SLÁNSKÉ NOVINY

Levněji to už nejde

2010-10-10 18:31:09, - redakce

Na různých slánských diskusních fórech či v oficiálních tiskovinách slánské radnice jsou některé naše články označovány jako dezinformace či útoky na slánského starostu. Chceme čtenáře ubezpečit, že seriál článků "Chapadla slánské chobotnice" vychází vždy z doložitelných oficiálních dokumentů, smluv či rozhodnutí příslušných osob či kompetentních orgánů. Jedná se o veřejně přístupné informace, které musí být ze zákona tazateli poskytnuty a kdokoliv si je může ověřit. Je na každém čtenáři Slánských novin, zda bude tyto skutečnosti, o kterých zatím měl zpravidla jen minimum informací, chtít vzít na vědomí či nikoliv.

Proč se velmi často objevují tyto kauzy ve spojení se starostou města RNDr. Ivo Rubíkem a podnikatelem ing. Zbyňkem Frolíkem?  Prostě proto, že bez nich by tyto kauzy patrně nevznikly. Jsou v námi publikovaných případech těmi nejkřiklavějšími příklady prorůstání veřejného a soukromého sektoru na komunální a podnikatelské úrovni, kterou reprezentuje ve Slaném starosta města a majitel obchodní společnosti Linet. Tito lidé účelově zakládají firmy pro podnikání s majetkem, který od města k podnikání odkupují, vždy za nápadně výhodné ceny. Oba statutární zástupci prodávajícího i kupujícího jsou členy zastupitelstva města, které rozhoduje o prodeji. Oba za stejnou politickou stranu - ODS. Signifikantní pro všechny tyto případy dále je to, že město prodává různé nemovitosti neuvěřitelně levně pouze panu Frolíkovi. Zkuste třeby Vy požádat o prodej objektu bývalého hotelu Pošta na slánském náměstí za cca 3 miliony korun. Myslíte, že uspějete? 

 

Takže se dnes podívejme, kde to všechno vlastně začalo:

Desítky let využívali slánští občané Kulturní dům na slánském náměstí. Toto zařízení poskytovalo střechu nad hlavou snad nejfantastičtější instituci v kulturní historii města Slaného ve 20. století - slánskému Dividýlku. A vedle toho i dalším, především zájmovým, vzdělávacím či kulturním aktivitám. Přesto, že toto zařízení fungovalo bez větších problémů i po roce 1989, rozhodlo vedení města o prodeji objektu soukromé firmě. Na jednání zastupitelstva města dne 4.11.1999 navrhl starosta města RNDr. Ivo Rubík odprodat tento objekt za cenu 3.186.430 Kč. Tedy v podstatě za cenu rodinného domku někde na okraji města. Přesto, že se jedná o odprodej jednoho z největších domů na slánském náměstí. Jen pro lepší představu o velikosti objektu je možné vyjít z kapacity tohoto objektu po rekonstrukci na hotel. Hotel  Hejtmanský dvůr nabízí jak restauraci pro 80 osob, tak i celkem 38 pokojů. To už je docela pěkná rezidence za něco málo přes 3 miliony korun, nemyslíte?

Přitom reálná tržní hodnota tohoto objektu v době prodeje se pohybovala někde mezi 10 a 15 miliony korun. K odprodeji tohoto objektu navíc nebyl žádný zásadní důvod. Město netrpělo žádnou naléhavou potřebou získání dodatečného příjmu. Ani stav objektu nebyl takový, že by nemohl být dále provozován v podobě a za účelem, pro který byl využíván po řadu let.

O odprodej této nemovitosti požádala město firma Hejtmanský dvůr, s.r.o. Je zajímavé, že v době, kdy zastupitelstvo projednávalo žádost o odprodej Kulturního domu, daná společnost vlastně ještě ani neexistovala. Do obchodního rejstříku byla zapsána až 20.12.1999. A jako náhodou, jedním ze společníků této nově vzniklé firmy je opět pan ing. Frolík.

Tak to tedy začalo. Pokračovalo to prodejem Kyjevských kasáren (viz kauzy Kde je vysoká škola a Kde jsou naše tanky) či nedotažnou akcí silnice do Linetu. Jestli tato podivná praxe skončí za týden, nebo bude pokračovat další čtyři roky, rozhodnou slánští voliči. Oba jmenovaní, RNDr. Ivo Rubík i ing. Zbyněk Frolík,  znovu kandidují za ODS do zastupitelstva města.

 

Dosud zveřejněné články seriálu "Chapadla slánské chobotnice":

  I. díl  Obchvat do Linetu

 II. díl  Kam vede tunel Slánské radnice

III. díl  Kde je vysoká škola?