SLÁNSKÉ NOVINY

Šlachta míří do Parlamentu

2021-03-06 10:07:28, - redakce

Koncem loňského nebo začátkem letošního roku se na naší politické scéně objevilo několik nových politických hnutí. Některá z nich se představila i u nás ve Slaném.

Podívejme se tedy, s jakými ambicemi mohou tato hnutí vzhlížet k nadcházejícím podzimním parlamentním volbám. Při této analýze vycházíme z výsledků průzkumu veřejného mínění, který má redakce Slánských novin k dispozici. Tento průzkum byl prováděn v prvním březnovém týdnu.

Jako přímá reakce na dnes již téměř rok trvající pandemii a související opatření a omezení daná nouzovým stavem v České republice vznikla dvě hnutí - Blanický manifest Daniela Landy a hnutí Chcípl pes. Dá se říci, že podpora těchto hnutí občanskou veřejností je přímo svázána s koronavirovou pandemií. Až se tato pohroma přes nás přežene, obě hnutí vcelku logicky ztratí důvod své existence. Odpovídá tomu i jejich aktuální podpora z řad občanů ČR. I když hnutí Chcípl pes zná 50% občanů ČR, sympatie k němu cítí pouze 3,8% občanů. Ještě o něco menší podporu má Daniel Landa s hnutím Blanický manifest. Jeho existenci zaznamenalo pouze 37% občanů a sympatie k němu vyjadřuje pouhých 3,5% občanů ČR. Pokud by se představitelé těchto hnutí rozhodli kandidovat s jejich hnutím do Parlamentu, byla by to patrně zcela zbytečná námaha. Jejich volební preference jsou v obou případech v podstatě zanedbatelné - někde hluboko pod 1%. 

S mnohem větším úsilím se snaží do Parlamentu dostat Mikuláš Minář s jím založeným hnutím Lidé PRO. Dá se však jednoznačně říci, že jeho ambiciózní projekt je neúspěšný. Ani masivní podpora, které se Minářovi v počátcích dostalo od některých medií, ani masivní kampaň na sociálních sítích nepomáhá Minářovi v naplňování jeho cílů. Hnutí Lidé PRO sice zná 51% občanů ČR, ale větší sympatie k němu pociťuje jen 6,2% občanů a ve volbách jej aktuálně chce podpořit pouze 1,2% občanů. 

A tak jediným, kdo má reálné šance na úspěch ve volbách je zdá se hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Šlachta vedle sociálních sítí vsadil též na osobní kontaktní kampaň, což je v dnešní době koronavirových lockdownů nesmírně obtížné. Ale dá se říci, že tato cesta se Šlachtovi jednoznačně vyplácí. V rámci svých "spanilých jízd" po Česku Robert Šlachta již podvakrát zavítal i do Slaného - na začátku loňského léta na besedu, kterou o jeho knize "30 let pod přísahou" pořádala městská knihovna a pak koncem února s petičním stánkem hnutí Přísaha. 

Hnutí Přísaha zná aktuálně 60% občanů ČR a sympatizuje s ním 15,0% občanů (někdy se toto číslo označuje jako volební potenciál strany). Ale nejdůležitější pro Šlachtu je, že již nyní je 5,3% občanů ČR rozhodnuto podpořit hnutí Přísaha v podzimních parlamentních volbách. 

Pro srovnání - volební preference KSČM se aktuálně pohybují na hodnotě 4,1%, Trikolory na úrovni 3,5% a ČSSD je se svými 1,8% volebních preferencí bez šance na vstup do parlamentu. Z menších parlamentních stran se nejvíce daří SPD - 8,3%. 

Dá se i odvodit, že kdyby TOP09 a KDU-ČSL kandidovali v podzimních volbách jako samostatné subjekty, že i tyto strany by Šlachta a hnutí Přísaha v boji o přízeň voličů předčil. TOP09 se pohybuje stále kolem 5%, preference lidovců jsou ještě výrazně nižší. 


 -red-