SLÁNSKÉ NOVINY

NAŠE MĚSTO a komunální volby

2018-07-30 14:44:00, - redakce

Na blížící se podzimní komunální volby se připravuje též volební uskupení "Naše město". Na několik otázek kolem přípravy na tyto volby odpovídá lídr kandidátky RNDr. Ladislav Peška.

SN: Jak jste daleko s přípravou kandidátky pro podzimní komunální volby?
LP: Předně bych chtěl říci, že volební systém či zákon pro obecní volby, který vznikl již v roce 1990, je, dle mého názoru, překonaný a zejména v obcích a na malých městech příliš nevyhovuje současným podmínkám. Tehdy byl postaven na kandidatuře politických stran. Postupem doby se však ukázalo, že se především v komunální politice prosazují stále více nezávislé osobnosti. A na to tento zákon ani zákonodárci Parlamentu ČR zatím nedokázali reagovat. A tak jsou lidé, kteří se chtějí aktivně zapojit do veřejného života a nejsou členy žádné větší politické strany, nuceni vytvářet různá účelová uskupení a spojovat se s již existujícími politickými stranami. Bohužel, jako jednotlivci nemají šanci v komunálních volbách uspět.
Proto i volební uskupení "Naše město", i když jej tvoří především  individuální a nezávislé osobnosti, potřebuje ke splnění formálních podmínek účasti ve volbách záštitu nějaké politické strany. Zvolili jsme tedy spolupráci se Stranou práv občanů - Zemanovci.   

SN: Jak se bude lišit kandidátka "Naše město" v roce 2018 od té, která vstupovala do komunálních voleb na podzim 2014?
LP: Přípravu naší  kandidátky jsme zahájili již v lednu letošního roku. Zásadní pro nás bylo  rozhodnutí místní organizace KSČM o tom, že tato strana by pro komunální volby 2018 chtěla připravit vlastní kandidátku. Nakonec k tomu patrně nedojde, ale po formální stránce názvu volební strany jsme již nemohli nic zásadního měnit, a tak se bude "Naše město" opírat  pouze o SPO-Z.  Z obdobných  především organizačně - časových důvodů jsme nemohli přijmout ani nabídku na volební spolupráci se stranou BOS (Bezpečnost a obrana státu). Především pak z ideových důvodů jsme neakceptovali ani nabídku na spolupráci od Dělnické strany.  I tak se však na naší kandidátce  patrně někteří členové KSČM objeví a stejně tak i členové některých dalších politických stran.  Pro nás není důležité, zda daný člověk je či není členem nějaké politické strany, ale především to, co chce pro Slaný a jeho občany udělat.