SLÁNSKÉ NOVINY

Jak třista tisíc vyletělo komínem

2016-10-24 08:17:33, - redakce

Modelová ukázka jací  "hospodáři" dnes sedí na slánské radnici.

Nemocnice Slaný -

Slánská nemocnice potřebuje urgentně změnit neefektivní zastaralý způsob vytápění.  Předchozí rada města (tzv. Koalice Změny), ve spolupráci s vedením slánské nemocnice, připravila již v roce 2015 projekt na plynofikaci celého areálu a zároveň rekonstrukci způsobu vytápění a rozvodů tepla. Dle ekonomických propočtů by měla realizace tohoto moderního způsobu vytápění přinést roční úspory v provozních nákladech slánské nemocnice kolem 3 milionů korun.   

Jedním z diskutovaných problémů, při přípravě této rekonstrukce, kterým jsme se zabývali na radě města v lednu - únor 2016 byla otázka, zda  je nutné v rámci přípravy této investiční akce mít k dispozici rovněž tzv. energetický posudek tak,  jak o něm hovoří zákon č. 406/2000 Sb.  I když vše nasvědčovalo, že tento posudek nutný není (nejedná se o zásadní rekonstrukci budovy, ale pouze o nahrazení zastaralého kotle jinými, novějšími), rozhodli jsme se požádat o vyjádření Státní energetickou inspekci. Tedy úřad, který je jediným nebo přesněji nejvyšším orgánem státu v rámci dohledu nad tímto zákonem.
Odpověď příslušného úřadu jsem obdržel počátkem března  a závěr je jednoznačný: U tohoto typu rekonstrukce není energetický posudek vyžadován (viz příloha 1).

Zdálo by se, že tedy rekonstrukci vytápění slánské nemocnice již nic nebrání - projekt byl zpracován, stavební povolení vydáno, financování celé akce zajištěno. Jenomže: 3. dubna byla většina členů rady města odvolána a na jejich místa nastoupili jiní lidé. Následně se celá příprava rekonstrukce vytápění ve slánské nemocnici zastavila. Možná je příznačné, že této rekonstrukci bránil starosta Hrabánek již v době svého předchozího působení  ve vedení města. A ve stejném duchu pokračuje i nyní.
Proč, když každý rok zbytečně doslova proletí  komínem na 3 miliony korun? Možná pochopíte v závěru tohoto článku.
Mezitím se totiž rada města usnesla na tom, že nechá vypracovat výše uvedený energetický posudek. Dokonce vyhlásila výběrové řízení a vybrala dodavatele, který nám tento papír za 300.000 Kč vyhotoví . Při projednávání tohoto rozpočtového opatření  v září letošního roku jsem přítomné zastupitele seznámil s vyjádřením Státní energetické inspekce o nepotřebnosti tohoto dokumentu. Přesto se však současná koaliční většina rozhodla pro jeho zadání. A tím doslova vyhodí 300.000 Kč za něco, co  k dané rekonstrukci vůbec nepotřebujeme. Navíc i s vědomím toho, že nás každý měsíc  zpoždění či odložení realizace této modernizace stojí cca čtvrt milionu korun. A tady se tímto rozhodnutím realizace akce zpozdí minimálně o 5 měsíců.
Rozhodnutí těžko pochopitelné a z ekonomického pohledu zcela nesmyslné. Dlouho jsem bádal nad tím, proč se tak usilovně snaží starosta Hrabánek, radní Víšek a někteří další členové rady a zastupitelstva o zkomplikování zahájení tolik potřebné rekonstrukce?  Proč tak usilují o nepotřebný posudek za několik set tisíc korun? Pochopil bych, že k dokumentu, který předkládá bývalý člen rady města a dnes opoziční zastupitel, mohou mít určitou nedůvěru. Ale v takovém případě stačilo, aby některý z uvolněných členů vedení města , členů rady nebo kdykoliv ze 150 zaměstnanců městského úřadu  kontaktoval dozorující orgán s žádostí o posouzení stejně jako jsem to udělal  já. Určitě by to netrvalo 4 měsíce a nestálo 300.000 Kč. 
Takže proč takto vedení města nepostupovalo? Na správnou odpověď jsem přišel  až po prostudování smlouvy, kterou podepsal starosta města s firmou Green Energy Consulting 20. září, tedy krátce po jednání městského zastupitelstva. Ono tady totiž vůbec  nejde o zahájení rekonstrukce vytápění  ve slánské nemocnici, ale nýbrž o pravý opak! Současné vedení města se snaží celý připravený projekt shodit ze stolu a prosadit vlastní, mnohem nákladnější, ale pro někoho patrně výrazně výhodnější způsob vytápění slánské nemocnice (viz příloha 2). A to vše proti názoru vedení slánské nemocnice, proti vyjádření odborníků v této oblasti i proti zdravému rozumu.
Na říjnovém jednání zastupitelstva jsem se na rozpory při projednávání zadání tohoto posudku dotázal starosty Hrabánka. Relevantních  odpovědí jsme se nedočkal. Nabídl jsem vedení města zveřejnění příslušného dokumentu Státní energetické úřadu jako přílohu  zápisu z jednání. I to bylo odmítnuto.


L.Peška
zastupitel,   Naše město / KSČM


Podrobněji o podivných zájmech i podvodech v kauze "vytápění slánské nemocnice"  čtěte zde:
http://www.slanske-noviny.cz/clanek/lhar-a-podvodnik