SLÁNSKÉ NOVINY

Má nás za hlupáky?

2011-06-05 11:31:00, - redakce

Jméno a podnikatelské aktivity pana inženýra Frolíka jsou spojeny především s jeho úspěšnou firmou Linet a.s. Pan Frolík se velmi často a rád prezentuje v různých mediích a rozdává své rady a rozumy nejen v oblasti podnikání. Podívejme se na některé z nich s určitým odstupem. 

Pan Frolík se na několika veřejných zasedáních zastupitelstva města velmi rád představoval jako jakýsi místní komunální filantrop (= co všechno již pro ty "jeho" Želevčice neudělal).   Naposledy třeba před 2 lety, kdy se snažil dosáhnout toho, aby  za městské a krajské peníze byla do jeho podniku Linet v Želevčicích  vybudována zvláštní příjezdová cesta. Šlo tehdy bratru o pouhých 15 milionů korun. 

 Pro ty, kteří tomuto dlouho budovanému image slánského patriota a úspěšného podnikatele uvěřili mohla být tedy velkým překvapením zpráva, že pan ing. Frolík se rozhodl přesunout sídlo svoji firmy ze Slaného do jednoho z daňových rájů. Informovaly o tom např. Lidové noviny:

http://byznys.lidovky.cz/jedna-z-nejuspesnejsich-firem-prcha-z-ceska-fk4-/firmy-trhy.asp?c=A110407_105015_firmy-trhy_nev

Pan Frolík (údajně, dle tohoto článku) zdůvodňoval tento krok nestandardním postupem českého státu v případě zdaňování solárních elektráren.  Jak souvisí elektrárny se zdravotnickou technikou Linetu se už pan Frolík nám ostatním vysvětlit nepokusil. Ani to, že na jedné straně kritizuje zákony navržené  pravicovou vládu vedenou ODS, a na straně druhé za tuto stranu kandiduje v komunálních volbách.   Že je tato Frolíkova argumentace zcela účelová svědčí i fakt, že již před rokem "vyhrožoval" pan Frolík, že z České republiky odejde, pokud zde  v parlamentních volbách zvítězí levice. Více zde:

http://www.cekia.cz/cz/archiv-napsali-o-nas/175-nn100421ln

Levice sice nevyhrála, naopak, téměř drtivě zvítězily pravicové strany, pan Frolík však přesto odchází. Z jednoho prostého důvodu. Nechce v České republice platit daně tak, jako naprostá většina ostatních občanů i podnikatelů České republiky.

Ostatně již před několika lety přesunul pan Frolík podstatnou část svých výrobních kapacit z Česka do Číny. Patrně proto, že v tomto komunistickou stranou řízeným státem nalezl pro svoje podnikatelské aktivity lepší podmínky, než u nás doma. 

http://www.ceskyexport.cz/clanek/male-nesnaze-ve-velke-cine.aspx

Pan Frolík také velmi hezky radí, jak a kde ušetřit, viz jeho aktivity "Stop zadlužování",

http://www.stop-zadluzovani.cz/

ale sám se k této iniciativě příliš připojovat nechce. Naopak, ve vlastní firmě dělá vše proto, aby příjmy českého státu z jeho vlastních podnikatelských aktivit byly co nejmenší.  Slovy upáleného klasika: "Vodu káží, víno pijí ..."

 

Stojí také za přečtení:

http://blog.aktualne.centrum.cz/~visek~/blogy/tomas-tozicka.php?itemid=9440