SLÁNSKÉ NOVINY

Slánské hokynářství

2010-12-20 21:19:11, - redakce

Projednávání rozpočtu města na rok 2011 ukázalo v celé nahotě naprostou neschopnost současného vedení města připravit tento velmi důležitý materiál tak, aby byl opravdu smysluplným podkladem pro nejzávažnější každoroční úkol městského zastupitelstva, tj. schválení rozpočtu na nový kalendářní rok.

Jak se již stalo ve Slaném smutnou tradicí, starostovi takovýto paskvil místo seriozního materiálu jako podkladový materiál pro členy zastupitelstva zcela vyhovuje, spoléhajíc na to, že jím ovládaná pravicová většina se neodváží připojit k četným připomínkám a protinávrhům levice.  A tedy, že v podstatě bude schváleno cokoliv, byť by to byl sebe větší ekonomický nesmysl. A tak se také  na jednání městského zastupitelstva 20. prosince stalo.

Již v úvodu projednávání tohoto materiálu vystoupil předseda finančního výboru, pan Pavel Varvařovský (KSČM) s upozorněním na to, že finanční výbor má k předloženému materiálu řadu výhrad a připomínek  a na svém jednání finanční výbor tento návrh rozpočtu nedoporučil ke schválení.

Následně vystoupil ing. Šrom (ČSSD) s řadou kritických poznámek k vlastnímu návrhu. Poukazoval především na neprůhlednost a netransparentnost uváděných položek  především na výdajové stránce rozpočtu a žádal, aby tento návrh byl stažen z programu jednání a doplněn o další údaje a podklady, které by umožnily kvalifikované posouzení celého materiálu. V následném hlasování však byl tento návrh pravicovou většinou, podle očekávání, zamítnut.

Na řadu dalších přímých a konkrétních dotazů se vesměs opoziční zastupitelé, ti ostatní  prakticky žádné dotazy neměli, konkrétních odpovědí dožadovali marně. Takže např. L. Peška (KSČM) se nedozvěděl ani po opakovaných dotazech, na co bude použita částka 74 milionů korun v investičních výdajích města. Ani ing. Šrom neobdržel žádnou odpověď na otázku co se skrývá za částkou 40 milionů korun označených jako "nákup ostatních služeb". Vzhledem k tomu, že jen tyto dvě částky dosahují téměř  poloviny plánovaných výdajů města na rok 2011, byla neschopnost vedení města na ně konkrétně odpovědět zarážející. Tedy alespoň pro část zastupitelů a přihlížejících občanů.

V průběhu rozpravy také vyšlo najevo, že současná hotovost města je téměř nulová a veškeré účty s rezervami z předchozí let jsou prakticky na nule. Do 8.ledna 2011 má město zaplatit za nákup vybavení pro slánskou nemocnici cca 58 milionů korun, ovšem tyto prostředky nemá k dispozici. Proto vyjednává o překlenovacím úvěru s Českou spořitelnou.  Ovšem vedení města jaksi pozapomnělo, že i úroky z úvěrů je třeba platit, a tak náklady na tyto výdaje, ať  již z překlenovacího úvěru na vybavení slánské nemocnice, či z plánovaného revolvingového úvěru na financování dalších investic města, v návrhu rozpočtu nenajdeme. Proč tam tyto položky nejsou zahrnuty nedokázal starosta města upokojivě vysvětlit.

Starosta, ani nikdo jiný z vedoucích funkcionářů města, nedokázal odpovědět ani  na otázku, jaká je celková dotace provozu VSH s.r.o., který se rok od roku propadá do stále větší ztráty.

Už jen smích v sále pak vyvolala odpověď ing. Nové na otázku dr. Pešky, kde jsou v návrhu rozpočtu zahrnuty příjmy ze splácení půjčky, které město poskytlo obci Knovíz.  Odpověď vedoucí ekonomického odboru města byla, že nikde. Přitom se jedná bratru  o "pouhých" půlmilionu korun.

Přitom třeba rozpočet 8. mateřské školky byl zkrácen o 430.000 Kč na návrh vedoucí školského odboru paní Karfíkové, aniž by k tomu byl nějaký vážný důvod. Nespokojenost rodičů dětí 8.  mateřské školky s tímto návrhem tlumočil na jednání pan Šourek (ČSSD), ale starosta k této připomínce, ostatně i jako ke všem ostatním, zůstal zcela netečný.

Zavzpomínat na slavné výroky Kateřiny Jacques (nyní poradkyně premiera Nečase) a její proslulé vysvětlení biomasy pak nechal  starosta města při diskusi o činnosti Technických služeb. Dr. Peška (KSČM) se totiž dotázal kolik činí celkové výdaje na úklid  a běžnou údržbu ulic města zajišťované Technickými službami. Místo jasné odpovědi si dr. Peška ze strany starosty vyslechl "přednášku" o tom že je s podivem, že zastupitel, který strávil v zastupitelstvu již přes 20 let nezná takto elementární údaj.  Dr. Peška se tedy znovu dotázal starosty města, kolik to tedy konkrétně je, a ukázalo se, že starosta na tuto otázku není schopen odpovědět. Pomoci mu museli až  přítomní úředníci MÚ.

Ani připomínka dr. Pešky směrem k nedostatečné zimní údržbě, především v naprosté absenci odvozu sněhu z ulic města však nenašla u předkladatelů rozpočtu žádnou odezvu.

Zcela signifikantní pro celé jednání pak byla krátká debata a hlasování o zahájení výstavby parkovacího domu. K tomuto bodu chtěl z řad občanů vystoupit pan Jelínek, ale po několika úvodních větách mu starosta vzal slovo s tím, že na takovéto řeči zde není prostor. Dr. Peška navrhl, aby se o této položce hlasovalo samostatně, tak, aby se jasně prokázalo, kdo tuto, z pohledu řady občanů, nesmyslnou investici opravdu prosazuje. To však  starosta města  rozhodně nechtěl připustit a tak o návrhu dr. Pešky, v rozporu s jednacím řádem, vůbec nedal hlasovat. Proběhlo pouze hlasování o vyřazení parkovacího domu z plánu investic, který předložil ing. Šourek. Jeho návrh však získal podporu pouze zastupitelů za ČSSD a KSČM, a tak se můžeme těšit  na zbytečnou stomilionovou betonovou krabici uprostřed města, které k řešení parkování v centru města nikterak nepřispěje. A to vše v době, kdy město nemá potřebné finance ani na nutnou modernizaci slánské nemocnice, ani na podporu péče handicapovaných dětí ve školních zařízeních  na území města. O úklidu města v zimním období, nezbytných opravách Zimního stadionu či podpoře sportovních a zájmových organizací ani nemluvě. 

Následné hlasování o celkovém návrhu rozpočtu města na rok 2011 bylo již jen formalitou.  Pro hlasovalo 15 pravicových zastupitelů (min. počet pro schválení návrhu je 14 hlasů), proti hlasovali všichni přítomní zastupitelé za KSČM a ČSSD, hlasování se zdrželi dva zastupitelé za USZ.