SLÁNSKÉ NOVINY

Park v Benaru se otevřel

2022-06-15 07:35:23, - redakce

V sobotu se otevřel park v Benaru, nově tedy Kumpánova zahrada.

A musím říci, že vypadá ještě lépe, než jsem si podle architektonických plánů původně myslel. Bohužel, je také mnohem dražší, než činily původní odhady. Když nám byl na zastupitelstvu tento projekt poprvé představen, hovořili architekti o nákladech kolem 12 milionů korun. Já sám jsem to tehdy před 4 lety odhadoval minimálně na 20 milionů. A ve skutečnosti jen první etapa nás stála téměř 30 milionů a to ještě nejsme s rekonstrukcí u konce. Čeká nás zásadní oprava plotu, chceme pokračovat revitalizací akvaduktu, zeleně v druhé části parku, sportovním hřištěm a možná i novým minigolfem. To vše ukazuje, že finální náklady se budou pohybovat někde kolem 50 milionů Kč.

 Důvody, proč došlo k tak výraznému překročení předpokládaných nákladů jsou podle mne jasné. Autoři projektu, zahradní architekti manželé Krejčeříkovi, se soustředili především na vizuální stránku projektu, ale zásadním způsobem podcenili jeho technickou přípravu. Nedostatečný geologický průzkum způsobil, že zajištění parku proti spodní vodě se muselo několikrát předělávat a výrazně se tak navýšily náklady na toto řešení. Vyšší byly i náklady na odvoz kontaminované zeminy z části parku. 

Co mne trochu při otevření parku zaskočilo, je absence plánu na nějaké občerstvení v areálu parku. Podle původních plánů se nejen mně zdálo, že s tímto malým "restauračním" zařízením se v parku počítá. Také jsme tento nedostatek připomínkovali na jednání investičního výboru na začátku června. Myslím, že je jasné, že k tomu, aby slaňáci, ale třeba i návštěvníci z okolí, chtěli strávit v parku delší dobu, je nějaká forma jednoduchého občerstvení nezbytná. I kdyby fungovalo třeba jen v letní sezoně nebo jen o víkendech. 

Druhou poznámku mám k provozní době. Pokud chceme udržet park v jeho podobě, zabránit nějakému vandalismu, je patrně nezbytné jej uzavírat. Ale proč musí být park uzavřen v letních měsících již v 19. hodin, jak rozhodla rada města, nějak nechápu? V červnu, červenci, i v srpnu je vidět až do 9. hodiny večerní, proč tedy lidi z parku "vyhánět" již v sedm večer? I to by se do dalších měsíců mělo promyslet a zvážit. Nestojí to v podstatě vůbec nic. 

 L.Peška 

zastupitel / Naše město