SLÁNSKÉ NOVINY

Průzkum preferencí před komunálními volbami ve Slaném

2018-09-26 07:24:46, - redakce

V průzkumu preferencí před komunálními volbami dominují  strany Naše město, ODS a Svobodní.

Provést průzkum volebních preferencí není v případě komunálních voleb s ohledem na variabilitu volebního systému nic jednoduchého. Proto vám  předkládáme  fakta přesně tak, jak je náš průzkum od jednotlivých respondentů získal.
Připomeňme, že předvolební  průzkum probíhal od pátku 14. září do pátku 21. září. Účast na průzkumu byla zcela dobrovolná, informace o průzkumu byla zveřejněna na webových portálech www. slanske-noviny.cz, www.slansko.cz a na facebooku.
Celkem se průzkumu  zúčastnilo 141 zcela anonymních respondentů.
Z tohoto počtu se celkem 84% respondentů chce zúčastnit komunálních voleb. Neočekáváme, že volební účast ve Slaném  bude tak vysoká. Dá se předpokládat, že ti občané, kteří nemají zájem zúčastnit se komunálních voleb se do tohoto průzkumu  zapojili jen minimálně.

První otázka zkoumala jaká je volební preference jednotlivých volebních stran jako celku. V souladu s pravidly volebního zákona bylo možné v tomto případě volit pouze jednu z kandidujících stran.
V této otázce "odevzdalo" svůj hlas 129 respondentů.
Pořadí preferencí jednotlivých stran je následující:
Naše město     24%
ODS                 19%
Svobodní         16%
ANO                 10%
USZ                  9%
ČSSD                6%
SPD                   5%
OMS / STAN     5%
Koruna česká   2%
Spolu                2%

Komentář: Přední pozice   volebních stran Naše město a ODS nejsou překvapivé. Naše město je v současnosti výrazně dominujícím subjektem především na levicové straně slánského politického spektra. ODS naopak dominuje u pravicové části  slánských občanů. V komunálních volbách v roce 2014 skončili tyto strany jen těsně za sebou na 2. a 3. místě.  Možná  poněkud překvapivé je 3. místo a více než dvojnásobný nárůst preferencí u Strany svobodných občanů. Občané Slaného zřejmě ocenili to, že si zastupitelé této strany čtyři roky v zastupitelstvu poctivě odpracovali.
Naopak, propad hnutí ANO až na 4. místo v pořadí a zároveň i výrazný pokles podpory slánských občanů  oproti celorepublikovým preferencím je obrazem toho, co vše dokázali zastupitelé za ANO, především pánové  Berkovec, Širc a Zíma udělat s předvolebními sliby, které ANO svým voličům dávalo před minulými komunálními volbami.  Zrada na voličích se jen tak nepromíjí.
Páté v pořadí USZ vykazuje setrvalou podporu kolem 10%   slánských občanů.
Na hraně postupu do slánského zastupitelstva se pak pohybují 3 strany. Propad voličské přízně u ČSSD je vcelku pochopitelný a očekávaný. Jen málokterý občan města by chtěl asi znovu vidět ve vedení města pana Záloma.  SPD jako nově kandidující  subjekt bude muset čekat, zda dokáže oslovit dostatečný počet voličů. A OMS se svou krajně pravicovou rétorikou nemůže rovněž pomýšlet na nějaké výraznější volební preference.
Poslední místo zaujímá nově vzniklé volební sdružení SPOLU, jehož zatím pouze 2% podpora může být způsobena tím, že voličům se tento subjekt zatím nijak výrazněji  nepředstavil. Ne každý ví, že je to de facto pokračování dvou předchozích subjektů:  KDU-ČSL a Volby pro Slaný.

Volební systém v případě komunálních voleb umožňuje i volbu jednotlivců napříč stranami. Toto jsme zohlednili v případě dotazu na podporu jednotlivých lídrů volebních stran. Respondenti zde mohli zvolit libovolný počet jmen. Výsledek pak ukazuje jak jsou jednotliví  lídři obecně přijatelní či populární mezi slánskými občany.
Popularita či podpora lídrů volebních stran:
Jiří Hůla (Svobodní)                33%
Ladislav Peška (Naše město) 32%
Martin Hrabánek (ODS)          25%
Milan Grohmann (USZ)           19%
Ivo Slánský (SPD)                  11%
Radek Vondráček (ANO)        10%
Pavel Zálom (ČSSD)                9%
Vojtěch Kočka (Spolu)            3%
Pavel Bartoníček (OMS)          3%

S ohledem na současné poměry v městském zastupitelstvu i na slánské radnici není překvapivé, že žebříčku popularity dominují dva opoziční politici - Jiří Hůla a Ladislav Peška. Ani všemožná sebepropagace starosty Hrabánka s využitím peněz i aparátu slánské radnice tak nepomohla lídrovi ODS na lepší než třetí místo s poměrně výrazným odstupem za vedoucí dvojicí. V dalším pořadí je zajímavá poměrně slušná podpora lídrovi slánské SPD, panu Ivo Slánskému. Jen minimální podpory se pak u slánských občanů těší sedmdesátipětiletý lidovec Vojtěch  Kočka a také radní města, Pavel Bartoníček (OMS/STAN).

Za obdobných podmínek mohli respondenti hlasovat i o vybrané skupině dalších 9 kandidátů z jednotlivých volebních stran. 
Preference resp. popularita dalších předních kandidátů z jednotlivých volebních stran:
Jan Chyský (Svobodní "2.")       35%
Martin Cílek (Naše město "3.")  29% 
Tomáš Drholec (USZ "4.")          18%
Martin Jirák (ODS "3.")              16%
Jaroslav Hložek (Spolu "4.")      15%
Stanislav Berkovec (ANO "3.")  11%
Jiří Víšek (ČSSD "3.")                  7%
Filip Kruncl (OMS "3.")                7%
Karolína Lev (SPD "2.")              7%

I zde vcelku jasně a s velkou převahou vedou zástupci v současné době opozičních stran - Jan Chyský (Svobodní) a Martin Cílek (Naše město). Na 3. místě je pak Tomáš Drholec,  rovněž z opoziční USZ.

Příští víkendové dny ukáží, zda se výsledky tohoto průzkumu potvrdí. Nakročeno ke změně na slánské radnici je velmi dobře.