SLÁNSKÉ NOVINY

Předstíraný boj vedení města s hazardem

2010-10-02 14:58:58, - redakce

Boj s hazardem je oblíbené předvolební téma v komunálních volbách.

Město Slaný není výjimkou a narychlo schválená obecně závazná vyhláška č. 1/2010 na posledním zasedání zastupitelstva města tomu nasvědčuje. Přestože právní úprava upravující mj. regulaci výherních hracích přístrojů (dále jen "VHP") formou obecně závazné vyhlášky (dále jen "OZV") viz zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách (dále jen "ZLPH"), ve znění pozdějších předpisů, umožňuje již řadu let regulovat provoz VHP,   rozhodlo se vedení města k tomuto kroku až pod tlakem veřejnosti a těsně před komunálními volbami. Přitom např. město Uherské Hradiště přistoupilo k regulaci provozu VHP již v r. 2006, o čemž svědčí OZV č. 8/2006, která byla schválena zastupitelstvem města  již dne 29. 8. 2006.

Bohužel současná OZV č. 1/2010 pouze předstírá boj s hazardem. Cílem je pouze uvést voliče v omyl, aby se vytvořila iluze, že místní ODS vytáhla do boje proti hazardu. Uvedu několik příkladů pro své tvrzení.

Předně rada města ve své důvodové zprávě k OZV uvádí, že předložená OZV vychází ze současného stavu heren ve městě a v podstatě povoluje umístění VHP pouze v nich. Město tím získá regulační nástroj pro případné další povolování či zakazování umístění VHP. Co to znamená? Město bude tolerovat všechny dosud provozované herny s VHP, které jsou provozovány na 23 místech v celkovém počtu 107 ks. Tímto opatřením se pouze vytváří neoprávněná výhoda pro vlastníky nemovitostí, ve kterých jsou umístěny VHP, neboť OZV povoluje jejich provozování pouze v konkrétních jednotlivých objektech označených čp. viz příloha č. 1 OZV. Občan se bude muset smířit s tím, že stávající herny budou zachovány.

Rada města akceptuje stav, kdy jsou VHP provozovány v okruhu vzdálenosti do 100 m od budov škol, školských zařízeních, zařízeních sociální a zdravotní péče (patří sem i lékárny), státních orgánů a církví, a to v rozporu s ust. § 17  odst. 11 ZLPH. Uvedu příklad např. herna Lambada v Husově ul. čp. 103, která je v těsné blízkosti lékárny a herna EL ALMA v ul. Soukenická 63.  Dalším příkladem je herna Amiga v ul. Soukenická čp. 46, která je v blízkosti ZŠ na Komenského nám. Dle rozsudku Nejvyššího správního soudu sp. zn. 9 AFS 79/2008 - 101 ze dne 23. dubna 2009, při výkladu ustanovení § 17 odst. 11 ZLPH se při vyměření stometrového okruhu vzdálenosti od výše uvedených budov vychází z přímé vzdálenosti dotčených objektů měřené tzv. vzdušnou čarou.

 

Dále rada města při předložení OZV nevyužila zákonné oprávnění uvedené v ust. § 50 odst. 4 ZLPH. "Obec může stanovit OZV vydanou v samostatné působnosti, že VHP mohou být provozovány pouze na místech a v čase vyhláškou určených, nebo stanovit, na kterých veřejně přístupných místech v obci je provozování výherních hracích přístrojů zakázáno." Dle schválené OZV č. 1/2010 mohou být VHP provozovány od 00.00 - 24.00, protože rada města předkládající OZV nevyužila zákonné oprávnění  určit čas, kdy mohou být VHP provozovány.

 

Důvod do současnosti skoro nulové regulace je více než prozaický. Dá se vystihnout dvěma slovy - nemalé příjmy. Vždyť z provozu VHP má město roční zisk 2.140.000,- Kč. Jako kandidát do zastupitelstva města za ČSSD předložím OZV, která skutečně vytlačí hazard z města.

 

Ing. Martin Dušák