SLÁNSKÉ NOVINY

Nezájem o slánskou vodu

2017-05-31 23:04:09, - redakce

Absolutní nezájem projevili zastupitelé současné radniční koalice o jednání zastupitelstva města, které bylo svoláno na středu 31.května a jehož hlavním bodem měla být příprava na převzetí  vodohospodářské infrastruktury do vlastní správy města v příštím roce.

V určenou hodinu se však v jednacím sále Společenského centra Grand sešli jen zastupitelé z opozičních řad. Ti koaliční se, na pokyn starosty Hrabánka, nedostavili.  Starosta Hrabánek se tak  vysmál všem ustanovením zákona o obcích i demokratickým principům veřejné správy města, kdy sice svolal na žádost zastupitelů jednání zastupitelstva, ale zároveň udělal vše proto, aby se předmětné jednání nemohlo konat.
Zřejmě tak padla poslední šance na to, aby se správa vodovodů v brzké době vrátila do rukou města a tedy obecně všech občanů Slaného. Díky starostovi Hrabánkovi budou tak i nadále každým rokem odtékat milionové částky z peněz slánských občanů do Francie.
Starosta Hrabánek (ODS) zjevně nedokáže ustát skutečnost, že  dané problematice ani on, ani nikdo z dalších osob ve vedení města nerozumí natolik, aby dokázal bezproblémově vybudovat vlastní městskou společnost, která by správu vodovodů od současného provozovatele převzala. Bohužel, těch několik osobností, které se dlouhodobě problematikou vodovodů a kanalizací zabývají, sedí dnes v opozičních řadách. A tak než by starosta Hrabánek dal na jejich názory, stanoviska či rady, raději udělá vše proto, aby jim v předložení jejich návrhů zabránil.
Přítomní zastupitelé chtěli na uvedeném zasedání předložit a projednat několik návrhů, jejichž přijetí by umožnilo převzít správu vodovodů a kanalizací v plánovaném termínu, tedy k 1.  lednu 2018.  Záměr starosty Hrabánka a dalších členů vedení města je odložit převzetí vodovodů do vlastní správy až na rok 2020. V podstatě tak daruje společnosti Středočeské vodárny  (vlastněné francouzskou firmou Veolia)  zisk cca ve výší 9-10 milionů korun jen za tyto dva další roky.
Přestože tedy starosta Hrabánek a koaliční zastupitelé zmařili jednání zastupitelstva, přítomní zastupitelé využili přítomnosti zástupců obcí na jednání k diskusi o celé problematice. Jednání zastupitelstva se tak z oficiálního změnilo na pracovní, jeho řízení převzal dr. Peška a další téměř dvě hodiny se diskutovalo o  problematice další správy vodohospodářské infrastruktury na slánsku. Pan Tyle, starosta obce Beřovice, upozornil na potřebu aktualizovat stanovy VSOSO. A zároveň představil svůj pohled na procentuální zastoupení obcí sdružených ve VSOSO v případné nově vzniklé společnosti SLAVOS Slaný. Předseda VSOSO, pan Náprstek, se kriticky vyjádřil k nezájmu předchozích zástupců města Slaný, tj. pánů Hrabánka a Bartoníčka, k práci ve VSOSO. Naopak vyzdvihl aktivity ing. Zlámala v posledních dvou letech činnosti tohoto sdružení obcí. Diskutovány byly rovněž různé pohledy zastupitelů města Slaný a zástupců obcí na právní postavení případného nového provozovatele vodohospodářské infrastruktury, tedy  SLAVOSu Slaný. Zastupitel města, pan Hůla, vysvětlil možnosti zapojení obcí do společnosti SLAVOS Slaný. Zástupci VSOSO rovněž potvrdili, že z jejich strany je přechod na novou formu správy VHI možný  již od 1. ledna 2018.

Doplňme tedy pro úplnost a informovanost slánské veřejnosti, kdo se jednání  zastupitelstva a následné besedy se zástupci obcí na slánsku z řad zastupitelů účastnil: ing. Zlámal (ANO), dr. Peška (Naše město / KSČM), p. Cílek (Naše město), dr. Heřman (USZ), ing. Drholec (USZ). dr. Richtr (USZ), ing. Grohmann (-), p. Hůla (Svobodní), p. Chyský (Svobodní).