SLÁNSKÉ NOVINY

Krajské volby se blíží

2016-09-26 22:56:40, - redakce

Podívejme se, kteří Slaňáci kandidují v podzimních krajských volbách a jaké jsou jejich šance na úspěch.

ČSSD
Největší šanci na úspěch má ČSSD, které v končícím volebním období řídila kraj společně s KSČM. V roce 2012 ji podpořilo přes 21% voličů a získala tak 20 zastupitelských mandátů.  Dosažení stejného výsledku by pro ni v letošním roce bylo určitě úspěchem. Na 53. místě kandidátky ČSSD nalezneme jméno současného místostarosty města, ing.  Záloma. Jeho šance na postup mezi zvolné zastupitele je tedy prakticky nulová.  A s přihlédnutím k tomu, že jeho kontroverzní osoba je mezi Slaňáky vnímána vesměs negativně, dá se říci, že stranické kandidátce spíše škodí, než prospívá. Řadu slánských levicových voličů, kteří by mohli zvažovat u voleb podporu ČSSD, může jeho jméno na této kandidátce  přimět k tomu, že budou hledat jiné levicové alternativy.

ANO
Ambicí na volební vítězství se netají i současná štika naší politické scény - hnutí ANO. Ano v roce 2012 ještě do krajů nekandidovalo a tak může jen získat.  I když prognózy signalizují pro toto hnutí výsledek přes 20%, je otázkou, zda jej dokáže potvrdit přímo ve volebních místnostech. A to i s přihlédnutím k tomu, že ANO, které  cílí  především na pravicové voliče, představuje na své kandidátce vesměs nová a tedy zcela neznámá jména krajských politiků. Pana Radka Vondráčka, předsedu místní slánské organizace, který je zařazen na 59. místo stranické kandidátky,  tak asi v krajském zastupitelstvu neuvidíme. 

KSČM
Komunisté obhajují z roku 2012 velmi dobrý výsledek - 20% a 19 mandátů.  A přiznejme si, že pokud se k těmto číslům přiblíží, bude to pro ně velký úspěch. Reálně počítají spíše se ziskem kolem 15% hlasů a tedy 13 - 14 mandáty.  Na 10. místě (po změnách na kandidátce však reálně 9.) nalezneme dr. Ladislava Pešku, který má při očekávaném výsledku KSČM dobrý předpoklad obhájit svůj současný mandát krajského zastupitele. Na 25. místě této kandidátky je pak další Slaňák,  Jan Machálek.

ODS
Tato strana jen těžko obhájí výsledky roku 2012, kdy ji podpořilo 18% voličů a získala tak 16 mandátů v krajském zastupitelstvu. Těžkým konkurentem pro ni bude především hnutí ANO, a tak výsledek kolem 10 - 12% a zisk 8-9 mandátů by pro ni mohl být ve Středočeském kraji reálný. I tak to bude asi jeden z nejlepších krajských výsledků, které tato strana v těchto  volbách  může dosáhnout. V jiných krajích je na tom ODS ještě daleko hůře. Starosta Hrabánek, který je na kandidátce ODS na 28. místě, tak může o vstupu do krajského  zastupitelstva opravdu jen snít.


TOP 09 a Starostové
V roce 2012 kandidovaly společně TOP 09  a Starostové. Obě strany tehdy získaly společně 11% hlasů a 10 mandátů.  V roce 2016  však kandidují tyto strany již samostatně a tak prostým matematickým dělením  se rázem ocitají na 5% odhadu volebního zisku  a tedy i na pokraji hranice pro vstup do zastupitelstva. O něco větší šance dávají průzkumy Starostům, kteří by mohli hranici 5% hlasů překonat spíše, než zvolna pohasínající pravicová hvězda TOP 09.  Je tak tedy téměř jisté, že pana Slabeckého z 49. místa na kandidátce TOP09 v krajském zastupitelstvu neuvidíme. A možná ani nikoho z jeho dalších kolegů.


... a další
Pro další strany kandidující v krajských volbách bude hranice 5% patrně jen obtížně dosažitelnou. Svobodní, za které kandiduje i Jiří Hůla (12. místo na stranické kandidátce), mají sice ve Slaném poměrně slušnou podporu, ale není tomu tak zdaleka ve všech městech Středočeského kraje.  Podobně i lidovci se zelenými   se  v našem kraji opakovaně marně pokouší proniknout do krajského zastupitelstva (v roce 2012 získali 3% resp. 2 %) a není příliš reálné, že se jim to letos společně podaří. A tak ani paní Zůnová z pátého místa na kandidátce nemá mnoho šancí  stát se krajskou zastupitelkou.

Ostatní kandidující subjekty pak mají naději na získání nějakého postu zastupitele naději opravdu jen teoretickou. Prakticky však téměř nulovou.
 


Více informací k některým kandidátům naleznete zde:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kde-je-vule-tam-je-cesta

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/pokrytectvi--starosty-hrabanka

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/zlodej-z-radnice