SLÁNSKÉ NOVINY

Pětka z matematiky

2016-07-23 08:44:29, - redakce

Dostat pětku z matematiky může každý. Ale když ji má dostat  ředitel školy a navíc ještě starosta města, je to již na pováženou.

Jinou známku si však starosta Hrabánek za svůj domácí úkol, kterým se prezentoval na červnovém  jednání zastupitelstva města při projednávání návrhu na prodloužení smlouvy na provoz vodovodů a kanalizací, nezasloužil. Byl to právě starosta Hrabánek, který předložil zastupitelům zcela nepravdivé a zavádějící podklady, které opíral o své podivné matematické propočty, které ovšem neměly žádnou oporu v reálném světě ekonomické praxe. 
Hrabánek se svými  výpočty snažil zpochybnit více než roční práci předchozího vedení města, které se snažilo o to, aby město Slaný se stalo opět provozovatelem vodovodů a kanalizací, které sice vlastní, ale již více než 20 let  provozují a zisk pobírají  privátní firmy.
Podle Hrabánkových výpočtů mělo město Slaný údajně tratit na této změně  31 milionů korun. Na nesmyslnost tohoto výpočtu hned v úvodu jednání upozornil člen zastupitelstva,  pan Hůla. Následně  pak dr. Peška detailně rozebral celou ekonomiku provozu vodárenské infrastruktury. Rozborem ekonomických výsledků Středočeských vodáren ukázal, kam odtékají peníze vybírané od občanů i to, jakých ekonomických přínosů by mohlo město Slaný dosáhnout, kdyby tuto vodovodní síť provozovalo samo.
Přesto, že z ekonomického hlediska je tak nesporné, že pro město Slaný a jeho občany  je nejvýhodnější, aby si celou vodohospodářskou infrastrukturu provozovalo pod vlastní správou, současná koalice ČSSD a ODS na slánské radnici  rozhodla jinak. K převzetí pro město důležité infrastruktury tak v příštím roce nedojde a i nadále budou vodovody a kanalizace provozovat Středočeské vodárny vlastněné  francouzskou firmou Veolia.