SLÁNSKÉ NOVINY

Kdo kandiduje ve Slaném

2022-08-16 12:12:14, - redakce

Pohled na kandidátky do slánských komunálních voleb.

Kandidátky do komunálních voleb ve Slaném podalo celkem 10 volebních stran. Jedná se o všechny strany zastoupené v současném městském zastupitelstvu. Navíc pak ještě strana DSZ - Za práva zvířat, i když zde se jedná patrně jen o formální kandidátku s jedinou kandidující osobou. Ale pár změn oproti stávajícím uskupením přeci jen zaznamenáme. 

Dříve lidovci (KDU-ČSL) schovali svoji stranu pod úspěšný vládní projekt "SPOLU", byť tedy ve Slaném bez ODS. 

Sdružení nezávislých kandidátů NAŠE MĚSTO kandiduje ve spolupráci s levicovým Hnutím Budoucnost. Na této kandidátce najdeme i několik kandidátů z řad ČSSD a KSČM, které již samostatnou kandidátku ve Slaném nestaví. NAŠE MĚSTO tak bude patrně jedinou levicovou alternativou ve Slánských komunálních volbách. 

Hned po volbách v říjnu 2018 se rozpadla volební koalice STAN a OMS. A tak lídr tohoto uskupení, ing. Bartoníček vytvořil nové spojenectví s krajně pravicovou stranou KAN. 

Z kandidátky Hnutí ANO odešla více než polovina osob, které za něj kandidovala v roce 2018. Asi nejcitelnější ztrátou bude pro ANO odchod radního Michala Kozelky do čela "Sportovců". ANO sice dokázala zaplnit všech 27 míst na kandidátce, ale při pohledu na ročník narození řady kandidujících osob by mohlo svoji kandidátku přejmenovat na "klub důchodců". Na žádné jiné kandidátce ve Slaném nenajdeme tolik osob starších 65 let, jako právě u ANO. 

Kolik seniorů, tedy osob starších 65 let, kandiduje ve Slaném? 

ANO 10 osob, SPOLU (lidovci) 6, SPD 6, KAN-OMS 5, ODS 3, NAŠE MĚSTO 3, USZ 2, STAN 1, Svobodní 1. 

I když vzdělání není vždy jediným kritériem úspěšného zastupitele, je jistě zajímavé se podívat kolik osob s vysokoškolským vzděláním kandiduje za jednotlivé politické strany: STAN, ODS a SPOLU vždy 12 osob, Svobodní a USZ 8, NAŠE MĚSTO 6, KAN a ANO 4, SPD 1. 

Političtí turisté 

To, že někteří zastupitelé sedí v zastupitelstvu města již několik volebních období je ve Slaném obvyklé. Ne již tak obvyklé je to, že někteří z nich to zkouší pokaždé za jinou stranu. 

Kdo jsou tedy největší slánští političtí turisté? 

Ing Bartoníček kandidoval již za ODS, STAN a nyní za KAN. Obdobně i dr. Širc, který začínal pod hlavičkou ANO, pak přestoupil k lidovcům a nyní se o přízeň voličů uchází pod STAN. I sedmdesátník Šmehlík se ještě nevzdává politické kariéry a poté, co v minulosti kandidoval pod hlavičkou KSČM i SPOZ, to letos zkouší v dresu pravicových Svobodných.

-red-