SLÁNSKÉ NOVINY

Podpora sportu ve Slaném opět po staru.

2017-01-29 12:26:13, - redakce

Ve Slaném jsme před 2 lety v podpoře sportu poněkud předběhli dobu. Nyní, po návratu bývalého vedení na slánskou radnici, se opět vracíme zpět.

Ministryně školství, paní Valachová, před několika dny oznámila, že v roce 2017 bude podpora sportovních organizací a oddílů  mládeže z fondů ministerstva  primárně směrována  na úhradu tzv. startovného na sportovních soutěžích a závodech.  Zdůvodnění tohoto trendu je vcelku logické - aby nedocházelo k tomu, že děti ze sociálně slabších rodin se nemohou z finančních důvodů některých závodů účastnit.

Ve Slaném obdobné  opatření přijala bývalá rada města již na podzim 2015.  Zásadní změnou, kterou navrhla tzv. koalice Změny,  bylo zrušení části  finanční podpory  pro sportovní oddíly za tzv. "propagaci města", která měla velmi neurčité mantinely a nebylo jasné, jak bude vlastně přidělována, a tato byla nahrazena konkrétní finanční podporou  účasti na sportovních závodech a soutěžích. Slánské sportovní oddíly tím tak obdrželi částečnou úhradu za náklady na startovné a dopravu na sportovní soutěže, kterých se účastnily. Tento princip byl uplatněn při rozdělování dotací v roce 2016. Toto pravidlo zároveň  velmi přesně ukázalo i aktivitu a výkonnost jednotlivých slánských sportovních oddílů.

Možná i proto bylo novou tzv. Hrabánkovou radou města, která nastoupila v dubnu loňského roku, velmi rychle opět zrušeno. A v prosinci 2016, z iniciativy pánů Matouška (OMS), Hrabánka (ODS) a nového předsedy sportovní komise, pana Štěpánka, jsme se rozhodnutím koaliční většiny (ODS, ČSSD, OMS a dalších) v zastupitelstvu vrátili zpět do minulosti. A tak v roce 2017 bude podpora sportovním oddílům opět vyplácena na principu tzv. "propagace města". Bez ohledu na to, jaká je de facto skutečná aktivita daného sportovního oddílu i jeho sportovní výkony.

L.Peška

Naše město / KSČM


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/podpora-sportu-a-mladeze

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/podpora-sportu-a-zajmove-cinnosti-nove