SLÁNSKÉ NOVINY

Ohlasy na článek Zpackaná rekonstrukce stadionu Za nádražím

2010-09-13 18:08:01, - redakce

Na náš redakční článek "Zpackaná rekonstrukce stadionu Za nádražím" jsme obdrželi řadu názorů či ohlasů od dalších sportovních funkcionářů či komunálních politiků.

Každý kdo mě zná ví, že do fotbálku jsem dělal několik desetiletí. O historii využívání stadionu Za nádražím tudíž něco vím. Když po roce 1990 došlo k ukončení činnosti organizace TJ ČKD Slaný, která sdružovala v podstatě všechny sportovní organizace ve městě, připadl stadion do trvalého užívání fotbalu - tedy SK Slaný. Nový stadion připadl do majetku SK Slaný. V dubnu r. 1998  jsme nový stadion i s tribunou bezplatně předali do majetku města a změnou trvalého užívání jsme umožnili městu získat pozemky pro výstavbu plavečáku (starostou byl p. Čepelák). Jako protislužbu jsme dostali právo využívat stadion Za Nádražím i nový stadion na dobu 5 let (do konce r. 2003) za symbolickou 1 Kč. Co se však nestalo. Na podzim 2001 jsme od města (již starosta p. Rubík)  dostali  "kopačky" a za užívání stadionu jsme byli přinuceni, v rozporu s učiněnou dohodou,  platit "pouhých" 70.000 Kč ročně.

Ani slzy ani prosby ani odvolání se na morálku nepomohlo.

Majetek si p. Rubík ponechal, ale další úmluvu mezi SK a městem  (byť smluvenou za jiného starosty) nedodržel. Starosta Rubík je pro mne člověk, které slovo nedrží.

K současnému stavu mohu říci jediné. Kabiny a zázemí pro sportovce je stejně důležité, jako sportovní plocha. Věnoval jsem osobní finanční prostředky a práci při znovu zprovoznění kabin pro fotbalisty - mládež za starou tribunou. Byly vybaveny velmi skromně, ale postačovaly a teplá voda tekla. Někdy v r. 2008 tyto kabiny převzalo město. Stav, v jakém jsou je zřejmý, kabiny jsou nepoužitlené a  vyrabované. Pan starosta chce v rámci výstavby atletického stadionu zcela zrekonstruovat travnatou plochu starého hřiště a instalovat zde závlahy. Kdybych mohl poradit pak bych na staré hřiště v podstatě vůbec za tak obrovské peníze nesahal, prováděl bych zde pravidelnou sezónní a pětiletou údržbu. Investoval bych do zázemí. Nevím však jestli by nám to firma Swietelsky povolila.

Olda TAUŠ 

dlouholetý fotbalový funkcionář a kandidát SPO do komunálních voleb

 

Chtěl bych vědět, kdo je odpovědný za takovýto stav městského majetku? Jak je možné, že objekt v hodnotě několika milionů a potřebný pro sportovní přípravu mládeže,  nechá město takto zdevastovat?

Radek Kasík

kandidát KSČM do komunálních voleb

 

Fotbalový oddíl SK Slaný je vlastníkem pozemku, na kterém je plánované vybudování atletického areálu. Rozšíření možností sportovního vyžití ve Slaném je určitě dobrá zpráva. Otázkou je, zda plánovaná a schválené investice 20 mil. Kč bude mít pro slánský sport odpovídající přínos.

O projektu jsme byli vedením města informováni. Nebyla však žádná příležitost o plánu atletického areálu diskutovat a jednat o možných změnách projektu, přestože jsme vedení města už v květnu 2009 předkládali naše komentáře a navrhovali širší jednání se sportovní veřejností. Projekt nebyl projednán s představiteli slánských sportovních organizací, zastupitelstvem města, dokonce ani radou města. Zastupitelé byli s projektem seznámeni až ve chvíli, kdy byla odsouhlasena evropská dotace ve výši 7 mil. Kč (zbytek doplatí město) přidělená na základě žádosti vedení města. Zastupitelstvo mohlo dotaci přijmout bez možnosti změn v projektu nebo grant odmítnout a o přidělené peníze přijít.

 V projektu je zahrnuta kompletní rekonstrukce starého fotbalového hřiště (cca 3,5 mil. Kč) zahrnující vybagrování trávníku do hloubky 70 cm. Na schůzce výboru SK Slaný s duchovním otcem projektu atletického areálu Radovanem Šabatou jsme zjistili, že díky kvalitě trávníku na starém hřišti by stačilo udělat jen pokládku zavlažovacích hadic do stávajícího trávníku (cca 0,5 mil. Kč). Ušetřené 3 mil. Kč by se mohly využít na výstavbu zázemí pro atletiku (šatny, sociální zařízení), na které se v projektu jaksi nedostalo.

Schůzku s panem Šabatou nám zprostředkoval pan starosta bohužel až na začátku roku 2010, tedy po podání žádosti o dotaci z evropských fondů. V té chvíli už šlo na projektu sportoviště připravovaném bez účasti sportovních organizací těžko něco měnit.

Martin Jelínek

člen výboru SK Slaný a kandidát USZ do komunálních voleb

 

Po přečtení článku "Zpackaná rekonstrukce stadionu Za nádražím a pak také článku starosty Rubíka v MF Dnes z 03.09.2010 cítím potřebu reagovat. Myslím si, že není od věci sledovat genesi majetkoprávních vztahů tohoto (dříve spartakiádního) stadionu. Abych neunavoval zajdu pouze k r. 2003. Tímto rokem byl celý stadion státem ČR bezúplatně na základě zákona předán do vlastnictví SK Slaný. V té době jsem byl předsedou SK Slaný, celý převod jsem inicioval a to s jediným cílem. Vytvořit takové podmínky pro město Slaný, aby bylo možné  z tohoto areálu (35 hektarů) vytvořit relaxační  a sportovní lokalitu pro rozvoj volnočasových aktivit jeho občanů. Do té doby byl stadion majetkem státu, bezúplatný převod na město byl (a dodnes je) nemožný.

Následně proběhla řada jednání představitelů SK Slaný a města, kdy se řešilo především: 

  1. Jakým způsobem převod na město zajistit a
  2. Jakým způsobem celý areál využít.

Řešením měl být stav, kdy strany v obou těchto bodech budou zajedno. Ve velké stručnosti řečeno, v areálu podle tehdy vytvořeného zámyslu má stát sportovní hala pro tenis a míčové sporty, druhé treninkové fotbalové hřiště s umělým povrchem, lehkoatletický stadion, centrum pro adrenalinové sporty (lezecká stěna, lanové centrum), hřiště na hokejbal, in-line dráha, oddechové centrum pro seniory (petang, minigolf apod.) a další aktivity, vše s úplným zázemím pro sportovce a diváky. K tomu se měl zpracovat Strategický  plánu rozvoje  formou  "Zámyslu projektu"  ke zpracování kompletní projektové dokumentace. Od prvopočátku bylo jasné, že nelze vše vybudovat za jedno nebo dvě volební období, mělo jít o střednědobé investice (10-20 let), nicméně mělo se postupovat tímto způsobem.

Výsledkem je stav, kdy starosta města V MF Dnes (po prvé po sedmi letech od r. 2003) hovoří, že " Hlavním cílem  je obnovit atletickou tradici  v našem městě, která bývala velmi bohatá". Všichni ostatní a zejména SK Slaný ostrouhá. Žádný Strategický plán ani "Zámysl" zpracování projektové dokumentace dodnes není ani zadán ke zpracování.

Atletický stadion pak bude zcela bez jakéhokoli zázemí se zařízením pro měření výkonů na úrovni měřícího pásma a ručních časových stopek

Starosta Rubík majetek pro město získal, dohody však nedodržel. Jeho článek "Atletický stadion schválen?" v MF dnes z 03. 09.2010 je proto polopravdou,  já říkám pololží. Starosta Rubík nám tak neříká ani část celé pravdy. Věci, které se mu nehodí, vědomě před občany zatajuje.

L. Šmehlík

člen zastupitelstva města a dlouholetý sportovní funkcionář

 

Kdybych měl tento projekt stručně charakterizovat, pak je zjevné, že starosta chce vybudovat stadion na pozemcích, které městu nepatří, za peníze, které nemáme a pro atlety, kteří tu nejsou. Navíc, je dnes již nadevší pochybnost jasné, že celý projekt vznikl nikoliv se záměrem prospět sportu ve Slaném, ale zjevně jen naplnit příjmovou stránku hospodaření jedné zahraniční firmy. Jak jinak vysvětlit, proč rozkopáváme trávník fotbalového hřiště, který i sami fotbalisté označují za uspokojivý, místo toho, abychom opravili zázemí stadionu (kabiny, sprchy), které jsou ve zcela dezolátním stavu.

RNDr. Ladislav Peška

člen zastupitelstva města