SLÁNSKÉ NOVINY

Leteckou nehodu viděli na vlastní oči

2018-03-16 15:47:03, - redakce

Klienti cestovní kanceláře  SLAN tour  byli patrně jediní čeští turisté, kteří viděli pondělní leteckou nehodu na letišti v Kathmandu na vlastní oči.

Účastníci zájezdu do Nepálu se do České republiky vrátili ve čtvrtek 15. března ve večerních hodinách. Celou událost popsal vedoucí zájezdu a ředitel CK SLAN tour, dr. Ladislav Peška, následovně:
"Naše skupina se v pondělí 12. března přesouvala letecky z Pokhary do Katmandu. Na letišti v Kathmandu jsme přestáli krátce před druhou hodinou odpoledne. Let byl klidný, viditelnost na letišti v Kathmandu dobrá, bylo polojasno, téměř bezvětří.  Naše přistání proběhlo perfektně, v příletové hale jsme si vyzvedli zavazadla a přešli na parkoviště před letištní budovou, kde jsme čekali na transfer do hotelu v centru Kathmandu.
V jedné chvíli upozornil jeden z klientů na velkou opici, která se procházela na střeše dvoupatrové letištní budovy. I díky tomu jsme za pár vteřin spatřili, jak se zpoza letištní budovy vynořilo letadlo, jehož pilot se zjevně snažil strmě stoupat, aby se vyhnul srážce s budovou. Proletěl nad ní opravdu jen velmi těsně a vzápětí, přímo nad našimi hlavami, provedl ostrou zatáčku vlevo, aby se vrátil zpět nad areál letiště. V té chvíli mohl být tak ve výšce 15-20 metrů. Vzápětí provedl další pravotočivou zatáčku, zřejmě ve snaze namířit letoun ve směru přistávací dráhy. V dané chvíli jsem si řekl, že to byl naprosto šílený manévr, vůbec mne nenapadlo, že pilot nemá stroj pod kontrolou.   Bylo zjevné, že se snaží o přistání v podstatě již v druhé části přistávací dráhy, ze zpráv jsme se pak dozvěděli, že  na zem dosedl až těsně na jejím konci.  Bylo jasné, že  při tomto manévru nemůže přistání dobře skončit. Po několika vteřinách se nad letištěm rozezvučely poplachové sirény, nad areálem letiště se začal vznášet vysoký sloup kouře. Při odjezdu z letiště jsme pak minuli několik v protisměru přijíždějících  sanitek.
Hodně jsem přemýšlel o tom, co mohlo přivést letoun do takto složité situace. Na letišti v Kathmandu jsem přistával již několikrát. Letiště, stejně jako město,  je obklopeno vysokými horami a přistávací manévr musí proběhnout za přesných okolností a ve vymezeném koridoru.   Ale letoun bangladéšských aerolinií, v době, kdy jsme ho spatřili,  byl na naprosto chybném kursu, de facto letělo úplně mimo areál letiště. Později jsem zaznamenal zprávu, že údajně měl pilot letadla těsně před přistáním obdržet od řídící věže zprávu, že dráha pro přistání není volná. To by vysvětlovalo jeho úhybný manévr, který  však již nedokázal zabránit následnému neštěstí. My ostatní můžeme být jen rádi, že se pilotovi podařilo přeletět alespoň tu letištní budovu. Kdyby do ní narazil, asi bych vám tuto událost již popisovat nemohl."