SLÁNSKÉ NOVINY

Omyly pana Berkovce

2017-03-30 07:49:44, - redakce

Již téměř před 3 měsíci jsem na adresu vydavatele Slánské radnice odeslal příspěvek, který se týká problematiky založení městské firmy SLAVOS a převzetí správy vodohospodářské infrastruktury do vlastních rukou. Vedení slánské radnice však tento článek opakovaně odmítlo otisknout. Zveřejňuji jej tedy zde, aby se slánská veřejnost mohla sama přesvědčit  o tom, jaké informace a fakta jsou před ní vedením slánské radnice utajována.

Již dlouho jsem nezaznamenal  článek, ve kterém by bylo uvedeno takové množství matematických a ekonomických omylů, jako  v příspěvku pan poslance Berkovce "Samá voda ... přihořívá"  v lednovém vydání Slánské radnice. Ponechám stranou zjevnou politickou účelovost  tohoto článku, ve kterém se poslanec a zastupitel města za ANO 2011 snaží zdiskreditovat člena zastupitelstva města za stejnou stranu.  Pan Berkovec tím zjevně plní zadání o kterém my obyčejní smrtelníci nemáme nic vědět. Ale raději se soustředím  na prostá ekonomická fakta a tvrzení, která zde pan Berkovec  uvádí.
Nejprve se vraťme  k tomu, proč město Slaný uzavírá smlouvu se Středočeskými vodárnami, aby mohlo vůbec disponovat se svým majetkem. Je to z jediného důvodu: Protože bývalý starosta města, dr. Ivo Rubík (ODS), v roce 2005 uzavřel pro město takto nevýhodnou a jinak nevypověditelnou smlouvu. Navíc to udělal zcela v rozporu se všemi zákonnými podmínkami. Návrh smlouvy nebyl nikdy zveřejněn na úřední desce, jak požaduje zákon, ani nebyla tato smlouva projednána a schválena v radě města, jak rovněž vyžaduje zákon.  Jeho nástupce ve funkci starosty, Mgr. Hrabánek (ODS), pak na tuto neplatně uzavřenou smlouvu, nabalil v roce 2014 další dodatky tak, že nebylo možné původní smlouvu jednoduše vypovědět pro její neplatnost z důvodů porušení zákona o obcích.
A tak ve chvíli, kdy město Slaný chtělo získat dotaci na nákladnou rekonstrukci čističky odpadních vod, zjistilo, že pro přiznání  této dotace musí danou čističku provozovat samo, nikoliv stávajícím nájemcem. Proto již v roce 2012 starosta Rubík uzavřel  (a zastupitelstvo města schválilo)  dodatek, ve kterém se město Slaný zavazuje vyplatit firmě Středočeské vodovody tzv. odškodné za případné zkrácení trvání platnosti dané nájemní smlouvy. Tento dodatek byl pro město Slaný ještě výrazně přísnější (rozuměj co do výše finančního plnění a termínů splatnosti), než následná novelizace, kterou o 3 roky později dojednal ing. Zlámal jako tehdejší místostarosta města.   
A teď pár slov o kouzlení s čísly v článku pana Berkovce. Pro ty z vás, kdo nemají dlouhé články rádi, mohu stručně uvést, že pan Berkovec se mýlí téměř ve všem, o čem píše. A protože pan Berkovec byl jako zastupitel přítomen na jednání zastupitelstva, kde byla celá problematika toku peněz kolem "naší vody" detailně vysvětlena, pak  nemohu dospět k jinému závěru, než že omyly pana Berkovce nevyplývají z jeho neznalosti, ale jsou úmyslné.
Pro snazší pochopení celé problematiky je třeba si uvědomit, že peníze, o kterých tady teď hovořím, jsou peníze slánských občanů. Peníze, které naši občané v současné době platí za vodné a stočné, což činí ročně cca 45 milionů korun. Z těchto peněz hradí Středočeské vodárny veškeré provozní náklady, nájemné městu Slaný (cca 7 milionů korun ročně) a také vytváří určitý zisk (cca 4 mil. Kč ročně).
Žádné jiné peníze do tohoto koloběhu vody a peněz nevstupují!
Zásadní  mylné tvrzení  pana Berkovce je tedy toto (cituji z jeho článku):
"Za tyto dva roky podle modelu navrhovatele P. Zlámala by město tratilo měsíčně na odstupném cca 300 tisíc Kč a zároveň by měsíčně přišlo o nájemné cca 625 tisíc Kč, což vytváří ztrátu téměř 1 milion Kč měsíc co měsíc, a za dva roky by tento model Ing. Zlámala přivodil městu ztrátu přes 20 milionů Kč." ... tvrdí pan Berkovec.
Takže jak je to s nájemným? To je velmi jednoduché vysvětlit: I nově zřízená městská (!) firma Slavos Slaný bude městu Slaný platit nájemné v dohodnuté výši. Město tedy o žádné nájemné (jak uvádí pan Berkovec) nepřijde. Jen je prostě bude dostávat od jiné společnosti, než doposud.
Jak je to s tzv. odstupným? Těch cca 3,6 mil. Kč ročně je de facto zisk, který vykazují Středočeské vodárny. Ale tento zisk v plné výši pochází z plateb slánských občanů. Bude-li tedy veškerý příjem z vodného a stočného inkasovat nová městská společnost SLAVOS, pak bude inkasovat i tyto peníze slánských občanů. Na jedné straně je tedy přijmeme, na straně druhé vydáme. Úhrnem ani v tomto případě o nic nepřicházíme. Daná částka de facto jen projde přes účty města a v následujících 2 letech skončí tam, kde doposud každý rok  -  na účtu vlastníků Středočeských vodáren, tedy francouzské firmy Veolia. Město z těchto peněz doposud nic nemělo, a tedy ani další 2 roky mít nebude. Ale rozhodně na této transakci nic netratí.
Hloubavého čtenáře by mohlo napadnout proč to tedy vlastně děláme? Důvody jsou dva. Jeden jsem již naznačil - abychom mohli získat dotaci na rekonstrukci ČOV. Ta je v současné době městu přiznána ve výši cca 65 mil. Kč. Musíme však splnit výchozí podmínky - tedy zbavit se našeho stávajícího nájemce.
Druhý důvod  již tak zřejmý není. Je totiž ukryt hluboko v účetnictví Středočeských vodáren.  V posledních dvou  letech pozoruji v účetních  výkazech této firmy výrazný (mnohamilionový) nárůst plateb za tzv. outsourcingované služby. Ekonomové, kteří vědí, jak se vyvádějí finance z českých firem vlastněných zahraničními vlastníky, velmi dobře vědí, co tento jev znamená.   Z mého pohledu tedy doplním vlastní závěr: Čím dříve učiníme těmto  neprůhledným ekonomickým tokům přítrž, tím dříve  budou peníze slánských občanů  zůstávat opravdu ve Slaném.

L.Peška, zastupitel / Naše město
10.1.2017