SLÁNSKÉ NOVINY

Jak jsme chystali HALU

2022-08-31 15:58:24, - redakce

Před blížícími se podzimními komunálními volbami je čas rekapitulovat. Volební uskupení Naše město tak může udělat s čistým štítem. V dnešním článku se chci zaměřit na jeden z nejdůležitějších bodů volebního programu Našeho města z roku 2018, a to podporu výstavby nové multifunkční sportovní haly ve Slaném.

Pro zainteresované osoby a lidi znalé problematiky je známo, že ve Slaném nemá halový sport jednoduché podmínky, a to z toho důvodu, že v patnáctitisícovém městě chybí to základní - potřebným parametrům odpovídající sportovní hala. Ke sportovnímu využití disponuje Slaný pouze tělocvičnou BIOS, s nedostatečnou hrací plochou, bez hlediště, bez možnosti občerstvení a dále ještě několika malými školními tělocvičnami. Tento obrovský nedostatek sice nebránil rozmachu jednoho z moderních sportů současnosti futsalu, když v našem městě působí na různých soutěžních úrovních sedm futsalových týmů, byl však omezující pro další moderní sport - florbal. Místní celek FC Barracudas Slaný musel díky nevyhovujícím rozměrům hrací plochy haly BIOS hrát svá mistrovská utkání v halách v okolí - na Stochově a na Kladně. Pro další sport byl tento nedostatek doslova likvidační - po postupu do krajské soutěže musely slánské volejbalistky dojíždět k mistrovským utkáním do Tuchlovic a i náklady na tyto cesty byly jednou z příčin ukončení činnosti tohoto klubu. Dnes se volejbal hraje ve Slaném pouze rekreačně v tělocvičně slánského Sokola. 

 Ani další sporty, byť mají kde svá utkání hrát, na tom nejsou úplně ideálně. Basketbalový tým BC Slaný sice nikdy nedeklaroval potřebu nové haly, nikdy její výstavbu nepodpořil, přesto využívání haly ve VSH Slaný s minimálními rozměry a s téměř nulovým zázemím pro diváky není určitě optimální. Stejně tak i nohejbalisté, hrající své duely za každého počasí na venkovních kurtech za sokolovnou, by lepší prostředí se zázemím pro diváky přivítali. 

 Z výše uvedených důvodů řada sportovních funkcionářů vstoupila v roce 2014 do komunální politiky, nejinak tomu bylo i na kandidátce uskupení Naše město. I proto pak jedním z hlavních cílů tohoto subjektu byla podpora záměru výstavby nové sportovní haly ve Slaném. Nebylo to vždy jednoduché, dlouho zastupitelé na toto téma nechtěli naslouchat, vše se pak změnilo po komunálních volbách v roce 2018. Do zastupitelstva se dostali další sportovní funkcionáři a díky iniciativě lídra Našeho města RNDr. Ladislava Pešky, který byl jmenován předsedou Investičního výboru zastupitelstva, začalo být vidět světlo na konci tunelu. Právě on s podporou především starosty města Mgr. Martina Hrabánka, ale i dalších sportovních funkcionářů v zastupitelstvu - Tomášem Drholcem, Svatoplukem Švábem, Michalem Kozelkou či Martinem Cílkem dokázali přesvědčit o tomto i většinu dalších zastupitelů. Záměr výstavby nové haly tak dostal v roce 2019 zelenou a vše se dostalo do dalšího procesu. Byla vybrána lokalita umístění stavby ve Slaném na Hájích, vypracována projektová dokumentace, získán územní souhlas i stavební povolení. Ve výběrovém řízení byl vybrán zhotovitel - firma Metall Quatro Vysoká Pec a na jaře letošního roku se tak mohl splnit sen řady slánských sportovců - na Hájích se začala stavět krásná, moderní multifunkční sportovní hala. 

 Do podzimu by dle harmonogramu měla být hotova hrubá stavba, nová hala by pak mohla být předána do užívání na podzim příštího roku. Sportovci se tak mohou těšit na hrací plochy, které budou v souladu s parametry příslušných sportovních svazů (futsal, florbal, volejbal, nohejbal, basketbal, tenis), na tribunu pro zhruba 300 diváků, bistro s občerstvením pro cca 40 osob a další vymoženosti moderního sportoviště, o kterých se jim ve Slaném více než třicet let mohlo jen zdát. Nyní se tak jejich velký sen splní, a to především díky aktivitě zastupitelů za volební uskupení Naše město. Pavel Nepil