SLÁNSKÉ NOVINY

Jak si vybírat dovolenou?

2012-01-01 16:20:13, - redakce

Výběr dovolené nebo zakoupení zájezdu se stává pro řadu českých domácností malým "sportovním" výkonem a někdy i spekulativní sázkou s nejistým výsledkem. Jak se vyhnout největším problémům při výběru dovolené, na co si dát pozor či jak nepodlehnout mnohdy zavádějící reklamě? V tom by vám mohl napomoci následující článek . 

Kde ?

Většina turistů si stále pořizuje zájezd v klasických kamených pobočkách či prodejnách cestovních kanceláří. Přibývá však také počet těch klientů, kteří si zájezd objednávají prostřednictvím internetu. V posledních dvou letech se však rozšířil prodej zájezdů či dovolených i přes jiné subjekty, než jsou cestovní kanceláře či agentury. 

Nejdůležitější pro ochranu vašich financí je uvědomit si, že záruku vrácení peněz v případě, že se některá cestovka ocitne ve finančních potížích a vyhlásí  úpadek, máte jen u těch subjektů, které jsou pojištěni a mají licenci cestovní kanceláře.  Z tohoto pohledu je tedy nejjistější zakoupit zájezd přímo u té cestovky, s kterou se na dovolenou chcete vypravit. Je v zásadě jedno, zda tak učiníte přímo v její centrále, na jejich pobočkách či případně přes webové stránky této cestovní kanceláře.  Ve Slaném působí 2 touroperátoři - pobočku zde má ČEDOK a centrálu pak SLAN tour.

Další možností je nákup zájezdu prostřednictvím cestovní agentury. Najdete je prakticky v každém městě České republiky a pokud do této agentury docházíte pravidelně již několik let a jste s jejími službami spokojeni, asi není třeba na této zvyklosti nic měnit. Je však dobré upozornit na skutečnost, že v případě, že svěřujete  peníze za dovolenou cestovní agentuře, mohou se i zda objevit určité problémy. Bohužel, v posledních letech se právě u cestovních agentur objevuje stále častěji trestný čin zpronevěry či podvodu. Nejčastěji vypadá tak, že vy si prostřenictvím dané cestovní agentury objednáte a zaplatíte vybraný zájezd, ale dotyčná agentura vaši rezervaci neprovede nebo vámi složené peníze nepřevede na účet touroperátora. Ať již proto, že se dotyčná osoba či firma chystá vás přímo a rovnou okrást, nebo proto, že se tato firma dostala do finančních problémů a vaše peníze určené na platbu zájezdu použila např. na úhradu nájemného či výplatu zaměstnanců.  Na každý pád je dobré vědět, že cestovní agentury nejsou ze zákona pojištěni proti krachu a v takovémto případě se tedy můžete se svými penězi rozloučit.

Ještě riskantnější je pak nakupovat zájezd přímo na internetu od zcela neznámých subjektů. A že jich na českém internetu naleznete stovky. V tomto případě platí vše, co jsme popsali v předchozím odstavci, navíc ještě umocněno tím, že zpravidla ani nevíte, komu vlastně vaše peníze posíláte. Většina těchto firem totiž neprovozuje žádnou kamenou prodejnu, je tak skoro nemožné kontaktovat je přímo. A pokud je snad nějaká adresa sídla firmy uvedena, ověřovali jste si to někdy či nějak?!? Jako varovný signál by pak pro vás mělo být to, když jako jediný kontakt je uveden email případně telefon. Z takových webových stránek je nejlépe rovnou odejít a nikdy se k nim nevracet.  Žádnou finanční záruku nemáte ani u těch subjektů, které se snaží budit v klientech pocit, že nákup u jejich internetové firmy je nějak garantován. Velmi často se takovéhoto klamavého informování potencionálních klientů dopouští např. firma INVIA. I když je známo, že s ní z důvodů finančních problémů ukončilo spolupráci řada touroperátorů.  Ale pokud se již rozhodnete pro nákup zájezdu přes internetovou agenturu měli byste vždy nekompromisně trvat na tom, aby vám daná agentura sdělila, o zájezd jaké cestovní kanceláře se zajímáte. 

Aby tomu ještě nebyl konec, tak se v posledních letech na internetu vyrojily ještě různé tzv. slevomaty, které s velkou oblibou nabízejí především pobyty v Čechách i v blízkém zahraničí.   Takovéto webové stránky prodávají , jak se říká, vše jako housku na krámě. Navíc vám ani negarantují nějakou konkrétní dovolenou, pobyt či zájezd, ale v nejlepším případě vám poskytnou jen nějaký voucher na čerpání služeb. Nemáte tedy ani smlouvu s cestovní kanceláří, ani doklad, že daný slevový server má uzavřenu smlouvu se subjektem, jehož nabídku vám předkládá.  Navíc, odborníci na tento typ nabídky či podnikání na internetu se vzácně shodují v prognozáczh, že v roce 2012 se min. 50% těchto slevových serverů dostane do finančních potíží.  Z tohoto pohledu se tedy návštěva nejbližšího kasina jeví jako mnohem jistější investice, než nákup dovolené u takovýchto subjektů.

S kým ?

Přesto, že se riziko nákupu zájezdů i cestovních kanceláří, resp. možnost jejich krachu některá média  někdy až účelově nafukují, je dobré si před nákupem zájezdu rozmyslet, s kým se na zpravidla zahraniční cestu chcete vypravit.  Přesto, že platí, že není žádná přímá souvislost mezi velikostí cestovní kanceláře či délce jejího působení na trhu cestovního ruchu, můžeme jen doporučit, aby se klienti orientovali především na zavedené subjekty působící na trhu cestovního ruchu  delší dobu.  Varovat je nutné především před subjekty s různými zpravidla cizojazyčnými názvy, které nemají žádnou nebo jen minimální  historii, či jejich vlastníky jsou zahraniční subjekty. Téměř každoročně se opakuje situace, že na český trh cestovního ruchu vstoupí nějaká zahraniční "renomovaná" cestovka s honosným katalogem a zajímavými cenami dovolených, aby na začátku hlavní letní sezóny vyhlásila "úpadek". Nejčastěji jsou takovéto cestovky spojovány s podnikateli z Turecka, Tunisu či Egypta.