SLÁNSKÉ NOVINY

Přežije sport ve Slaném rok 2010?

2010-06-18 09:01:48, - redakce

Zhoršující se ekonomická situace veřejných rozpočtů (státního, krajského i městského), ale i řady firem a podnikatelů s sebou přináší následně i problémy v tzv. terciální sféře.  Jednou z činností, která je těmito  ekonomickými důsledky  významně zasažena, je oblast sportu. Bohužel, v našem městě neměl a nemá sport právě ustláno na růžích již delší dobu.

Již řadu let se pravidelně při projednávání návrhu městského rozpočtu, případně i při jiných vhodných příležitostech vyjadřuji k výši finanční podpory, kterou město Slaný přispívá na činnost sportovních a zájmových organizací. Každoročně se snažím přesvědčit ostatní členy zastupitelstva, že bychom tuto všeobecně prospěšnou činnost či aktivity měli podporovat mnohem významněji a výši finanční podpory, která směřuje především na mládežnickou činnost, navýšit. Stalo se v posledních letech již jakousi tradicí, že v diskusi na zastupitelstvu se k tomuto návrh pozitivně vyjadřuje především člen zastupitelstva ing. Šmehlík (KSČM), negativně pak pánové z vedení města,  starosta RNDr. Rubík (ODS) a místostarosta ing. Bartoníček (ODS).  Názor pravicové většiny pak zpravidla shrnuje ing.Frolík (ODS) ve vystoupení, které by se dalo charakterizovat stručně "kdo si chce zasportovat, ať si za to také zaplatí".  A tak je již tradicí, že  v následném hlasování, je  můj nebo Šmehlíkův konkrétní návrh na zvýšení vyčleněné částky v městském rozpočtu podpořen hlasy zastupitelů za KSČM a ČSSD, případně ještě dalším 1-2 zastupiteli, ale převahou hlasů zástupců pravicových stran je každoročně "smeten ze stolu".   

V červnu 2009 projednávalo městské zastupitelstvo ve Slaném několik materiálů, které se sportovních a zájmových organizací bezprostředně dotýkaly. Mj. zavedení fakturace za pronájem sportovních zařízení pro hokejový, basketbalový a  fotbalový oddíl, žádost plochodrážníků o mimořádný příspěvek ve výši 100.000 Kč, který by jim umožnil dokončení alespoň letošní jarní části sezóny, a také rozdělení dotací na jednotlivé sportovní oddíly a zájmová sdružení.

Při této příležitosti upozornil L.Šmehlík (KSČM), že řada sportovních oddílů má naprostý nedostatek financí na vlastní činnost a stojí před rozhodnutím, zda svoji činnost neukončit, či jinak výrazně neomezit.  Zároveň navrhl, aby byla zpracována studie rozvoje sportovišť ve Slaném.

V návaznosti na projednávané materiály jsem členům zastupitelstva předložil některá fakta  a srovnání výše příspěvku na sportovní činnost ve Slaném a v jiných městech.  Ve Slaném tento příspěvek činil v roce 2009 cca 1.400.000 Kč, tedy zhruba 0,6% z celkových příjmů města.  Pro srovnání - například město Příbram vydává na podporu sportu každoročně pravidelně 2% příjmů. Naše partnerské město,  slovenská Skalica, počtem obyvatel zcela srovnatelné se Slaným, dává na podporu sportu částku cca 100.000 Eur, tedy zhruba 2.800.000 Kč a navíc poskytuje prostory v městských sportovních zařízeních pro potřeby sportovních oddílů zcela zdarma.

Na základě těchto skutečností jsem navrhl, aby  v rozpočtu na rok 2010 byla na podporu sportovních a zájmových organizací vyčleněna částka ve výši min. 1,5% z plánovaných příjmů města na daný kalendářní rok. Odhadem by to znamenalo zvýšení příspěvku z dosavadních cca 1,9  mil. Kč na 4,5 mil. Kč. Nebylo překvapením, že tento návrh ve svých vystoupeních odmítli jak starosta města RNDr. Ivo Rubík, tak i jeho zástupce, ing. Bartoníček. Ani následné hlasování neskončilo jinak, než všechna předchozí. Ale výsledný poměr 12 PRO / 13 PROTI svědčil o tom, že naléhavost řešení problémů, do kterých se dostávají především z ekonomických důvodů některé  sportovní oddíly a organizace, si postupně uvědomují i další zastupitelé.    

V tomto duchu jsem pak i při projednávání návrh rozpočtu města na rok 2010  navrhoval  zvýšení příspěvku na činnost sportovních a zájmových organizací o 400.000 Kč, cca na částku 2.200000 Kč.

Bohužel, pravicová většina tento návrh opět odmítla.

Pro sportovní  organizace, a především pro ty, které se snaží svojí činností orientovat na výchovu mládeže,  to znamenám, že i další rok budou odsouzeny jen k finančnímu živoření  a obavám o ekonomické přežití další sezóny.

Bohužel, vedle vlastního provozu sportovních oddílů je ve Slaném zanedbaná i sportovní infrastruktura.  Zásadní rekonstrukci či modernizaci by si zasloužil Zimní stadion. Bez výkupu pozemků u plochodrážního stadionu se nedá ani uvažovat o nějakém jeho rozvoji. Chybí i hala s dostatečnými rozměry pro sálové sporty. Nedostatečné je zázemí na fotbalovém stadionu.

Místo řešení těchto neléhavých a aktuálních problémů sportovní infrastruktury přišlo na jaře letošního roku  vedení slánské radnice s doslova zpackaným projektem na rekonstrukci atletického stadionu. Na první pohled líbivý projekt de facto neřeší žádné z aktuálních problémů sportu ve městě. Naopak, téměř "kocourkovsky" budeme rozkopávat to, co funguje bez problémů (treninkové fotbalové hřiště) a z devastovaného zázemí tohoto stadionu si vůbec nevšimneme.

 

RNDr. Ladislav Peška, člen městského zastupitelstva

 

Pozn. redakce

Dle zápisu z jednání městského zastupitelstva v červnu 2009  pro návrh na doporučení zvýšení podpory sportovním organizacím hlasovali:
RNDr. Peška (KSČM), ing. Šmehlík (KSČM), ing. Klas (KSČM),  p. Matějka (ČSSD), p. Pánek (ČSSD), ing. Dosoudil (ČSSD), Mgr. Švarc (ČSSD),   Mgr. Berkovec (VpM), p. Dobner (SNK), MUDr. Matoušková (VpM), p. Šebestová (ODS), p. Šváb (ODS).
Proti tomuto návrhu hlasovali:
RNDr. Rubík (ODS), ing. Bartoníček (ODS), p. Hložek (VpM), p. Čapek (ODS), p. Schneider (ODS), p. Fűrst (ODS), ing. Hampl (ODS), Mgr. Judlová (ODS), JUDr. Richtr (ODS), Mgr. Hrabánek (ODS), p. Kočka (KDU-ČSL), MUDr. Ranková (ODS), MUDr. Vašek (KDU-ČSL). 

 

Pro návrh na zvýšení příspěvku na podporu činnosti sportovních a zájmových organizací v rozpočtu města na rok 2010 v prosinci 2009 hlasovali:
p. Moulis (KSČM), ing. Šmehlík (KSČM), RNDr. Peška (KSČM), ing. Klas (KSČM), Mgr. Švarc (ČSSD), p. Pánek (ČSSD), p. Matějka (ČSSD), p. Dobner (SNK), MUDr. Matoušková (VpM), ing. Bartoníček (ODS).
Proti tomuto návrhu hlasovali:
RNDr. Rubík (ODS), Mgr. Berkovec (VpM), MUDr. Vašek (KDU-ČSL), p. Kočka (KDU-ČSL), p. Čapek (ODS), p. Fürst (ODS), p. Schneider (ODS), Mgr. Judlová (ODS), p. Hložek (VpM), MUDr. Ranková (ODS), JUDr. Richtr (ODS), p. Šváb (ODS), Mgr. Hrabánek (ODS), pí Šebestová (ODS).