SLÁNSKÉ NOVINY

Ohlédnutí za dubnovým zastupitelstvem

2017-05-07 09:15:03, - redakce

Ve středu 26. dubna proběhlo jednání zastupitelstva a mne zaujaly zejména dva body.

V úvodu jednání požádal zastupitel p. Richtr o předřazení bodů "Informace o soudním sporu Město Slaný proti žalovaným členům rady města (15.3.2013) o zaplacení 190000 Kč s příslušenstvím" a bodu "Návrh na odvolání pana Ing. Záloma z funkce místostarosty města tajnou volbou". Jako důvod uvedl, že k těmto dvěma bodům by došlo pravděpodobně až v pozdních nočních hodinách, kdy by již nemuselo být přítomno tolik zastupitelů jako na začátku a nebyli by tak dostatečně informováni přesto, že tyto dva body jsou ukázkou zásadního  pochybení místostarosty Záloma a způsobené škodě městu.
Poté, tak jak tomu již bývá zvykem, požádal starosta města p. Hrabánek o vyřazení bodů "Interpelace" a právě bodu "Návrh na odvolání pana Ing. Záloma z funkce místostarosty města tajnou volbou". Oba dva body byly celou koalicí jednohlasně vyřazeny, a to i přesto, že se zastupitelé těsně před tímto hlasování dozvěděli z úst p. Richtra, že všech 11 opozičních zastupitelů podalo před konáním zastupitelstva trestní oznámení na p. Záloma v souvislosti s jeho pochybením v soudním sporu o vymáhání náhrady škody  od bývalých radních. Jediným zastupitelem koalice, který nepodpořil  vyřazení bodu  "Odvolání místostarosty" byl pan Bartoníček.
Je k povšimnutí, že koaličním zastupitelům evidentně nevadí nečinnost p. Záloma v této a jiných kauzách.
U bodu, v kterém se jednalo o založení slánské společnosti provozující  vodohospodářskou infrastrukturu ve městě, jsme se dozvěděli, že termíny pro založení této společnosti se vedení města snaží posunout  o další rok nebo i dva. A to i přesto, že zastupitelstvo schválilo již v minulosti posunutí termínu na  1.1.2018. Dle slov přítomného právníka by v tom nevznikl žádný zásadní problém. Zkrátka zisky, plynoucí z této činnosti,  chce současná koalice nechat společnosti Veolia stůj co stůj až do řádného vypršení smlouvy. 

Martin Cílek
Zastupitel / Naše město