SLÁNSKÉ NOVINY

Promarněný rok

2017-04-05 07:56:32, - redakce

Jsou výročí, která slavit nebudeme. Přesto je třeba je připomínat.

4. dubna 2016 zorganizovala slánská ODS společně s ČSSD převrat na slánské radnici. Většina členů tehdejšího vedení města a městské rady byla odvolána a na jejich místa byli zvoleni  lidé, kteří vedli Slaný v předchozích 20 letech.
Po roce tedy můžeme  srovnávat činnost   nového Hrabánkova vedení radnice s předchozí radou města.

Práce  jen aby se neřeklo ...
Již první kroky resp. spíše nečinnost nově zvolené městské rady ukázaly, že s pracovitostí se nově zvolení radní s těmi předchozími srovnávat nemohou ani náhodou. Frekvence jednání městské rady resp. čas, který radní věnují práci pro města se snížila na třetinu.  Je zřejmé, že  nové vedení města   si neklade zdaleka tak vysoké cíle, jako to předchozí, které se snažilo řadu po léta nashromážděnýc h a neřešených problémů města někam  posunout. Hrabánkovo vedení se nesnaží prakticky o nic. Nejvíce mu vyhovujte stav, kdy nemusí nic měnit či vymýšlet, tj. nemusí nic dělat, jen nechat problémy plynout, dokud nějak neodezní či se nevyřeší samy.

Technické služby
Poté, co si starosta Hrabánek nechal zastupitelstvem odhlasovat, že Technickým službám budou uhrazeny  i ty fakturované práce, které si u nich nikdo neobjednal a které byly na město vykazovány v době, kdy radnici v letech 2013 - 2014 řídilo duo Hložek - Hrabánek, veškerá další aktivita kolem potřebné a připravované restrukturalizace tohoto podniku utichla. Radní Bartoníček se uspokojil s tím, že  se prodloužily smlouvy s Technickými službami jakýmsi provizoriem až do konce roku 2017. Co bude po tomto datu na radnici v podstatě nikoho nezajímá.

Sportovní hala
Jedním z prvních rozhodnutí  nového vedení města byl, jak jinak to říci, akt msty Hrabánkova vedení  na neloajálních slánských sportovcích. Připravená a finančně zajištěná  výstavba nové sportovní haly byla zastavena a následně zrušena. A to i přesto, že v rozpočtu města zůstalo za rok 2016 nevyužito 86 milionů korun. Tedy částka , která by stačila bez problémů na 4 takové haly.

Rekonstrukce vytápění slánské nemocnice
Dlouho připravovaný projekt rekonstrukce zastaralého a neefektivního vytápění slánské nemocnice byl Hrabánkovým vedením rovněž zastaven.  Především radní Víšek se snažil podivnými zákulisními intrikami o změnu schváleného způsobu vytápění. A ani poté, co většina zastupitelů si, přes odpor Hrabánkova vedení, prosadila pokračování dle původně schváleného  projektu, tento do dnešního dne ještě nezačal.

ČOV
Ani tolik potřebnou rekonstrukci čističky odpadních vod se nepodařilo Hrabánkovi a jeho týmu zahájit. Vedle zjevné nezkušenosti s takto velkým projektem (celková výše investice s pohybuje kolem 100 milionů korun) k tomu jistě přispívá i neustálé zpochybňování zvolené koncepce ze strany místostarosty Záloma a radního  Berkovce, kteří se vehementně snažili prosadit jinou koncepci řešení a tím i jinou, jim spřátelenou firmu, která by tuto rekonstrukci realizovala.

UHOS a pokuta
Ukázkou poměrů na slánské radnici je případ náhrady škody, kterou měli městu uhradit bývalí členové rady (Hložek, Vašek, Hrabánek a další) za jejich nezákonný postup při výběrovém řízení na výstavbu parkovacího domu v roce 2013. Úmyslný lajdácký přístup místostarosty Záloma k požadavkům soudu vedl k tomu, že soud žalobu města na skupinu bývalých radních odmítl projednávat a tak viníci způsobené škody  vyvázli bez jakéhokoliv postihu. Navíc mají od města vyinkasovat dalších cca 200.000 Kč jako náhradu za náklady soudního řízení.
 
Kádrová politika
Radikální změnou prošla tzv. kádrová politika vedení města. Řada vedoucích funkcionářů z městského úřadu odešla (tajemník Herčík, manažer rozvoje města ing. Grohmann, vedoucí odboru správy majetku p. Sejkora).   Zatímco předchozí rada města při obsazování  vedoucích pozic se snažila o transparentní výběrová řízení. Mj. i tím, že se většiny  těchto řízení měl možnost účastnit i zástupce opozice, nová rada nic takového nepřipouští. Veškerý výběr provádí jen úzká skupina osob kolem starosty Hrabánka a jeho nejbližších spolupracovníků (Zálom, Bartoníček). A tak jsou výběrová řízení jen formální, mnohdy se již předem ví, která osoba bude do funkce dosazena ještě před tím,  než je vlastní výběrové řízení vůbec zahájeno.

Parkoviště a chodníky
Snad jen v jedné věci současná rada města předčila tu předchozí. Místo náročných investičních staveb (ČOV, nemocnice, sportovní hala) se soustředili na jednoduché opravy či budování chodníků a parkovišť.

Dotace
Město Slaný v předchozím období patřilo mezi 10 nejúspěšnějších měst České republiky v oblasti získávání dotací. Po vynuceném odchodu ing. Grohmanna a jeho týmu z oddělení rozvoje města můžeme konstatovat, že současnému Hrabánkovu  vedení se za uplynulý rok nepodařilo získat jedinou korunu dotace na jakoukoliv větší investiční akci.

Vodohospodářská infrastruktura
Hrabánkovo vedení úmyslně zastavilo přípravu na převzetí správy celé vodohospodářské infrastruktury, tedy vodovodů a kanalizací zpět do správy města. Firma SLAVOS, o jejímž založení rozhodli zastupitelé již v únoru 2016, do dnešního dne nevznikla. Starosta Hrabánek a radní města se tak snaží zachovat nájemní vztah se Středočeskými vodárnami i přesto, že je tento stav jak pro město, tak i pro občany finančně nevýhodný.  Starosta Hrabánek, místostarosta Zálom i radní Berkovec zveřejňují nepravdivé informace o finančních otázkách celého přechodu na novou formu správy tohoto důležitého segmentu činnosti města.

Městské finance
Zcela opačný trend nabralo hospodaření města. Předchozí rada dbala velmi pečlivě na promyšlené hospodaření města. Podařilo se jí během jediného roku dostat finance města do velmi dobrého stavu.  S nástupem starosty Hrabánka nastala opět éra nesmyslného plýtvání a utrácení peněz.  Nedostatek vlastních zkušeností musí rada města řešit odbornými posudky a studiemi prakticky na cokoliv, co chce či zamýšlí udělat.  Místo vlastních odborníků např. v oblasti kultury jsou najímány cizí firmy, které akce, které doposud za minimálních nákladů zajišťovali pracovníci odboru kultury či KZMS jsou dnes zadávány externím firmám. A to bez jakéhokoliv výběrového řízení, přesného rozpočtu či podobných závazných finančních pravidel.

Public Relations
V téhle oblasti starosta Hrabánek jednoznačně nad předchozím vedením města vyhrává.  Zatímco předchozí starosta Zálom nedokázal komunikovat ani se třemi slánskými novináři, Hrabánek výrazně zlepšil svoji prezentaci jak na facebooku, tak i na slánské TV. S nadsázkou můžeme říci, že jsme starostu Hrabánka neviděli s televizní kamerou za zády snad již jen na toaletě, jinak úplně všude.

A protože ani v posledních týdnech či měsících se nezdá, že by se přístup městské rady k vedení města nějak měnil, můžeme jen prognozovat, že ani další rok nebude patrně jiný.  Na zásadnější změny v práci slánské radnice si tak budeme muset počkat  patrně až do komunálních voleb na podzim 2018.