SLÁNSKÉ NOVINY

Polemika s panem Pánkem

2011-03-17 19:13:46, - redakce

Dění v slánské sociální demokracii stále ještě "hýbe" politickou scénou našeho města. Svůj názor na dění uvnitř této strany v posledních dnech nám zaslal dlouholetý člen městského zastupitelstva za ČSSD, ing. Dosoudil.

Pan Bc. Pánek nechce unavovat čtenáře SN polemikou s redakčním článkem Palácový převrat ve slánské ČSSD a omezuje se pouze na konstatování, že zpráva o průběhu členské schůze ČSSD "obsahuje buď lživé nebo hrubě zkreslené informace" (nic jiného?). Toto dokládá jen tak na okraj tvrzením v poznámce, kterým se sám dopouští hrubého zkreslení faktu, koho do volební komise navrhl. Popravdě, byl to tým jeho fandů s převahou nových členů 2:1. Tím dalším zvoleným členem komise, kterého zmiňuje, jsem byl já a to jen proto, že jsem sám sebe dodatečně navrhl, když jsem pochopil, jakým směrem se odvolání předsedy ubírá. Stejně to bylo úplně jedno, protože k jednání volební komise jsem přizván nebyl a mohu jen potvrdit, že všechno bylo zinscenováno předem. Jako analytik by si p. Bc. Pánek měl takováto nepodložená tvrzení a závěry odpustit. Naopak pravopisnou hrubku ve stejné větě snad můžeme omluvit jeho technickým profesním zaměřením.

To ale nejsou ta nejvážnější a pro mě nepochopitelná a nepřijatelná tvrzení, kterých se p. Pánek ve svém článku dopouští. Prakticky opakuje dva důvody pro odvolání předsedy, které přednesl i na schůzi a to - neuspokojivé výsledky ve volbách a porušení stanov strany. I tato tvrzení mají vážné trhliny v tom, že operuje výsledky let 2002 a 2004 a nikterak nezdůvodňuje kvapné načasování odvolání předsedy právě nyní, v krátké době po jeho zvolení v řádných volbách i po závěrečném projednání výsledků posledních komunálních voleb, hodnocených v dlouhodobé historii jako nejúspěšnější. Podobně porušení stanov nijak neobjasnil ani na schůzi, ani ve svém článku. Samotné zdůvodnění odvolání předsedy p. Pánkovi trvalo na ČS asi tak stejně dlouho, jako přečtení jeho argumentů ve zveřejněném článku a to si myslím, že přes všechny možné a nemožné výhrady si předseda J. Matějka opravdu nezaslouží. Nesouhlasím taky s nepravdivým tvrzením autora článku, že slánská organizace je na okraji politického dění, kdy nemůže prosadit většinu svého programu. Ano, je ve slánských poměrech dlouhodobě opoziční stranou, to ale neznamená, že se demokraticky neúčastní jak komunální, tak i celostátní politiky. Veřejná činnost se netýká jen projevu nesouhlasu se stavbou patrových garáží, ale například i stanoviskem vedením města k ocenění bratrů Mašínů, ke kterému se p. Pánek v rozporu s usnesením členské základny veřejně přihlásil. Nejen tato událost svědčí o hodnotovém souznění s některými představiteli města, ale zároveň dává tušit, jakým směrem by se činnost ČSSD mohla ve Slaném ubírat při naplnění osobních ambicí p. Pánka.

Co mě ale na jeho názorech nejvíce popouzí. Nejsou to jeho osobní ambice skrývající se za kritikou práce jiných, ani způsob, jakým zorganizoval další neúspěšnou fázi jejich naplnění. Opravdu na pováženou je, že vědomě dělí členy místní ČSSD na ty "vnímavé, přemýšlivé, schopné a vzdělané", tedy ty, jejichž názory sám reprezentuje a pak už jen ty ostatní. Toto už je skutečně na zváženou, zda by se výbor MO neměl zabývat návrhem na vyloučením Bc. Pánka z ČSSD. Ne za to, že usiluje o změnu předsedy, ale za způsob jakým to dělá a jak presentuje své osobní názory. Po všem tom, co jsem od něj slyšel, by to vskutku nebylo od věci.

ČSSD je demokratickou stranou, která o víkendu na svém řádném sjezdu bude volit nového předsedu. Oba kandidáti Mgr. Sobotka i JUDr. Hašek se již delší dobu profilují svými názory a vizemi dalšího směřování strany a delegáti sjezdu se budou moci svobodně a uvážlivě rozhodnout, komu v tajné volbě dají přednost. Ve Slaném by se elita, o které p. Pánek ve svém článku hovoří, měla podobným postupem alespoň částečně inspirovat.

 

Vladimír Dosoudil - člen MO ČSSD Slaný