SLÁNSKÉ NOVINY

Kde bydlí mladí?

2011-04-27 20:28:22, - redakce

Už několik let sleduji výstavbu ve Slaném, protože se blíží doba, kdy i naše odrostlé dítě bude chtít opustit rodičovský byt a začít si žít vlastním životem.

Chodím a ptám se a diskutuji s ostatními rodiči. Většinou se mi dostává odpovědi, že je to těžké a drahé a nedostupné. Prostě jejich dospělé děti jsou i nadále s nimi doma. A to je máme učit samostatnosti a zodpovědnosti za svůj život. Taky nezávislosti a rozhodování.

Tak tedy od začátku: Mladý člověk vystuduje buď střední, odbornou nebo vysokou školu. Po škole musí hledat zaměstnání - a hle najde. V tom lepším případě. Většinou však spíše slyší, že nemá praxi a nemůže být tedy přijat. Ale vraťme se k pozitivnější situaci - práci našel. Pracuje,  spoří a hledá si bydlení. První nápad je většinou pronájem. Jenže - jak pravil kdysi starosta Rubík při privatizaci bytů ve Slaném - jsme blízko Prahy, tudíž je tu draho. Nějakých 7 - 10.000 Kč za pronájem. Ber nebo nech být. Pro mladého člověka s nástupním platem většinou platí druhá možnost - nech být a bydli dál s rodiči.

Pokud znáte Slaný, víte určitě, že máme i byty a domy na prodej. Proč to tedy nezkusit. Na poli u Billy stojí prázdné viladomy už docela dlouho a večer se svítí jen sporadicky v několika málo bytech. Jdeme na to. Aha, už je jasno, cena poněkud nekoresponduje s nástupním platem. A při dotazu na možnou hypotéku v bankách úředníci jen těžko, byť zcela profesionálně, skrývají útrpný obličej. Nabízejí se i ostatní byty - tedy myslím ty starší. Začněme s cenou někde kolem milionu korun. To jde ne, to přece mladí mohou splácet hravě. Třeba kdyby platili dva - jako pár. Ano, i takoví se najdou, nechtějí už rodiče zatěžovat a bydlet si sami, tak horko těžko hypotéku shání a potom platí a platí a platí.

Kdy vlastně žijou?!, když se roztočil kolotoč vydělávej - plať - a tak stále dokola.

Takže my "staří", pojďme jim zkusit pomoci. Naše město přece potřebuje mladou krev a když pomineme, že pracovních příležitostí je málo a za prací se musí dojíždět do Prahy, měli by mladí mít alespoň kde bydlet. Kdysi se privatizovalo, tak kde jsou peníze na malé levné byty, kde by se dalo začít? Proč budeme na poli za Billou dostavovat další drahé a luxusní ... a pak zase neprodané byty. Pojďme s zamyslet - kde bydlí mladí?

 

Vlaďka Černíková