SLÁNSKÉ NOVINY

Usvědčeni ze lži a podvodu

2016-10-13 07:13:30, - redakce

Jednání říjnového  zastupitelstva města prokázalo, že v čele slánské radnice stojí jak lhář, tak i podvodník.

městský úřad ve Slaném -

Místostarosta města, ing. Zálom, byl usvědčen z nepravdivého infomování zastupitelů na zářijovém jednání zastupitelstva při projednávání rekonstrukce čistírny odpadních vod. 

Starosta města, Mgr. Hrabánek, pak z toho, že vědomě uvedl zastupitele v omyl  při projednávání zadání energetického posudku na akci plynofikace slánské nemocnice. Následně pak uzavřel smlouvu za jiných podmínek, než schválilo městské zastupitelstvo. Dopustil se tak zjevného podvodu a patrně i trestného činu zneužití pracomoci veřejného činitele.

Obě  popisované události se vztahují k bodům, které byly projednávány na zastupitelstvu města dne 14. září 2016.

V průběhu projednávání přípravy investiční akce rekonstrukce čistírny odpadních vod vystoupil místostarosta Zálom s tvrzením, že k dalšímu provozování ČOV i související vodohospodářské infrastruktury musí město Slaný zpracovat koncesní projekt. Místostarosta Zálom uvedl, že je to jeden z požadavků na získání dotace. Souhlasně mu přizvukoval  i starosta Hrabánek (viz zvukový záznam z jednání zastupitelstva na stránkách města).
Opoziční zastupitelé měli o oprávněnosti tohoto požadavku pochybnosti a to především proto, že zpracování koncesního projektu je jak časově, tak i finančně poměrně náročná záležitost. Navíc se  obávali i toho, že současné vedení města bude chtít využít tohoto projektu k tomu, aby odložilo převzetí správy vodohospodářského majetku od současného soukromého provozovatele (jak i naznačil Zálom ve svém vystoupení).
Jak se však ukázalo, celé tvrzení  o nutnosti zpracování koncesního projektu k získání dotace si místostarosta Zálom vymyslel.  Žádný takový požadavek v podmínkách získání dotace stanoven není!  Na tuto skutečnost upozornil na říjnovém zastupitelstvu jak dr. Richtr, tak i ing. Grohmann. Ing. Zlámal pak vyzval místostarostu Záloma, aby doložil z čeho jeho tvrzení o nutnosti zpracování daného projektu vyplývá. Na žádný z těchto argumentů  či dotazů  nedokázal pán Zálom reagovat.
U většiny přítomných tak převládl názor, že se jedná o prostý výmysl. S vědomím souvislosti  s takto důležitou a finančně nákladnou akcí tedy i o účelovou lež, kterou se snaží opakovaně místostarosta Zálom projekt rekonstrukce ČOV komplikovat a brzdit.
Mimo jiné se ukázalo i to, že ani starosta Hrabánek ani místostarosta Zálom se v problematice získání dotace na rekonstrukci ČOV ani dalšího provozování ČOV příliš neorientují. Každý měsíc totiž tvrdí něco jiného.

Zcela flagrantní ukázkou porušování zákona o obcích a zatajování informací před zastupiteli pak byl postup starosty města při projednávání bodu "Zadání energetického posudku dle zákona 406/2000 Sb pro akci Plynofikace nemocnice".
Dr. Peška již na zářijovém jednání upozornil na skutečnost, že dle podkladů Státní energetické inspekce, není tento posudek potřeba. A zároveň se dotázal na to, jaký je důvod pro zadání tohoto posudku. Starosta Hrabánek odpověděl, že  je to požadavek zákona a je to jediný důvod.
Podobně byl zpracován i podkladový materiál pro jednání zastupitelů (viz příloha 1).
Skutečnost však byla zcela jiná. Rada města na svém jednání 17.8. projednala návrh na zpracování energetického posudku  a zároveň i na posouzení implementace kogenerační jednotky jako zdroje pro výrobu tepla ve slánské nemocnici. Což de facto představuje zásadní změnu celé připravované modernizace vytápění slánské nemocnice. To však většině zastupitelům nemohlo být známo, protože tento materiál není veřejně dostupný. 

Variantu s kogenerační jednotkou odmítlo již v loňském roce  jak vedení slánské nemocnice, tak předchozí rada města, jako nevhodné řešení pro areál nemocnice.  Není však tajemstvím, že o výstavbu kogenerační jednotky usilují  především pánové Zálom a Víšek (člen rady města za ČSSD). Tato skutečnost, tedy změnit celou připravenou rekonstrukci vytápění nemocnice,  je však vedením města utajována. Patrně i z tohoto důvodu tak byla část o kogenerační jednotce z materiálů pro zastupitele vypuštěna. O její existenci se nezmínil ani starosta Hrabánek, přesto, že na účel materiálu a výběrového řízení byl přímo dotázán.
Zastupitelé tedy schválili usnesení tak jak jim bylo předloženo. Tedy s tím, že schvalují zadání energetického posudku ve znění zákona 406/2000 Sb.
O několik dní později však starosta Hrabánek podepisuje smlouvu s firmou Green Energy Consulting na zpracování jak energetického posudku, tak i posouzení využití kombinované výroby elektrické energie a tepla jako základního zdroje tepla (= tedy stručně instalaci  kogenerační jednotky do slánské nemocnice). Viz příloha  2.
Na tento rozpor, který je jasným porušením jak zákona o obcích, tak i pravomocí veřejného činitele, tedy v daném případě starosty Hrabánka, poukázal na říjnovém zastupitelstvu dr. Peška. Zároveň starostu Hrabánka vyzval, aby tento postup i zatajení informace o přípravě změny způsobu vytápění ve slánské nemocnici, vysvětlil zastupitelům. Žádné relevantní odpovědi se však zastupitelé od starosty nedočkali.
Z uvedených faktů tedy nelze učinit jiný závěr, než že ze strany starosty Hrabánka se jednalo  o předem připravený podvod - nejprve nechal odstranit z podkladových materiálů, které projednávala rada města, příslušnou pasáž o kogenerační jednotce, a takto upravený materiál předložil zastupitelům  a následně na přímé dotazy odpověděl nepravdivě.
Dále pak podepsal smlouvu, na jiný předmět díla, než by odpovídalo přijatému usnesení zastupitelstva.

Nejsou  to však první  selhání starosty a místostarosty při  důležitých investičních akcích.

Připomeňme  si např. pokus o krádež důležité části dokumentace na přípravu rekonstrukce ČOV ing, Zálomem na jaře letošního roku:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/zlodej-z-radnice

Nebo zavádějící výpočty starosty Hrabánka při projednávání převzetí vodohospodářské infrastruktury do správy města:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/petka-z-matematiky



Příloha 1

http://www.slanske-noviny.cz/dokumenty/12-priloha-1.pdf


Příloha 2

http://www.slanske-noviny.cz/dokumenty/13-priloha-2.pdf