SLÁNSKÉ NOVINY

Město Slaný špatným hospodářem

2010-06-04 16:23:00, - redakce

Pan Ladislav Schneider, coby samozvaný mluvčí slánské radnice a jejího vedení, nám znovu a zas na různých internetových fórech připomíná, jak musíme být hrdi na slánské radniční hospodáře.

Dozvídáme se, že se nemáme čeho bát, že jen zcela "nové a neočekávané" poznání nových neodkladných investic nás dohnalo k potřebě vzít si nepatrný úvěr 120 milionů. Známou záležitost s bezostyčným utrácením cca 400 milionů, získaných od státu respektive hlavně od armády, za posledních 7 let již nezmiňuje. Nedivím se - je to skutečnost známá a pro ODS nezajímavá. Již s určitým odstupem přiznává, že dluhová služba Slaného stoupne na nějakých 10-15%. Pan Ladislav Schneider, místopředseda slánské ODS, se nám snaží namluvit, že jedině tzv. revolvingový úvěr je právě tím nejlepším a nejšťastnějším řešením celé záležitosti. Ve skutečnosti  se jedná o (pro město)  neprůhledný, mnoha chtění schopný úvěr, který po jeho přijetí dává takřka neomezené možnosti čerpání pro statutární orgány města a starostu s možností vyhnout se potřebnému schvalování investic v městském zastupitelstvu.

Nijak se panu L. Schneiderovi nedivím, pobírá pašalíky, má lukrativní pozici v organizaci přímo řízené a vlastněné městem - a tak musí "bojovat". Já mám však  jiné řešení. Jsem pro úvěr - jiná cesta není možná, až tam to město po pěti letech schodkového hospodaření dotáhlo. Jsem však pro transparentní, základní a jednoduchý investiční úvěr na jednotlivé investiční akce, který umožní kontrolu parametrů smluvních stran a kontrolu průběžného čerpání . V dalším je pak třeba vymést všechny "pašalíky" ze "slánské" politiky. Zcela jednoznačně zveřejnit minulé i dnešní veřejné zakázky a výběrová řízení zadávané městem s veškerými atributy ve smyslu výzvy opozičních zastupitelů, která byla předána starostovi města již v dubnu letošního roku. Vím, že se v tomto  svém názoru opět od  ODS liším - ale co se dá dělat.

Luboš Šmehlík

Poznámka redakce:

Revolvingový úvěr nebo-li "obnovující se úvěr", znamená úvěr, jehož splacené finanční prostředky (disponibilní zůstatek) může klient opakovaně čerpat např. na financování pohledávek nebo nákupu zboží/zásob. Revolvingové úvěry jsou především krátkodobého charakteru a jsou využívány zejména firemními subjekty. Prostřednictvím těchto úvěrů firmy zpravidla financují běžné provozní náklady nebo nákupy zboží v době, kdy čekají na úhradu vystavených faktur jinými subjekty/odběrateli.

Nevýhody revolvingového úvěru: vyšší poplatky a úroky.

Podobněji o projednávání  úvěru na jednání zastupitelstva zde .