejžhavějším kandidátem je totiž osvědčený komunální politik, nejlepší slánský ekonom a amatérský historik, pan xP.yB. (Jeho jméno je redakci Slánských novin dobře známo, ale z pochopitelných důvodů je zatím nebudeme zveřejňovat.) Na okolnosti této politické rošády jsem se tedy zeptali obou hlavních aktérů přímo. 

 SN: Pane starosto, proč jste se rozhodl po více než 10 letech práce na slánské radnici, odejít z funkce starosty? 

M.H.: To zatím není oficiální. Nikde jsem tuto tajnou a zcela předběžnou úvahu zatím nezveřejnil. 

SN: Ano, to víme, ale jsou určité náznaky... 

MH: ... ale nepodložené. Občanům jsem slíbil, že ve funkci starosty města vytrvám až do konce!

 SN: K nám do redakce se však doneslo něco jiného. Že vás současná situace, kdy řešíte jak problémy města, tak i kraje, extrémně vyčerpává. Nebylo by tedy divu, kdybyste se cítil již poněkud unaven. 

MH: To máte pravdu. Doba je opravdu extrémně náročná ... 

SN: A přiznejte si, že ne vše se daří úplně podle vašich představ. Co vás v posledních týdnech nejvíce tíží? 

MH: Těch věcí je celá řada, ale abych uvedl jen jeden příklad - tak je to spodní voda v areálu parku v Benaru, která hrozí tím, že celý náš nádherný projekt nového parku bude stát doslova na vodě. 

 SN: Ale vedle toho se vám i celému vedení města podařilo i v této těžké době dosáhnout řady úspěchů. Jen zřízení očkovacího centra přímo ve Slaném musí přeci každý slaňák ocenit! 

MH: Myslíte? Věřte, že jsou i tací slánští občané, co si myslí něco jiného. Není jich pravda mnoho, myslím, že tak jeden, dva. No, možná tři. ... 

v této chvíli jsme se, jako redakce Slánských novin, rozhodli další rozhovor ukončit, protože na starostovi města bylo zjevně vidět dojetí, které v něm vzpomínka na tisíce slánských občanů, kteří mohou být i jeho přičiněním ochráněni před smrtící chorobou, zanechala. 

 Při odchodu z budovy slánské radnice jsme narazili na zde zcela náhodně postávajícího občana xP.yB. Nešlo tedy opomenout vzácnou možnost položit panu xP.yB. několik otázek. 

 SN: Proč zrovna Vy? Myslíte si, že máte ze všech současných zastupitelů největší předpoklady pro funkci starosty města? 

Kandidát na starostu: Samozřejmě. Učil jsem se u nejlepších. Řadu let jsem byl oporou a možná bych se nebál říci i výkonnou pravou i levou rukou bývalého starosty města, dr. Ivo Rubíka. A jak víte, dodnes řada občanů i zaměstnanců úřadu vzpomíná na naši tehdejší společnou práci. Myslím tedy, že jen já mám právo navázat na to vše dobré, co jsme tady v minulosti s Ivošem dokázali. 

SN: Myslíte například znovu zprovoznění parkovacího domu? 

 Kandidát na starostu: Ne, to zrovna ne. Tenhle projekt jsem nepodporoval. 

SN: Tak zdařilou, ale zatím nedokončenou rekonstrukci Grandu? 

Kandidát na starostu: Ne, to jsem ještě nebyl na radnici? 

SN: Tak co tedy vlastně? 

Kandidát na starostu: ? 

 (v této chvíli se tázaný významně podíval na hodiny na věži staré radnice, pochopili jsme a rychle změnili téma ...) 

 SN: Pokud se chcete stát slánským starostou, předpokládám, že máte již zajištěnu podporu dostatečného počtu zastupitelů? 

Kandidát na starostu: Pochopitelně, předpokládám, že volba bude jednohlasná. 

(Poznámka redakce: OSM, za které kandidoval xP.yB, má v slánském zastupitelstvu celkem jednoho zastupitele.) 

 SN: Jak si představujete vaši spolupráci se současným místostarostou. 

Kandidát na starostu: Já žádného místostarostu potřebovat nebudu. Na to minimum práce, které bude potřeba vykonávat, stačím sám. I v minulosti jsem na radnici docházel maximálně 2-3x týdně, a stačilo to. Když si dokážete dobře zorganizovat práci, zbyde vám dost času i na nějaké další koníčky či vedlejšáky. 

SN: Město Slaný se pouští do řady velkých investičních projektů. Chystáte nějaké změny v těchto plánech? 

 Kandidát na starostu: Samozřejmě. Řada věcí se musí zastavit, protože nepřipustím žádné zbytečné vyhazování finančních prostředků. Zastavím ty blbosti jakou je nová sportovní hala, nějaký park v Benaru či nová plovárna. Lidi se mohou procházet přeci v okolních lesích a na koupaliště mohou jezdit třeba do Kralup - vlakem jsou tam za chvíli. Všechny prostředky dáme do objektu nové městské knihovny, která musí být mnohem rozsáhlejší, než je plánováno v současném okresním domě. A i naše historická budova Mexika by si zasloužila poněkud odvážnější modernizaci. Nebál bych se přistavět ještě nějakou dependanci v sousedství. I já jsem "Mexičan" a jen já vím, co je pro tyto zde žijící obyvatele dobré. 

SN: A nebojíte se, že po těchto vašich odvážných plánech se může část obyvatel rozhodnout naše město nadobro opustit?

 Kandidát na starostu: To ho se nebojím. Kam by šli? Do Chánova? Řečeno slovy klasika: Len ať odpadne, to čo je kolísavé ... Moji "slaňáci", především ti z mé nepolitické strany OMS,  mi rozumějí. 

 Závěrem bychom, jako redakce Slánských novin, chtěli co nejrozhodněji vyvrátit fámy, že možná zítra již bývalý starosta města nastupuje společně s jeho zatím ještě současným místostarostou jako nový kopáč do Slánských Technických služeb. 


 -red-