SLÁNSKÉ NOVINY

Jak se daří České republice bojovat s pandemií?

2021-02-20 09:53:09, - redakce

Jak naši občané vnímají současnou pandemii? Nejzajímavější výsledky našeho průzkumu zveřejňujeme zde.

Jak vnímáte potřebnost a efektivnost vládních opatření zaměřených na omezení šíření viru COVI-19? 

Za nejzbytečnějších opatření pokládají lidé tato omezení: 

1. Uzavření lyžařských vleků a lanovek 68% občanů

2. Uzavření některých obchodů a služeb 55% 

3. Uzavření sportovišť 52% 

Zákaz provozu vleků a lanovek bylo patně nejabsurdnějším nařízením, které vláda učinila. I když je možné vysledovat důvody tohoto opatření (omezení přesunu lidí z domova na hory), bylo to opatření nedomyšlené a málo vysvětlené. Z pohledu možného řešení epidemie přímo v místě sjezdovek pak také patrně neobhajitelné. Pokud chtěla vláda omezit "nájezdy" lidí na hory, měla rovnou uzavřít vstup do některých ohrožených regionů. Tak, jak to učinila o několik málo týdnů později. 

Za efektivní a potřebná pokládají lidé tato opatření: 

1. Uzavření restaurací 39% 

2. Uzavření hotelů 31%

 3. Uzavření škol 19% 

I když proti uzavření restaurací se v mediálním prostoru objevila řada výhrad, je toto opatření mezi lidmi přijímáno s největším pochopením. 

Měl by pokračovat nouzový stav i v dalším období, dokud se nedostane pandemie zcela pod kontrolu? 

Polovina občanů odmítá současnou podobu nouzového stavu. Jen méně než třetina (30%) je ochotno jej snášet ještě další 3 měsíce nebo déle. Nejvíce "odmítačů" nouzového stavu je mezi občany ve věku 18-29 let: 85%. 

Má současná pandemie nepříznivý dopad na vaše finanční příjmy? 

 - Ano 39% 

- Ne 61% 

Nejmenší finanční dopad pandemie pociťuje kategorie seniorů 65+. Pouze 25% z nich uvádí, že tato pandemie měla nějaký dopad na jejich příjmy. Je to vcelku logické, protože důchody, které jsou patrně hlavním zdrojem příjmu většiny z nich, nebyly pandemií nijak dotčeny. Zároveň je výrazný rozdíl ve finančních dopadech těch osob, které onemocnění covid prodělali a naopak. Z těch, kteří prodělali onemocnění COVID uvádí finanční dopad pandemie na jejich příjmy 61%. Naopak 39% z nich tento dopad nepociťuje. 

Máte obavy z nákazy virem COVID - 19? 

- Ano, velké 23% 

- Ano, ale je mírné 43% 

- Ne 33% 

- Nevím 1% 

Více než dvě třetiny obyvatel (66%) má obavy z nákazy koronavirem. Ovšem u kategorii obyvatel 65+ jsou obavy z nákazy virem COVI-19 výrazně vyšší. Obavy má 75% seniorů. Naopak, 70% občanů ve věku 18-29 let se této nákazy neobává. 

Podstoupíte očkování proti covi-19? 

- Ano 41% 

- Zvažuji 18% 

- Ne 31% 

- Nevím 11% 

Stále je v ČR téměř třetina osob (31%), kteří se nechtějí nechat očkovat. K největším "odmítačům" očkování patří lidé ve věku 18 - 29 let. 85% z nich se nechce nechat očkovat! 

Domníváte se, že za současné situace nedostatečného počtu vakcín proti COVI-19 by měla vláda České republiky vyžádat i vakcinu SPUTNIK vyvinutou v Rusku? 

- Ano 43% 

- Ne 23% 

- Nevím 33% 


 SLAN group, s.r.o., 19.2.2021