SLÁNSKÉ NOVINY

Ke lžím pana Berkovce nebudu mlčet

2017-05-09 07:42:30, - redakce

Falešná písnička pana Berkovce.

V posledním (květnovém) vydání Slánské radnice nám pan poslanec Berkovec předvedl, co vše se mezi elitou naší politické scény přiučil. Nedávno byl dokumentem České televize usvědčen z podílu na promyšleném "odklánění" několika milionů z fondu ministerstva dopravy, v živé paměti je i jeho neúspěšný pokus o zmanipulování připravované rekonstrukce čističky odpadních vod. A nyní  ukazuje, že dokáže lhát bezostyšně prakticky o čemkoliv.  Rád bych se tedy proti některým tvrzením pana Berkovce, uváděným v jeho  článku "Fenomén Peška", ohradil.
V první části se  pan Berkovec vyjadřuje k mému vztahu k hospodaření města. Píše: "obecní finance začal považovat za svoji kořist". Je pravdou, že jedním z mých cílů po zvolení za člena městské rady na podzim 2014 bylo uvést městské finance do lepšího stavu, než ve kterém jsme je tehdy přebírali. A myslím, že se mi podařilo prosadit několik opatření, která přinesla městu Slaný výrazný ekonomický profit. Skončilo zadlužování města, dokázali jsme efektivněji  využívat zůstatky na účtech města, podařilo se nám profinancovat všechny velké investiční akce z vlastních zdrojů.  Celkově se tedy hospodaření města výrazně zlepšilo. Myslím, že kdyby se každý zastupitel choval k financím a majetku města stejným způsobem, měli bychom se všichni v našem městě výrazně lépe. Ale vnímám, že přístup pana Berkovce k veřejným financím, který demonstrovala nedávná reportáž České televize,  je možné spíše charakterizovat slovy "urvi pro sebe co můžeš, dokud to jde".
V další části svého článku se pan Berkovec věnuje mé roli v kauze parkovacího domu. Charakterizuje ji slovy (cituji): "začal za zády vedení města svévolně vyjednávat s Komou ...  o výsledcích svévolného vyjednávání neinformoval ..  prosazoval kosmetickou slevu ... hrubě porušil svoji povinnost ... nepochopitelně ignoroval ...  bez výčitek svědomí prosazoval svoje ocenění ...  kolaboraci proti zájmům občanů." A v neposlední řadě  tyto expresivní věty zakončuje otázkou: Jaký jsem měl z toho všeho osobní prospěch?
Jeden by nevěřil, co všechno si dokáže pan poslanec vymyslet.  Ani bych mu nevyčítal, že to byl právě on, kdo pěl oslavné ódy na slavnostním otevření parkovacího domu v lednu 2013. A že si už nechce pamatovat, že jsem to byl já, kdo společně s několika dalšími zastupiteli (Heřman, Richtr, Šmehlík) od počátku celé akce upozorňoval na nesmyslnost výstavby APD. A posléze i na jeho závažné technické problémy i nezákonnosti spojené s jeho výstavbou, kterých se dopouštěl jak tehdejší starosta dr. Rubík, tak později i městská rada. A tak mohu jen prohlásit, že nic z toho, co mi přisuzuje pan Berkovec, se nestalo. Pokud jsem se setkal s představiteli firmy Koma Industry, bylo to vždy na oficiálním jednání v pracovně starosty města a za účasti dalších cca 7-8 osob z vedení města i z příslušné firmy. Nikdy jsem na jednání rady města či zastupitelstva nepředložil žádný návrh na přijetí jakési 5-milionové slevy, ani jsem nikdy nepředložil žádné vlastní ocenění této stavby, jak mi pan Berkovec podsouvá.
A že by mne firma Koma chtěla za to vše, o co jsem se v této kauze zasadil - tedy zastavení vyplácení splátek za parkovací dům, donucení odstranění technických závad parkovacího domu, revizi přijatých dodatků atd., "odměnit" nějakým  všimným? To už je opravdu jen  ukázka myšlení pana poslance, který se zřejmě v posledních letech pohybuje v kruzích, kde jsou takovéto praktiky pokládány za samozřejmost.
V další části mne pak pan Berkovec spojuje s kauzami rekonstrukce ČOV a jednáním se Středočeskými vodárnami. Měl jsme podle něj: "kolaborantsky jednat v neprospěch občanů ... bez skrupulí hájit zájem Středočeských vodáren a vyvést z městské kasy 10 milionů korun." 
Lidé, kteří znají pozadí těchto kauz,  se musí nad "tvrzeními" pana Berkovce  zasmát. Těm, kteří tyto informace nemají, mohu tedy jen sdělit, že jsem se nikdy nesetkal s žádným zástupcem firmy Středočeské vodárny, ani jsem se neúčastnil žádného oficiálního jednání mezi zástupci města a této firmy. A k tomu pro úplnost doplním, že jsem na zastupitelstvu města hlasoval pro přijetí Smlouvy o narovnání mezi městem Slaný a Středočeskými vodárnami, která dávala  městu Slaný možnost od 1.1.2017 znovu samostatně hospodařit se svým majetkem v oblasti vodohospodářské infrastruktury. Pro tuto smlouvu tehdy hlasovalo 17 z 21 přítomných zastupitelů. A bohužel, musím konstatovat, že naplnění této smlouvy od 1. ledna 2017 pan Berkovec a jeho kolegové v současném vedení města zatím úspěšně brání.

Co říci závěrem? Mohl bych se nad článkem pana Berkovce zasmát a zařadit jej mezi běžný "zastupitelský folklór", kde k takovýmto slovním přestřelkám dochází. Vždyť ani já občas nebývám ke svým politickým oponentům  shovívavý. Ale něco jiného je kritizovat a něco jiného bezostyšně lhát. A pan Berkovec bezostyšně lže. A jak říkávala moje babička: "Kdo lže, ten i krade". A takovým lidem já ustupovat nebudu. A je mi jedno, zda zrovna sedí na slánské radnici nebo v parlamentu. I pro takováto individua musí platit nějaká pravidla. V občanské společnosti jsou tato pravidla formulována zákony. A proto jsem se rozhodl podat na pana poslance Berkovce žalobu pro pomluvu dle Trestního zákona:
§ 184 Pomluva
(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Vím, že budu na rozhodnutí soudu čekat řadu měsíců, možná let. Ale jsem upřímně zvědav, jakými důkazy pan poslanec svá tvrzení doloží.  Nebo že bychom jej příštích pár let ve Slaném nepotkávali?

L.Peška
Zastupitel  Naše město / KSČM