SLÁNSKÉ NOVINY

Prachy, prachy, prachy

2017-01-20 21:01:18, - redakce

Zastávat veřejnou funkci je v očích většiny občanů čest. A tomu odpovídá i finanční odměna, na kterou mají zastupitelé města nárok. Je povětšinou spíše symbolická. Ale jsou i vyjímky. A jsou i  vyjímky mimořádně velké.

Na prosincové  jednání městského zastupitelstva předložila vedoucí finančního odboru městského úřadu, ing. Nová, žádost o navýšení financí na odměny zastupitelů cca o 600.000 Kč. Mohlo by tedy některé z vás zajímat proč najednou potřebujeme v této kapitole  o 30% více peněz, než byl původní předpoklad na začátku roku 2016.
Podívejme se tedy na tuto položku městského rozpočtu podrobněji.
Odměna většiny zastupitelů, tedy těch, co nejsou členy rady města, je v podstatě symbolická.  Reálně (po odečtení daní a odvodů) dostávají měsíčně 227 Kč.
O trochu lépe jsou na tom radní města, kteří za svoji funkci dostávají cca 1000 Kč měsíčně.

Obě tyto položky schválilo zastupitelstvo města v dané výši již na podzim 2014 a to i přesto, že vyhláška ministerstva financí umožňuje  stanovit výši této měsíční odměny výrazně vyšší. U zastupitelů 820 Kč, u členů rady 2350 Kč.
Ale všeobecná shoda   naprosté většiny zastupitelů ve Slaném byla na tom, že pro peníze tyto funkce nevykonávají. A tak se rozhodli městskou pokladnu svými odměnami příliš nezatěžovat. Zastupitelé a členové rady si tedy odsouhlasili odměny zhruba ve výši 40%, než na jakou by podle tabulek ministerstva financí měli nárok.
Plat uvolněných funkcionářů města je stanoven zákonem. V případě  starosty  města činí necelých 60.000 Kč měsíčně, v případě místostarosty cca o 10.000 Kč méně.
Proč tedy ten nedostatek financí v odměnách pro zastupitele? 
První "zářez" do financí této kapitoly způsobil nástup uvolněného radního Bartoníčka v dubnu 2016. Takovouto funkci město Slaný nikdy v uplynulých letech nemělo. Jeho plat se pohybuje kolem 45.000 Kč měsíčně, za 8 měsíců roku 2016 tedy celkem cca 360.000 Kč (bez sociálních a zdravotních odvodů). A s tím samozřejmě   nikdo při přípravě rozpočtu na rok 2016 nepočítal.
Ale je třeba zároveň poznamenat, že  i odměna uvolněného člena rady je dána tabulkami ministerstva financí.
Zajímavé také bylo řešení odměn pro ing. Záloma, který byl nejprve v březnu odvolán z funkce starosty a o měsíc později zvolen do funkce místostarosty města. Zákon pamatuje na to, že daná osoba může ve funkci starosty či místostarosty skončit náhle  a v takovém případě má  nárok na vyplácení  odměny ještě po další 3 měsíce. A tuto odměnu také ing. Zálom v dubnu, květnu a v červnu obdržel. Ale protože již v dubnu opět nastoupil do funkce místostarosty, za kterou již od května opět pobíral plat v plné výši, tak jeho celková odměna z rozpočtu města dosáhla  v měsíci květnu částky cca 110.000 Kč. A stejně tak  tomu bylo i v měsíci červnu.  I za tento měsíc vyinkasoval ing. Zálom od města 110.000 Kč.
Zákonodárce při stanovení  výše platu uvolněných funkcionářů i po skončení jejich mandátu tato varianta, kdy dotyčný zastupitel nejprve ukončí svoje působení v jedné funkci, ale prakticky vzápětí nastoupí do jiné dobře honorované funkce u stejné organizace,  patrně nenapadla.  
Takže ing. Zálom vyinkasoval cca 120.000 Kč souběžně ke svému platu místostarosty města (měsíčně 50.000 Kč) vše podle zákona.
Zdá se vám to poněkud neetické? Možná to i neetické je.
Musel městský úřad tuto dvojnásobnou odměnu ing. Zálomovi vyplatit? Odpověď zní ano, pokud ...
Pokud by se ing. Zálom sám nerozhodl, že do nové funkce nastoupí jako uvolněný funkcionář města až  později. Tedy teprve od června.
Někteří zastupitelé vyzvali místostarostu Záloma na prosincovém jednání zastupitelstva, aby se této duplicitní odměny vzdal. Ale on na jejich výzvu nijak nereagoval.

Mohl to ing. Zálom udělat? Samozřejmě, mohl. Vždyť podobně postupovalo i dalších 24 slánských zastupitelů. Ti se také zcela dobrovolně vzdali části své odměny, na kterou měli dle zákona platný nárok.
Ale  ing. Zálom takový  postup nezvolil. Vybral si variantu vyinkasovat z městské pokladny dalších 100.000 Kč.

A o tom to je. Proto někteří zastupitelé, a já věřím, že je jich většina, vykonávají své funkce z pocitu odpovědnosti ke společnosti. A někteří jiní z důvodů zcela jiných.

L.Peška
Naše město / KSČM