SLÁNSKÉ NOVINY

Pomník daleko na severu

2017-06-18 10:47:26, - redakce

O hrdinech, na které se zapomíná ...

Mé cesty po světě mne nedávno zavedly do malé vesničky na skotské Vysočině. Jmenuje se Arisaig a tvoří ji jen pár domků na břehu severního Atlantiku, jedna hospoda a malý obchod s pohledy, známkami a dalšími drobnostmi. Ale v tom obchůdku je navíc ještě jedna místnost. A to byl právě důvod, proč jsem se do těchto končin, společně s několika dalšími přáteli, vydal.  Arisaig byl totiž výcvikovou základnou českých parašutistů ve Velké Britániim v době 2. světové války.  Odtud se vydala skupina parašutistů v čele s Kubešem a Gabčíkem za svým úkolem. Tuhle jejich historii známe všichni myslím docela dobře. Je v našich učebnicích dějepisu, točí se o ní filmy ...

Ale co jsem nevěděl a dozvěděl se až teprve právě zde, je skutečnost, že vojáci, kteří prošli touto výcvikovou základnou, se účastnili více než 50 výsadkových akcí na území Protektorátu. Z kroniky základny, ve které je krátký zápis o každém československém vojákovi, který tímto výcvikovým táborem prošel, se pak můžete dozvědět ještě jednu informaci: Většina frekventantů tohoto střediska, více než 80% z nich,  se nedožila  roku 1945.
A tak mne jen napadlo, že o těchto "neznámých" hrdinech se  nepíší žádné romány, ani netočí žádné filmy. Zůstala po nich jen ta jedna místnost v malé vesničce ve Skotsku.
 A tak se trochu bojím, že u nás se na ně již zapomnělo.

L.Peška


Do Skotska i vesničky Arisaig se můžete vydat s cestovní kanceláří SLAN tour:

http://www.slantour.cz/zajezdy/katalog/poznavaci-zajezdy/skotsko