SLÁNSKÉ NOVINY

Ohlasy na článek Slánské veřejné zakázky stále pod pokličkou

2010-06-24 22:51:57, - redakce

Rád bych se vyjádřil ještě několika poznámkami k jednání u starosty ohledně veřejných zakázek.

Dvě třetiny času, které jsme strávili u pana starosty Rubíka se nám snažil, vcelku zbytečně, vysvětlovat zákon o veřejných zakázkách a postupy při rozhodování o přidělení zakázky firmám.

Musím také zdůraznit, že není pravdou, jak tvrdí starosta, že jsme se na něj obrátili teprve v poslední době. Jako člen Kontrolního výboru při zastupitelstvu města mohu potvrdit, že jsme se ve věci veřejných zakázek na pana starostu či na jiné pracovníky městského úřadu obraceli již několikrát. Bohužel, jen s malým ohlasem z jejich strany. 

O činnosti Kontrolního výboru má slánská veřejnost jen minimum informací. Oficiální periodikum, Slánská radnice, které je plně hrazeno z rozpočtu města, tedy všemi občany, a jímž se náš pan starosta často a rád chlubí, se problematice práce Kontrolního výboru vůbec nevěnuje.   Chtěl bych tedy připomenout schválený Statut Kontrolního výboru a tím i některé jeho pravomoci, které se dotýkají veřejných zakázek:

- Pověřný člen výboru má právo být přítomen výběrovému řízení u veřejných zakázek zadávaných městem nebo právnickými osobami jejichž zřizovatelem je město, a u kterých výše budoucího peněžitého závazku ze smlouvy bez DPH přesáhne 2 milióny Kč.

Tento Statut platí od ledna 2007!

Dalším dokladem, že požadavek zastupitelů za ČSSD a KSČM formulovaný do "Výzvy k transparentnosti veřejných zakázek a výběrových řízení" není žádným předvolebním tahem, jak tvrdí pan starosta, je i to, že požadavek účasti na výběrových řízeních má Kontrolní výbor ve svém plánu práce, který je schvalován zastupitelstvem města, po celé volební období. Bohužel, vedení města  tento bod resp. úkol nerespektuje a tak kontrolní funkci tohoto výboru v takovém případě  prakticky znemožňuje. 

Jaroslav Matějka

člen zastupitelstva města a kontrolního výboru