SLÁNSKÉ NOVINY

Ohlédnutí za slánskou futsalovou sezonou

2017-04-07 14:04:03, - redakce

Nejúspěšnějším slánským futsalovým celkem uplynulé sezóny je Hrasl.

V těchto dnech končí další ročník dlouhodobých mistrovských soutěží futsalu - tedy fotbalu, hraného s menším počtem hráčů na menším hřišti, většinou v hale. Tento sport je ve Slaném dlouhodobě velice populární, byť je limitován absencí toho základního sportoviště, a to sportovní haly s odpovídající hrací plochou a diváckým zázemím. I přes tento handicap je futsal v kategorii dospělých ve Slaném nejmasovější sport, když ho provozuje na dvě stovky registrovaných hráčů a hráček. V našem královském městě je do soutěží na různých úrovních zapojeno celkem sedmnáct oddílů devíti celků, včetně jednoho ženského a veteránského. Pojďme se podívat, jak si v právě končící sezóně jednotlivé celky a oddíly vedly.

Pomyslnou štafetu nejúspěšnějšího slánského celku převzal po kdysi dokonce prvoligové Čechii v současnosti Hrasl, založený již v roce 1989. Ten, stejně jako Čechie, se zúčastnil třetí nejvyšší soutěže v hierarchii futsalových soutěží, a to divize. V loňské sezóně se Hrasl umístil na třetí příčce, kterou dlouho atakoval i v sezóně aktuální. Nakonec z toho byla nepopulární bramborová medaile, když vítězem divize se stal rezervní celek nyní již prvoligového mělnického Olympiku, druhý skončil ambiciózní Svarog FC Teplice a třetí exdruholigový TJFC Dalmach Turnov. Při kvalitě uvedených celků je pak čtvrtá příčka jistě pro slánské borce úspěchem. Což bylo následně oceněno i druhým místem v kategorii sportovních kolektivů v anketě Sportovec královského města 2016. Mezi stálice sestavy Hraslu pak patřili gólman Frolík a hráči z pole Kuba, Peška, Rössler, J. a V. Landvojtovičovi či Procházka.

Druhým slánským zástupcem v této soutěži je Čechie, která měla do soutěže dobrý vstup, dlouho se pohybovala ve středu tabulky, aby však přišlo ve druhé části soutěže několik nezdarů a boj o udržení až do posledního kola. Naštěstí pro Čechisty se podařilo divizní příslušnost uhájit i pro příští sezónu. A to při kvalitě kádru, který představují gólman Kudrna a dále kanonýři Kvapil, Stolár či Průcha, Chadima, Bůžek či nadějný Řehák, byla v podstatě povinnost.

Nižší soutěží je pak Středočeský krajský přebor, i v něm má naše město dvojnásobné zastoupení. Úspěšnějším celkem z této dvojice byl tým MCE, který vybojoval druhou příčku, když chvílemi pokukoval i po metě nejvyšší. Nakonec z toho byla stříbrná pozice za vítěznými Kralupy n.VL. O tento úspěch se přičinili nejvíce borci jako Volf, Nykl, Pospíšil či Snovický. Opačné starosti pak měl náš druhý zástupce v této soutěži, FC Foboz. Ten se každoročně zachraňuje, nejinak tomu bylo i letos. Že se to podařilo, je zásluhou především Fedrhance, Nováka, nestárnoucích Hrubika a Dlouhého či navrátilce po zranění Svítka.

Nižším stupněm soutěží jsou ty okresní, v té nejvyšší - okresním přeboru - je ve dvanáctičlenném startovním poli hned polovina slánských celků. A v soutěži si slaňáci vůbec nevedli špatně, když obsadili druhé místo - MCE "B", třetí místo - 1. DFK, čtvrté FK Union, šestá byla rezerva Fobozu, devátá rezerva Čechie a na desátém místě se zachránila Sparta.

V Okresní soutěži I. třídy mělo Slaný dvojnásobné zastoupení - FC Meiller skončil na osmém místě, bohužel FK Union "B" na sestupové jedenácté příčce. Rezerva Unionu se tak stala jediným slánským celkem, který sestupuje o soutěž níže.  I v nejnižší okresní soutěži II. třídy má naše královské město dvojnásobné zastoupení, na šesté příčce se zde umístil celek Jafra FK, na deváté Čechie "C".

Tým R.S.C. Čechie Slaný se pak může jako jediný v našem královském městě pyšnit celkem žen, společně s 1. DFK Slaný pak i oddílem veteránů, tzn. hráčů nad čtyřicet let. Čechistky se zúčastňují každoročně divizní soutěže žen, která má v posledních letech sedm účastníků. První tři pak postupují na finálový turnaj Mistrovství ČR ve futsalu žen, to se však našich děvčat netýká, neboť se musely spokojit se šestou, předposlední příčkou.

Veteráni za sebou mají úvodní hrací den své soutěže, kde Čechisté nezaváhali a připsali si dvě výhry, zatím jsou v tabulce nejvýše. Borci 1. DFK získali tři body, což značí třetí místo v průběžné tabulce. Soutěž bude dohrána 9. dubna 2017 v kralupské sportovní hale, pokud Čechisté neprohrají v utkání s benešovským Arsenalem, měli by obhájit svůj postup na finálový turnaj Mistrovství ČR, které se odehraje začátkem května v Ústí n.L.

Právě končící futsalovou mistrovskou sezónu lze tak hodnotit kladně, byť na nejvyšší republikové soutěže si naše celky musí z důvodu absence parametrové sportovní haly nechat zajít chuť. A to je škoda, neboť řada našich celků svou kvalitu určitě má a pro sportovního příznivce by nejvyšší futsalové soutěže byly určitě velkým lákadlem ?

Pavel Nepil