SLÁNSKÉ NOVINY

Školní jídelna Na Sadech půjde do rekonstrukce

2022-09-05 14:19:57, - redakce

Školní jídelna Na Sadech po 40 letech provozu potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Předpokládá se, že na konci letošního školního roku, tedy v červnu 2023 vydá školákům poslední obědy a po celý další školní rok, tedy až do září 2024, bude uzavřena.

Jak tedy bude zajištěno stravování školních dětí po tuto dobu? 

 V průběhu let 2020 a 2021 jsme na investičním výboru projednávali různé varianty řešení. Jedním z nich byla i možnost, že by obědy pro školáky zajišťovala některá z komerčních firem (např. Scolarest), které se touto činností zabývají. Ale požadavky těchto firem, ve srovnání s jejich přínosem pro město a naše školáky, nebyl příliš velký. Rozhodli jsme se tedy, že náhradní způsob zajištění obědů pro děti z 2. základní školy, gymnázia i obchodní akademie zajistí město vlastními kapacitami.

 První etapou, která začíná již v těchto dnech, je rozšíření a modernizace kuchyně školní jídelny na 3. ZŠ tak, aby dokázala navařit dostatek jídel i pro strávníky z jídelny Na Sadech. Kapacita této školní jídelny se tak musí navýšit o 1200 jídel, tedy na více než dvojnásobek. Tyto obědy pak budou převáženy do Grandu, kde budou upraveny stávající prostory pro vydávání školních obědů. Tak tomu bude po celý školní rok 2023 / 2024. 

O letních prázdninách v roce 2024 pak bude část nového vybavení školní jídelny na 3. ZŠ přesunuta na jídelnu Na Sadech, která mezitím projde kompletní rekonstrukcí. Jídelna Na Sadech by se tak měla vrátit do plného provozu opět v září 2024. 

Celá rekonstrukce i s pořízením nového vybavení pro obě naše školní jídelny vyjde cca na 100 milionů korun. V rámci rekonstrukce by měla být školní jídelna Na Sadech vybavena i FTV panely, které by měly přispět k úspornějšímu provozu tohoto nově zrekonstruovaného objektu. 

L.Peška 

předseda investičního výboru zastupitelstva města