SLÁNSKÉ NOVINY

Pštrosí politika a Technické služby

2017-03-28 14:04:11, - redakce

Jak pštros, který si myslí, že když strčí hlavu do písku, všechny problémy se vyřeší sami, se chová vedení slánské radnice v kauze Technických služeb.

Situace kolem Technických služeb se začala komplikovat poté, kdy v roce 2014 svůj 50% podíl v této původně městské firmě prodala MPV Kladno dravci na poli tříděného odpadu, firmě AVE.  Město Slaný se tak dostalo do obtížné situace, kdy má uzavřenu s Technickými službami jen složitě vypověditelnou smlouvu ještě z dob, kdy bylo jejich stoprocentním vlastníkem, ovšem jeho rozhodování v této organizaci je podmíněno i souhlasem druhého spoluvlastníka. Schizofrenní situaci, kdy jeden spoluvlastník (tedy město Slaný) má zájem na co nejnižších nákladech za poskytované služby a druhý spoluvlastník (privátní firma AVE) pochopitelně akcentuje maximalizaci jejího provozního zisku, tak přináší řadu provozních problémů.
Navíc, bohužel, za starostování pana Hrabánka v roce 2014, byly finanční problémy kolem Technických služeb jeho osobou přehlíženy či vědomě odsouvány.
V této situaci se rada města, vzniklá po komunálních volbách v roce 2014, rozhodla řešit celou  situaci novým způsobem. V první fázi (v březnu  2016) došlo k vypovězení některých smluv s Technickými službami s tím, že bude vyhlášeno nové výběrové řízení, které by mělo ukázat, na kolik jsou dosavadní ceny účtované městu odpovídající situaci na trhu  v této oblasti. Souběžně s tím se připravovala i reorganizace Technických služeb  tak, aby se vyřešily problémy vyplývající z podílového vlastnictví obou subjektů. Jako nejpravděpodobnější se jevila varianta rozdělení společnosti na dvě  samostatné firmy tak, aby jedna část  byla opět plně  vlastněna městem Slaný.
Ovšem politický převrat, který zorganizovala slánská ODS ve spolupráci s ČSSD v dubnu loňského roku a nová rada města, která se díky těmto změnám ustavila, všechny tyto potřebné kroky zastavil. Nově vzniklá rada, jejíž někteří členové ještě pamatují dobu, kdy se neuváženě odprodával 50% podíl Technických služeb za cenu jednoho popelářského vozu, tak celý potřebný proces  zakonzervovala a za uplynulý rok se v řešení problémů Technických služeb nepostoupilo ani o píď.
Nebylo doposud vyhlášeno žádné výběrové řízení přesto, že platnost uzavřených smluv na zajišťování potřebných služeb pro město Slaný končí k 31. prosinci 2017.
Nejsou známy ani žádné přípravné kroky k reorganizaci vlastních Technických služeb.  Hrabánkova rada města již na případu založení slánského Slavosu demonstrovala, že založení nové městské firmy nedokáže odborně připravit ani zajistit. Zdá se tedy, že obdobná situace nastane i v případě Technických služeb. Ing. Bartoníček, člen rady města, který má  Technické služby ve své gestci, nedokázal za uplynulých 12 měsíců ani připravit, natožpak předložit radě či zastupitelstvu jakýkoliv koncepční materiál, který by danou situaci řešil z pohledu příštích několika let. A mezitím čas běží ...
Nejasnost kolem další existence a fungování Technických služeb brání jejich dalšímu rozvoji či potřebným investicím. Je logické, že Technické služby odkládají nákup nákladné speciální  techniky za situace, kdy nevědí, zda ji od roku 2018 dokáží využít.
Nespokojenost s mlčením kolem stávající situace Technických služeb vyjádřila i dozorčí rada Technických služeb, která nedávno vyzvala jednatele TS, aby požádal vedení města, aby se celou problematikou začalo urychleně zabývat.  
Vedení slánské radnice však, s hlavou hluboko do písku ponořenou, významně mlčí.  Ani tři uvolnění členové vedení města, ani šest dalších pánů radních, se těmito otázkami nezabývá. Natožpak aby připravilo nějaké řešení.

L.Peška

Naše město


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/truc-uvolneneho-radniho

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/neznalkove-na-radnici

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/uvidime--neapol-ve-slanem-na-vlastni-oci

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/starostova-lez-ma-kratke-nohy