SLÁNSKÉ NOVINY

Máme pro vás dvě zprávy

2020-06-23 18:14:26, - redakce

Jak už to tak bývá, jednu dobrou, jednu špatnou.

Ta dobrá je dozajista informace, že od začátku července bude přeci jen otevřena městská plovárna. Ještě v květnu se zdálo, že "korona restrikce" neumožní rozumný provoz těchto zařízení a tak se původně s letošním provozem už ani nepočítalo. Nakonec však tzv. rozvolňování nabralo poněkud jiný směr a nyní je tedy možné provoz plovárny přeci jen zajistit. Rozhodlo o tom jednání městského zastupitelstva minulý týden. I když debata o letošním otevření plovárny nebyla vůbec jednoduchá. Ani já jsem zprvu nebyl velkým příznivcem tohoto poněkud narychlo přijatého řešení. A to především s ohledem na městské finance. Zdá se, že "zásek" do městských financí z důvodů propadu daňových příjmů bude vyšší, než původně očekávaných 40 milionů korun a tak pokládám za nutné v takové situaci každý dodatečný výdaj dobře zvažovat. Je třeba si uvědomit, že provoz městské plovárny, přesto, že bude otevřena jen 2 měsíce, nás bude stát minimálně 1 milion korun. Možná více, pokud se nebude léto vyvíjet příliš příznivě. Nakonec se však podařilo najít určitý kompromis v tom, jak pokrýt potřebné výdaje. Několik odborů městského úřadu bude muset odložit některé plánované opravy či jiné projekty, o třetinu se sníží původně plánovaná částka na participativní rozpočet. A dáli pánbůh, mohli bychom s tím milionem pro letošek vystačit. Takže to je pro občany dozajista dobrá zpráva. 

Poněkud méně příjemné překvapení však pro občany v souvislosti s městskou plovárnou vzápětí připravila rada města. V návaznosti na rozhodnutí o otevření plovárny rozhodla o razantním zvýšení vstupného. Připomenu, že v předchozích letech byla běžná cena vstupného 50 Kč, děti platili 20 Kč a ten, kdo si šel zaplavat až po 17. hodině tak platil také pouze 20 Kč. Vcelku i chápu, že tyto ceny patří široko daleko k nejnižším a že tedy nějaké mírné zvýšení by si naše plovárna (a potažmo městská kasa) zasloužila. Ale razance nových cen, které stanovila rada města mne překvapila. A obávám se, že nemile překvapeni budou i naši občané. Nově by tedy návštěvník plovárny měl zaplatit 85 Kč, děti pak 40 Kč. Slevy pro ty návštěvníky, kteří se na plovárně vyskytují jen hodinu či dvě byly zrušeny úplně. Převedeno do procent, jedná se o zvýšení vstupného (dle kategorie) o 70% až 420% ve srovnání s předchozím rokem, a to už mi připadá jako docela razantní ždímání slaňáků. 

Nevím, kdo z radních se chystá pravidelně navštěvovat naši městskou plovárnu, v uplynulém roce jsem tam z nich potkal někoho jen zcela výjmečně, pokud vůbec, ale připadá mi, že tady rozhodovali unáhleně a bez reálné znalosti daného prostředí. Kdybychom měli již plovárnu v novém hávu, po rekonstrukci, jak se na to v příštím roce chystáme, asi by mělo takové rozhodnutí logiku. Ale nezměnit de facto vůbec nic, a jen zvednout takto radikálně vstupné, mi připadá poněkud krátkozraké. Možná rada města měla na zřeteli snahu snížit finanční schodek  provozu plovárny. Ale obávám se, že při takovémto postupu může být výsledný efekt právě opačný. Tedy že po skončení sezóny zjistíme, že jsme vybrali ještě méně, než při původních cenách vstupného. Dozajista přijdeme o ty návštěvníky, kteří si chodili na plovárnu opravdu jen zaplavat dopoledne či v podvečer, zaplatili rozumný poplatek, strávili tam hodinku či dvě a zase odešli. Těch tam tedy za 85 Kč asi mnoho neuvidíme. V kontextu rozhodnutí rady mi na mysl vytanul i apel, který na posledním jednání zastupitelstva při projednávání podpory zájmových organizací ve městě vznesla dr. Ranková. Tedy abychom více mysleli nejen na mládež, ale také na naše seniory. Pokud radní paní doktorku poslouchali, tak mne mrzí, že si její vystoupení s jejich aktuálním rozhodnutím vůbec nespojili. Obávám se, že při těchto cenách vstupného mnoho seniorů na naší slánské plovárně také neuvidíme. 


 L.Peška 

Zastupitel / Naše město