SLÁNSKÉ NOVINY

Jak číst mezi řádky kandidátek pro komunální volby

2010-09-21 16:32:40, - redakce

Na komunální (rozuměj městské či slánské) úrovni neplatí klasické dělení politických stran na pravici a levici tak, jak je známe z celostátní či parlamentní politiky. Mnohdy je přístup jednotlivých politických stran či jejich představitelů v komunální politice velmi odlišný od jejich centrální linie.  Již na přístupu k otázce zadlužování města je zřejmé, že ve Slaném je to právě pravice, která vede město k hlubokým a nesplatitelným dluhům a levice je tou brzdou, která vyzývá k opatrnosti a rozpočtové odpovědnosti. Jako na četných jiných radnicích v České republice tak i ve Slaném můžeme očekávat souboj o jakousi komunální očistu od tzv. kmotrů, lobistů, či jiných chobotnic. Slánské koaliční strany se všemožně snaží dokázat, že jejich letité působení na radnici bylo čisté "jako lilie". Opozice však uvádí řadu příkladů, kde tomu rozhodně je právě naopak.  A tak letošní podzimní slánské komunální volby slibují značně dramatický průběh.

Proti předchozím letům se na slánské komunální scéně objevilo několik nových politických subjektů. Může být tedy užitečné podívat se na kandidující subjekty poněkud podrobněji. 

 

Stávající strany zastoupené v městském zastupitelstvu

 

ČSSD

Ve slánské sociální demokracii probíhala před komunálními volbami vnitrostranická diskuse o směru její další politické orientace. V této diskusi byla odmítnuta možnost užší spolupráce s ODS, případně jinými pravicovými stranami ve Slaném.  ČSSD ve Slaném se tak rozhodla jít cestou důsledně opoziční strany a chce v komunálních volbách usilovat o volební vítězství. Lídrem kandidátky ČSSD je pan ing. Martin Dušák, který má zkušenosti jak z práce městského zastupitelstva, tak i z práce městského úřadu.

 

KSČM

V čele kandidátky KSČM je patrně nejzkušenější slánský komunální politik - dr. Peška. Je členem městského zastupitelstva přes 20 let, dvě volební období působil též jako krajský zastupitel. Vzhledem k tomu, že zastupitelé za KSČM se jako opoziční zastupitelé věnují práci ve městě po celých uplynulých 20 let, má řada z navrhovaných kandidátů bohaté zkušenosti z práce v městském zastupitelstvu. Novou tváří na předních místech kandidátky je Pavel Varvařovský. Výhodou této strany je její čitelnost. Komunisté říkají zřetelně a dlouho, co chtějí a co odmítají. Je dostatečně jasné, že chtějí iniciovat městskou bytovou výstavbu, větší investice a podporu sportu, chtějí udržet pod kontrolou základní služby pro občany jako, např. dodávky tepla a teplé vody. Stejně tak odmítají privatizaci slánské nemocnice, akce, které by enormně zadlužily město a rozhodně jsou  pro odstranění korupce a manipulace s veřejnými zakázkami na slánské radnici.

 

ODS

ODS s velkou převahou vyhrála ve Slaném komunální volby v roce 2006. Dá se ale předpokládat, že dalšího takovéhoto vítězství v dohledné době již nedosáhne. Důvody jsou různé: Všeobecný celorepublikový pokles popularity této strany, vznik konkurence nových pravicových stran a volebních uskupení v pravicové části volebního spektra (TOP 09, VV, USZ), ale především autoritářská politika starosty Rubíka, kterou v posledních letech na slánské radnici vygradoval do obludných rozměrů.  Městu škodí jeho konfrontační a odmítavý přístup k jakýmkoliv návrhům jiným než jeho vlastním. Rovněž odkrývané kauzy špatného hospodaření s veřejnými penězi, přezíravý vztah k plnění zákonů a kontrole k jeho popularitě nepřispívají. Ze slánské  ODS odešlo v posledním roce několik členů právě na protest proti počínání dr. Rubíka i ve straně i na radnici. Slánská radnice se zjevně zařadila mezi ty, kde výběrová řízení i veřejné zakázky jsou účelově manipulovány, kde se zjevně "nadržuje" některým podnikatelům a kde jakákoliv snaha po otevřenosti informací je tvrdě potlačována.

 

KDU-ČSL  a Sdružení nezávislých kandidátů

Toto účelové volební uskupení se již v předchozích komunálních volbách dostalo do městského zastupitelstva jako strana s nejmenším počtem hlasů. Od té doby volební preference KDU-ČSL ještě dále výrazně poklesly - ve Slaném jsou na úrovni 1%. Vzhledem k tomu, že ve Slaném se toto volební uskupení řadí mezi pravicové politické subjekty, kde bude letos ve volbách asi dost těsno, je dost malá pravděpodobnost, že získá alespoň 5% potřebných hlasů. Navíc volební lídr této strany Vojtěch Kočka figuruje i v kauze měsíčníku Slánská radnice, který mu byl pravděpodobně zadán k tisku bez řádného výběrového řízení.

 

Nově kandidující politické strany a volební uskupení

 

TOP 09 a Volba pro město

Účelová kombinace tradičního volebního uskupení nezávislých kandidátů kolem místostarosty Jaroslava Hložka a nově vzniklé politické strany TOP 09.  Činnost Volby pro město byla v uplynulém období pro řadu občanů, kteří tento subjekt volili jako protiváhu či alternativu k dominantní ODS, značným zklamáním. Její zástupci v radě města (Hložek, Berkovec) se zcela spokojili s rolí, kterou jim od počátku přisoudila ODS a starosta Rubík, a v podstatě jen přikyvovali na vše, co ODS ve Slaném prosazovala. Ani místní organizace TOP 09 zatím neslibuje nějakou změnu v současné politice slánské radnice. Její členská základna je minimální (asi 5 členů), navíc má i určité vnitřní rozpory. Například jeden z významných členů této strany, bývalý starosta města pan Čepelák, kandiduje za jiný volební subjekt - Unii pro sport a zdraví. Nicméně je zřejmé, že TOP 09 s VPM  a ODS budou především soupeřit o hlasy pravicových voličů.  Z pohledu celostátní politiky, kde se TOP 09 snaží být ještě ortodoxnější pravicovou stranou než je ODS, je obtížné si představit, jaké ještě výraznější pravicové pozice by mohla vedle slánské ODS zaujmout. Snad jen, kdyby přišla s myšlenkou privatizace slánské nemocnice, prodeje teplárenských zařízení či výrazného zvýšení nájmů, by mohla současnou ODS ve Slaném v něčem trumfnout. Je otázkou, zda právě tyto kroky slánští občané od svých politických zástupců očekávají.

 

Strana práv občanů - zemanovci (SPO)

Strana, které vznikla v loňském roce, kandidovala ve Slaném již v červnových volbách do Parlamentu. Její kandidátku do podzimních komunálních voleb vede zkušený komunální politik, ing. Lubomír Šmehlík. Strana chce oslovit především středové voliče a také ty občany, kteří nechtějí z různých důvodů volit některou z tradičních velkých stran (ČSSD, ODS, ...).

 

Unie pro sport a zdraví (USZ)

Vznik tohoto, ve Slaném zatím méně známého politického uskupení, vyvolala především nechuť vedení slánské radnice podporovat ve městě rozvoj sportu a především sportu mládeže. Většinu návrhů na změnu, které na zastupitelstvech města pravidelně předkládali zástupci KSČM či ČSSD, pravicová většina  ODS a dalších koaličních stran vždy "smetla" ze stolu. Nesouhlas s přístupem vedení města k otázce sportu tak doslova donutil některé slánské sportovní funkcionáře k tomu, aby se zapojili do komunální politiky se snahou tuto skutečnost v příštím volebním období změnit. Přesto, že většina kandidátů této strany je svým osobním naturelem spíše pravicově orientována, v této otázce jsou v zásadě ve shodě se slánskou levicí. USZ se tak bude snažit oslovit voliče napříč politickým spektrem, byť patrně s větším úspěchem u občanů, kteří mají k slánské radnici obdobné výhrady, jako oni. Lídrem kandidátky je současný předseda fotbalového oddílu SK Slaný pan Zdeněk Hořejší, který na protest s politikou slánské ODS ke sportu, z této strany loni vystoupil a odmítl i případnou nominaci na kandidátku ODS v letošních komunálních volbách.

 

Věci veřejné (VV)

V tomto případě se jedná zjevně jen o účelově vytvořené volební uskupení. Svým programovým zaměřením cílí především na pravicové voliče.  Strana jako taková však ve Slaném prakticky neexistuje a nevyvíjí žádnou činnost. Je tedy těžké byť jen odhadnout, co by její kandidáti v případě, že by se dostali do městského zastupitelstva, vlastně prosazovali. VV patrně chtějí použít i v komunálních volbách jejich osvědčenou marketingovou taktiku "pohledných blondýnek". O tom, zda by však tyto "blondýnky" dokázaly úspěšně řešit problémy města, jakými jsou např. nedostatek financí, splácení úvěrů, severní obchvat města, či čistička odpadních vod, panují oprávněné pochybnosti. Popularita této strany po parlamentních volbách výrazně poklesla, a tak se dá očekávat, že VV ve Slaném budou mít velké problémy dosáhnout alespoň 5% hlasů, aby se kvalifikovaly do městského zastupitelstva.

 

Volte Pravý blok

Zde je možné napsat jediné: zoufalý krok zoufalého muže.