SLÁNSKÉ NOVINY

Kolik je možné ušetřit

2018-04-25 13:03:25, - redakce

Před několika týdny jsme zveřejnili článek o tom, jak firma Elektromontáže, ve které působí  rodinní příslušníci  člena rady města pana Víška (ČSSD), získává  stavební zakázky od rady města  bez řádného výběrového řízení.

Nyní ukáži, kolik je možné ušetřit, pokud celý proces veřejné zakázky proběhne řádně podle běžných pravidel.
Dne 21. března projednávala rada města podobnou stavební zakázku, jako tu, kterou o měsíc dříve překlepla firmě syna radního Víška. Opět se jednalo o rekonstrukci bytů, tentokráte v objektu, který se nachází v ulici Masnokrámská.
Městem Slaný  bylo vypsáno řádné výběrové řízení, do kterého  se ve stanoveném termínu (12.3.2018) přihlásilo celkem 5 firem. Jednou z nich byla  i firma Elektromontáže. Firma syna radního Víška podala cenovou nabídku na provedení požadovaných stavebních prací ve výši 5.726923 Kč.  A byla tím zdaleka nejdražší ze všech zúčastněných firem. Nejlepší nabídku podala firma BP Interiéry z Ostravy a stala se tak vítězem výběrového řízení. Tato firma nabídla cenu 3.667932 Kč. Tedy o více než 2 miliony nižší, než firma Elektromontáže!
Kdybychom vyjádřili  cenovou úsporu mezi nejlepší nabídkou a nabídkou firmy Elektromontáže procentuálně, dosáhl  by tento rozdíl  hodnoty 56%! Firma Elektromontáže byla o 56% dražší, než firma BP Interiéry!

A pokud vyjdeme z hypotetického předpokladu, že cenové kalkulace provádí firma Elektromontáže na srovnatelné stavební zakázky (což jistě rekonstrukce jednoho či druhého bytového objektu jsou) obdobně,  můžeme snadno vypočítat, že možná úspora při řádném výběrovém řízení u zakázky, kterou v únoru od rady města získala firma Elektromontáže mohla dosáhnout až 700.000 Kč. O tuto částku byla patrně nabídka  firmy Elektromontáže předražena.

L.Peška


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-nedelat-vyberova-rizeni