SLÁNSKÉ NOVINY

Palácový převrat očima aktéra

2011-03-13 08:42:37, - redakce

S žádostí o možnost vyjádření k článku  "Palácový převrat v slánské ČSSD ..." se na redakci Slánských novin obrátil jeden z aktérů, pan Pánek.

Nepovažuji za šťastné medializovat interní jednání politické strany, ale jsem okolnostmi veden poskytnout i zcela jiný pohled na skutečnost popsanou v jinak novinářsky velmi zručně napsaném článku o "palácovém převratu" ve slánské ČSSD.

 

Shrňme si hlavní fakta, která vedla většinu členů slánské sociální demokracie k pokusu o výměnu jejího vedení:

  1. Neuspokojivé výsledky ČSSD v komunálních volbách
    Místní ČSSD, 11 let již pod vedením Jaroslava Matějky, nebyla schopna v posledních čtyřech volebních obdobích prosadit jediného zástupce do vedení města, dokonce ani do rady města
  2. Porušování stanov ČSSD
    Interní orgán ČSSD - Krajská kontrolní komise - konstatovala porušování stanov jejím předsedou Jaroslavem Matějkou při přípravě komunálních voleb v roce 2010

 

Stalo se téměř pravidlem, že po prohraných volbách se ve straně poroučí její vedení - dává se šance jiným. Pokus o odvolání předsedy Jaroslava Matějky, který má za sebou troje někdy až ostudně prohrané volby (3 mandáty z 27 v roce 2002, 4 mandáty v roce 2006) z místa předsedy není ničím jiným, než dát šanci někomu jinému.

Je velkou nadějí pro další působení místní ČSSD, že si stávající situaci v místní organizaci  uvědomuje stále vyšší počet jejích členů. Je velkou nadějí, že jsou to lidé vnímaví, přemýšliví, schopní a vzdělaní. Je dobře, že místním členům konečně došlo, že je už více jak 15 let odstavena slánská socdem na okraj politického dění a to i v časech, kdy celostátní a krajské volby ČSSD vyhrávala. Cítí, že chtějí být součástí sebevědomé a vlivné organizace zaujímající důstojné místo na slánské politické scéně a i v rámci ČSSD. Vyšlapat si cestu na výsluní budou muset ale členové sami - bez vlivu a zásahů krajského nebo okresního vedení.

 

Proces obnovy slánské sociální demokracie je nastartován a těžko ho půjde zastavit. Ani tím, že hlasovací lístky dožadující se odvolání předsedy Jaroslava Matějky budou z formálních důvodů označeny jako neplatné.

 

Rád se budu potkávat s těmi a rádi v našich řadách uvítáme ty, kteří by se na změně v místní organizaci chtěli podílet - ať už jako sympatizanti nebo členové. Věřím, že společně dosáhneme lepších výsledků v dalších komunálních volbách, že prosadíme podstatnou část volebního programu a zamezíme realizaci podobných projektů, jako je parkovací dům před Grandem.

 

Děkuji redakci tohoto serveru za zveřejnění mého příspěvku.

 

Jan Pánek, člen MO ČSSD Slaný

 

Poznámka na okraj: Polemikou s článkem o "pálacovém převratu" nechci nikoho unavovat - obsahuje buď lživé nebo hrubě zkreslené informace, z nichž kupříkladu uvádím tu, že členy volební komise byly výhradně noví členové - ve skutečnosti je jeden z nich členem již přes 20 let a druhý 4 roky.