SLÁNSKÉ NOVINY

Na počátku bylo Slovo

2010-09-08 17:34:43, - redakce

Nemluvím o Slovu Božím, ale Slovu starosty, sloupku ve Slánské radnici, který má, jak nám sám Ivo Rubík v jednom chatu sděluje, výjimečné postavení. "Autor má zde ve vymezeném prostoru svobodnou vůli, jak s ním naloží. Někdy píši co se chystá, jindy komentuji události, občas si zafilozofuji, napíši básničku nebo zveřejním poučnou bajku."

Přesto, že sám k jeho pravidelným čtenářům nepatřím, vím, že jeho autorské příspěvky přinášejí velké kontraverze. Nechci se vyjadřovat k jeho nespornému literárnímu talentu ani schopnosti oslovit většinu Slaňáků, o jejichž volební hlas se již počtvrté uchází.

Podívejme se z druhé stránky na několik faktů, které tuto kauzu provázejí. V komunálních volbách v roce 1998 obdržel Ivo Rubík 1.560 voličských hlasů. Skončil za ODS třetí, ale nakonec byl zvolen starostou Slaného. Zároveň pak zastával nejvyšší post na Městském úřadu a od té doby zastupoval město i navenek. Ve stejných volbách se na druhé pozici za KDÚ-ČSL a NK umístil p. Vojtěch Kočka, majitel stejnojmenné tiskárny. Byl zvolen radním, tedy členem výkonného orgánu města.  Možná je to jen náhoda, ale rok poté byla založena Slánská radnice. Čí to byl nápad nevím, ale vím, že i tehdy musela být uzavřena smlouva mezi slánskou radnicí a dodavatelem stejnojmenné tiskoviny. Jako dlouhodobý projekt, trvající zatím 11 let, musel být podroben pravidlům pro výběrová řízení. Její redaktoři, zaměstnanci Městského úřadu, pak nabídli starostovi psát pravidelný úvodník, ten zase radnímu Kočkovi zakázku na tisk.  Prostě Slaňáci museli být informováni o tom, co se ve městě děje. A když je okurková sezóna, jinou literární formou je zveřejnění světonázoru autora, samozřejmě konvenujícího jeho voličům.

Co je na tom všem vlastně špatného a proč zastupitelé za ČSSD a KSČM vydali silné prohlášení o klientelismu a porušování zákonů? (více zde). Souhra podivných událostí nasvědčuje tomu, že k podezřelému jednání skutečně došlo. Úporná snaha tajemníka úřadu ing. Kolačkovského vyloučit z rozhodování o vynaložených prostředcích na SR zastupitele a neposkytnout jim ani základní informace o smlouvách, objednávkách, podezření jen podtrhují. Slánská radnice je distribuována všem rodinám zadarmo, nejde proto o podnikatelský projekt, podléhajícímu utajení, ale projekt ve veřejném zájmu, jehož všechny náklady nese městský rozpočet. Nesporně proto musí být zastupiteli odsouhlaseny a jim také vyúčtovány. Toto je nezpochybnitelně určeno zákony a jakýkoliv odchylný postup je jejich porušením. Ani v rozpočtu ani v závěrečném účtu se však tyto údaje neobjevily.

Ze strany vedení města je nejprve je nutno prokázat, že nedošlo ke střetu zájmu u radního V. Kočky. Ten je dlouhodobým dodavatelem nejen tisků Slánské radnice, ale pravděpodobné má exkluzivitu i na jiné tiskařské práce pro město (brožury, propagační předměty, kalendáře atp). Finanční objemy těchto prací, i když tajemník úřadu tvrdil na posledním zastupitelstvu opak, pravděpodobně výrazně převyšují hranici 2 miliónů korun, kdy je nutno postupovat podle zákona o veřejných zakázkách a organizovat veřejnou soutěž. Nelze tedy zakázky stejného druhu, které dodává jeden dodavatel, rozdělovat na jednotlivé roky, respektive jednotlivé subdodávky, a tvářit se, že je vše v pořádku. Takzvané dělení zakázek, případně jejich "ušití na tělo" předem vybranému dodavateli jsou nejčastějšími formami porušování zásad hospodaření s veřejnými prostředky.

Veřejné zakázky, zvláště účastní-li se jich vrcholní veřejní funkcionáři, by měly být pod nejpřísnější veřejnou kontrolou. Samotný fakt, že tyto postupy nejsou podrobeny internímu ani externímu auditu, s jejich výsledky nejsou ani zastupitelé ani veřejnost seznámeny, informace o nich nejsou poskytovány a jsou přezíravě odmítány, svědčí o tom, že zde dochází k velice závažným porušením nejednoho zákona.

Přímé důkazy pro tato tvrzení nemám. Není to však zdaleka jediný případ hodný důsledné a nezávislé kontroly. Ale i nepřímé důkazy, když se chytnou pěkně za ručičky a udělají kolečko, dříve nebo později,  prokážou i zodpovědnost konkrétních osob na slánské radnici. Ne Herakles, ale prioritně slánští voliči by měli svýma rukama vyčistit ten Augiášův chlév.

 

Ing. Vladimír Dosoudil

Člen zastupitelstva města