SLÁNSKÉ NOVINY

Omluva

2017-03-16 18:50:57, - redakce

Firma Elektromontáže před časem vyzvala zastupitele, aby se omluvili za výzvu, kterou směrovali na radního Víška (ČSSD). A zároveň tato firma požaduje, aby daná omluva byla zveřejněna mj. i na Slánských novinách. Tak tady je.

VĚC :  Omluva společnosti Elektromontáže Stavby s.r.o., IČ 25700936


Dne 5.12.2016 vyzvalo 11 zastupitelů města Slaný pana Jiřího Víška, člena městské rady a zastupitele města Slaného za ČSSD, aby rezignoval na obě tyto funkce. Důvodem byl, dle signatářů této výzvy, bezprecedentní střet zájmů, do kterého se p. Víšek dostal tím, že společnost Elektromontáže Stavby s.r.o., kterou spoluvlastní jeho nejbližší příbuzní a on byl do roku 2012 též společníkem a jednatel této společnosti, od doby, kdy se p. Víšek stal radním města, tedy od dubna 2016, získala v době podpisu této výzvy podle údajů v Registru smluv 5 zakázek od města Slaný, resp. v jeho prospěch.

Místo rezignace radního Víška byl ale zastupitelům, kteří podepsali shora uvedenou výzvu, zaslán dopis společností Elektromontáže Stavby s.r.o. s názvem "Výzva k upuštění od neoprávněných zásahů do dobré pověsti a k omluvě". V tomto dopise se společnost vymezuje k některým tvrzením, uvedeným ve výzvě J. Víškovi ze dne 5.12.2016 a závěrem vyzývá k okamžitému upuštění od údajných neoprávněných zásahů do dobré pověsti této společnosti a ke zdržení se jakéhokoliv jednání, kterým by mohla být porušována dobrá pověst této společnosti. Zároveň společnost požaduje zveřejnění této omluvy v různých médiích a k odstranění původní výzvy z těchto médií.

Pokud se jednatel společnosti Ing. Lubomír Hošinský domnívá, (je poněkud pikantní, že pod tímto dopisem není podepsán druhý jednatel společnosti a společník Bc. Jiří Víšek ani další společník Pavel Víšek), že výzva zastupitelů byla jakýmkoli způsobem zaměřena proti jeho společnosti, je to signatářům této výzvy velice líto. Očekávali reakci radního Víška a ne společnosti, která je ve výzvě zmiňována. Společníci této společnosti si ale měli uvědomit, že pokud se budou ucházet, případně získají zakázky ve městě Slaný v době, kdy jejich nejbližší příbuzný bude členem městské rady, musí se stát tato skutečnost již "věcí veřejnou". Signatáři výzvy se domnívají, že je to poprvé minimálně v novodobé historii tohoto města, aby společnost přímými rodinnými vazbami spjatá s jedním z nejvyšších funkcionářů vedení města obdržela v tak krátké době po nástupu této osoby do vedení města takové množství zakázek. Pokud se radní Víšek domníval, že tím, že tato společnost začne vyhrávat s nejnižší cenou veřejné zakázky ve městě, bude konat "dobrý skutek", tak se bohužel velice mýlí! Nepsaným pravidlem ve všech městech (bohužel, jak se ukazuje, kromě Slaného) je, že se firmy, které jsou svázané jakýmikoli vazbami s některým z nejvyšších představitelů města, vůbec o veřejné zakázky po dobu funkčního období tohoto funkcionáře neucházejí, aby se předešlo možnému střetu zájmů. Jestli se pan Víšek domnívá, že tento problém je vyřešen tím, že je v době hlasování o zakázce "momentálně nepřítomen", jak je uváděno v zápisech z jednání městské rady, tak se opět mýlí! Taktéž by zcela jistě žádnou městskou radu (kromě Slaného) nenapadlo schvalovat takové množství zakázek jednoznačně spjatých s jedním z jejich členů (na jedné městské radě byly schváleny dokonce 2 zakázky pro tuto společnost)! Teprve po zveřejnění shora uvedené výzvy městská rada neschválila další zakázku pro společnost Elektromontáže Stavby s.r.o. a to "Projekt osvětlení ledové plochy v objektu čp. 1720, Lacinova ul., Slaný", jen díky tomu, že se jeden z radních zdržel hlasování, takže návrh o jeden hlas neprošel. Je proto poněkud zvláštní, že na stránkách Městského úřadu Slaný je jako vítěz této zakázky uvedena firma Elektromontáže Stavby s.r.o.
Další poměrně neuvěřitelnou skutečností je, že při jednání městské rady dne 23.11.2016 radní J.Víšek navrhl, aby byla zrušena veřejná zakázka "Přístavba objektu B Nemocnice Slaný" kde vítěznou nabídku podala společnost KNŠ spol.s.r.o.. V tom ho podpořili jeho věrní kolegové z hlasování Zálom a Zíma. Zajímavé je, že druhá v pořadí byla společnost Elektromontáže Stavby s r.o.. Paradoxní na celé této věci také je, že se jednalo o jednu z mála transparentních zakázek na stavební práce v nemocnici ve Slaném, které se zúčastnilo více než 10 uchazečů. O jeden hlas návrh J. Víška neprošel a zakázka zůstala společnosti KNŠ. Možná by bylo také dobré, aby radní Víšek vysvětlil, proč se svými společníky zakládal firmu HVV Building s.r.o., která byla zapsána do obchodního rejstříku 16.11.2016, když se zrovna v té době rozhodovalo o změně způsobu vytápění v nemocnici ve Slaném, když je všeobecně známo, že se p. Víšek této záležitosti dlouhodobě aktivně věnoval. Tímto vysvětlením by možná předešel dalším možným spekulacím.

 Signatáři výzvy ze dne 5.6.2016 při její formulaci vycházeli pouze z informací, které získali z otevřených zdrojů v různých databázích jak celostátních, tak těch, které vede město Slaný a neručí za jejich správnost. Nikdo také neobvinil společnost Elektromontáže Stavby s.r.o. z účelového navyšování ceny zakázek, nicméně pokud považuje Ing. Hošínský uzavření dodatku na navýšení ceny hned druhý den po podpisu původní smlouvy za běžné, tak je to pouze jeho názor. Poměrně úsměvná je také výtka, že byla výzva J.Víškovi zaslána do sídla společnosti Elektromontáže Stavby s.r.o., vzhledem k tomu, že na této adrese již několik let minimálně přijímá pracovní návštěvy a automobil, který užívá v zásadě denně stojí před tímto objektem.

Signatáři výzvy mají tedy za to, že se v žádném případě nedopustili, ani se nechtějí dopustit zásahů do jakékoliv pověsti této společnosti. Účelem této výzvy bylo pouze dosáhnout odstoupení J. Víška ze všech funkcí, k čemuž bohužel doposud nedošlo, a ne k poškození této společnosti jakoukoli formou.

Podepsaní zastupitelé se mohou pouze omluvit společnosti Elektromontáže Stavby s.r.o., IČ 25700936 se sídlem Slaný, Smečenská 1009 za to, že v době podpisu výzvy nevěděli, že společnost Elektromontáže Stavby s.r.o. od doby zvolení J. Víška radním města získala dále zakázku od Vodohospodářského sdružení obcí Slánské oblasti (VSOSO, kde je město Slaný jedním ze členů) ve výši 2.423.000 Kč bez DPH na opravu fasády úpravny vody, že společnost získala práci od Technických služeb Slaný s.r.o. (město Slaný 50% společníkem), což pokud je jim známo je také novinkou a že došlo k navýšení ceny díla u již uzavřené smlouvy "Areálové osvětlení nemocnice Slaný" o 50.440 Kč bez DPH.

Všichni opoziční zastupitelé, kteří výzvu podepsali, tím chtěli pouze upozornit na praktiky současné městské rady a jednoho jejího člena, které považují za naprosto vymykající se standardům běžným v demokratických společnostech. Tito zastupitelé proto předpokládají, že tímto dopisem se celá věc vysvětlila. Pokud ale přesto bude společnost Elektromontáže Stavby s.r.o. chtít postupovat proti podepsaným zastupitelům soudní cestou, jsou tito samozřejmě připravení se bránit a překládat soudu a poté i široké veřejnosti další doklady týkající se této věci.


Ve Slaném dne 06.03.2017


podepsáni: T. Richtr, M. Grohmann, J. Hůla, T. Drholec, J. Heřman, M. Cílek, L.Šmehlík, L.Peška, M. Šircová, P. Zlámal, J. Chyský


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/raketovy-nastup-radniho-viska